Jön az új agráradózási reformcsomag: ezek lehetnek a legfontosabb változások 2021-től

Jön az új agráradózási reformcsomag: ezek lehetnek a legfontosabb változások 2021-től

agrarszektor.hu
Várhatóan 2021-től hatályba léphetnek azok a jogszabály-változások, amelyek gyökeresen átalakítják a hazai agráradózás rendszerét. Az új előírások az őstermelőkre és a családi gazdaságokra egyaránt kiterjednek, így több százezer mezőgazdasági szereplőt érintenek. Fő cél az agráradózási rendszer egyszerűsítése, de olyan új kategóriák is létrejönnek, mint az őstermelők családi gazdasága és a családi mezőgazdasági társaság. A 2021-től várható legfontosabb változásokról, illetve az új agráradózási szabályokról Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Portofolio Agrár Klubon beszélt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hosszas előkészületek után dolgozta ki a kormány azt a jogszabálytervezetet, amely gyökeresen átalakítja a hazai agráradózási szabályokat. A tervek szerint az új szabályozási elképzelésekről az idén szavazhat a parlament, így a változtatások 2021-től hatályba léphetnek. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára szerint ez lehet az agrártárca idei évének egyik legfontosabb törvényalkotási folyamata, fontos azonban kiemelni, hogy a mostani tervezet elkészítését hosszas egyeztetés előzte meg a Pénzügyminisztériummal, valamint az Igazságügyminisztériummal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) javaslataira támaszkodva. A helyettes államtitkár a Portfolio Agrár Klubon hangsúlyozta, a most bemutatott változtatások egyelőre csak tervezetek, egészen addig, amíg az Országgyűlés nem dönt azok elfogadásáról. 

Az új "reformcsomag" létrehozásának fő célja az agráradózási rendszer egyszerűsítése, így a tervezet szerint az őstermelői adózásra is egyszerűbb és kedvezőbb adózási szabályok vonatkoznak majd 2021-től:

  • Adóbevallás nélküli adómentességi értékhatár növekszik az éves minimálbér felét kitevő bevételig.
  • Átalányadózó bevétele adómentessé válik az éves minimálbér 5-szörösét kitevő bevételig.
  • Átalányadózó kedvezményes adózást választhat az éves minimálbér 5-10-szerese közötti bevételig.
  • Méhészeti tevékenységnél előbbi, kedvezményes átalányadózás is adómentes.
  • Adókedvezmény nélküli tételes költségelszámolást kell alkalmazni a minimálbér 10-szeresét meghaladó bevétel felett.
  • A kapott támogatás összege nem számít bevételnek.

Juhász Anikó tájékoztatott, az őstermelői szabályok létrehozásakor az életszerű működési feltételek meghatározása volt a cél:

  • Az agrárigazgatási szabályok kikerülnek az Szja tv. alól és az új agrárigazgatási törvényben kapnak helyet.
  • Kibővül az őstermelők tevékenységi köre a mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenységek körével.
  • Az őstermelői bevételben kiegészítő tevékenységből származó bevétel is megjelenhet a teljes őstermelői bevétel 25 százalékáig.
  • Ez utúbbi két feltétel lehetővé teszi, hogy az életszerű gazdálkodáshoz nem szükséges egyéni vállalkozást is működtetni.
  • Az őstermelők személyi köre változatlan marad.

Újdonság az őstermelők családi gazdaságának (ŐCSG) létrehozása, erre a kategóriára a tervezet szerint az alábbi szabályok vonatkoznak majd: 

  • A közös őstermelői tevékenység és a családi gazdaságok összevonásával új működési forma, az őstermelők családi gazdasága (ŐCSG) kerül bevezetésre.
  • Új ŐCSG alapítása 16 éven felüli tagokkal történhet, azzal az átmeneti szabállyal, hogy a jelenlegi családi gazdaságok 16 éven aluli tagjai az ŐCSG-ben is tagok maradhatnak.
  • Az ŐCSG tagok egyéni vállalkozóként nem folytathatják ugyanazt a tevékenységet.
  • Az ŐCSG tagjainak nem szükséges közös háztartásban élniük és mezőgazdasági tevékenységet életszerűen folytatni.
  • Az elővásárlási és előhaszon-bérleti jogosultsági sorrendben az első helyre kerültek az ŐCSG tagok.

Az őstermelők családi gazdaságának (ŐCSG) adózása során egyszerűbb és kedvezőbb szabályok kerültek meghatározásra - közölte Juhász Anikó. Ilyen például, hogy az őstermelők családi gazdaságában (ŐCSG) résztvevők száma nem kerül korlátozásra, azonban az átalányadó választásának lehetősége legfeljebb 4 fős bevételig, vagyis legfeljebb a minimálbér 40-szeresét kitevő bevételig lehetséges, emellett fontos kiemelni, hogy a minimálbér 40-szeresét meghaladó bevétel fölött tételes költségelszámolást kell alkalmazni és nincs adókedvezmény. 

Szintén új kategória a családi mezőgazdasági társaság (CsMT), amely szabályainak létrehozása során fontos volt a versenyképes generációváltás alapjainak megteremtése:

  • Legalább két taggal rendelkező gazdasági társaság számára új minősítő kategóriaként kerül bevezetésre a családi mezőgazdasgi társaság (CsMT).
  • A CsMT minősítést kaphat a hozzátartozók által mező-, erdőgazdasági és kiegészítő tevékenység folytatására alapított bármely gazdaásgi tárasság, szövetkezet, vagy erdő-birtokossági társulat.
  • Az elővásárlási és előhaszon-bérleti jogosultsági sorrendben az első helyre kerültek a CsMT tagok (az őstermelők családi gazdaságának tagjaival együtt).

A családi mezőgazdasági társaság (CsMT)-re vonatkozó adózási szabályok:

  • Minden társas vállalkozás tag számára (így a CsMT tagjainak is) személyi jövedelemadó mentessé válik az átengedett összeg amit a következő címeken a társaságtól kap: termőföld használata, mezőgazdasági támogatások, termőföld-vásárlással jelzáloghitel törlesztésére, termlőföld vásárlása. 
  • A mentesített jövedelem a társasg szintjén nem haladhatja meg az 50 millió forintot.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?