Magyarország lehet az agrárium digitalizációjának központja a jövőben

Magyarország lehet az agrárium digitalizációjának központja a jövőben

agrarszektor.hu
A NASA és az ESA (European Space Agency) képviselőjét is a virtuális asztalhoz ültette kétnapos, online konferenciáján a Design Terminal. A Future of Agritech Online Summit a mezőgazdaság digitalizációs és innovációs trendjeiről szólt, melyek Magyarországot is az agrárinnovációs ökoszisztéma fontos helyszínei közé emelhetik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mire jók az űradatok a mezőgazdaságban? Miért népszerű a városi gazdálkodás? Mire képes az agrárium új generációja? Tartalmas előadások, inspiráló panelbeszélgetések és konstruktív viták részesei lehettek a nézők a mezőgazdaság legégetőbb kérdéseiről szóló Future of Agritech konferencián, melyet a Design Terminal szervezett a deeptech startupokat támogató X-Europe program keretében - írják közleményükben. 

Az online eseményhez egész Európából, sőt a tengerentúlról is csatlakoztak nézők a képernyők előtt. 14 országból összesen 23 előadó, elismert hazai és nemzetközi szakemberek gondolatait hallgathatták meg. A konferencia első napja az agrárdigitalizáció köré épült, és a mezőgazdaság új generációját is középpontba állította. A második nap során az ágazatot érintő tágabb kérdésekről, így például a klímaváltozás hatásairól, az élelmiszerek vízlábnyomáról és a COVID-19 következményeiről esett szó.

A mezőgazdasági szektor az utóbbi években világszerte sikerrel lépett az innováció és digitalizáció útjára

 - hangsúlyozta Jónás László, a Design Terminal üzletfejlesztési vezetője, miért volt jelentős esemény a konferencia a teljes hazai agrárszektor számára. Az innovációs ügynökség hosszú idő óta dolgozik azon, hogy a magyar mezőgazdaság újgenerációs startup vállalkozások segítségével találjon megoldásokat az agrárium kihívásaira.

Számtalan olyan tehetséges, fiatal magyar vállalkozó van, aki munkájával képes hozzátenni ehhez a modernizációhoz. A mi feladatunk az, hogy megismertessük őket egész Európával. Ehhez többek közt az X-Europe program is hozzásegít minket.

Jónás szerint a konferencia sikere azt is megmutatta, hogy a globalizálódó világban az európai mezőgazdaság fejlesztésének Magyarország lehet az egyik központja.

Forrás: Design Terminal

Doris Marquardt, az Európai Bizottság agrárprogramért felelős igazgatója nyitotta a két napos eseményt. Tolmácsolásában rögtön elhangzott az a gondolat, miszerint a mezőgazdaság ma két kihívással küzd: a fenntartható termelés problémakörével, és azzal, hogyan lehet mindeközben alacsonyan tartani a kiadásokat. 

A digitalizáció rengeteg lehetőséget biztosít a szektornak, többek között növelni tudja a versenyt a szereplők között. Számtalan remek példa van már a digitális technológiák alkalmazására az agráriumban, a blockchaintől az AI-ig. 

Az első napon a szervezők rögtön közös virtuális asztalhoz ültették a NASA Harvest igazgatóját, Inbal Becker-Reshefet és a European Space Agency (ESA) üzleti elemzőjét, Joana Kamenovát. Mindketten megegyeztek abban, hogy kritikus és bonyolult kérdéseket lehet megoldani a mezőgazdaságban azzal az elképesztő mennyiségű adattal, amely az űrkutatás jóvoltából az agrárszektor rendelkezésére is áll. Az egyik legfontosabb feladat, hogy elérhetővé - és olcsóbbá - tegyék ezeket az adatokat minden szereplő számára, a kormányoktól egészen a kistermelőkig. Illetve kiemelt kihívás a jövőben, hogy utóbbiak is javukra tudják fordítani az adatokat és képesek legyen használni az ezeket feldolgozó technológiákat.

Kevin Doolin, az ír Waterfood Institute of Technology igazgatója és Erik Pekkeriet, a Wageningen University and Research agrofood robotikáért felelős programmenedzsere is izgalmas beszélgetéssel hozta képbe a nézőket a robotika mezőgazdaságban való alkalmazásáról. A korábbi panelhez hasonlóan ők is kiemelt kihívásként utaltak a fenntarthatósági szempontokra, ezen kívül pedig központi téma volt a munkaerőhiány problémája és annak megoldása is. 

Modern, új technológiák nélkül nem képzelhető el a generációváltás a szektorban. A robotika ebben is segíthet

- fogalmazott Erik Pekkeriet azzal kapcsolatban, hogy elöregedőben van az ágazat. Kevin Doolin szerint ezzel párhuzamosan nagyon fontos lenne edukálni a mezőgazdászokat arról, milyen előnyökkel járhat ezen technológiák bevezetése, hiszen kétségkívül a robotoké a jövő az agráriumban.

A konferencia kiemelt célja volt, hogy összehozza az ökoszisztéma szereplőit és a téma szakértőit. Az X-Europe program agritech körébe bekerült startupok is szerepet kaptak az eseményen. Hazánkat három vállalkozás képviseli egyébként a program ezen szakaszában. Az Agroninja a szarvasmarhák súlyának mérését forradalmasítaná megoldásával, a SMAPP Lab digitális kártevő csapdát fejleszt, az Inventori Solutions pedig a mezőgazdasági vállalatok készletnyilvántartását, gyártási folyamatait, terméknyomonkövetését digitalizálná korszerű technológiával.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?