Ezért fontos a magyar agráriumnak a gyors büdzséalku: üzent a lengyel agrárbiztos

Ezért fontos a magyar agráriumnak a gyors büdzséalku: üzent a lengyel agrárbiztos

agrarszektor.hu
A nyári megállapodás alapján jelentős források állnak rendelkezésre a Közös Agrárpolitikára (KAP) 2021 és 2027 között, de ahhoz, hogy ezeket ki is lehessen fizetni, mielőbb meg kell állapodni az uniós költségvetés végső kereteiről és majd a KAP reformjáról is - hangsúlyozta a Portfolio Agrárszektor 2020 konferencia egyik nyitó előadásában Brüsszelből élőben bejelentkezve Janusz Czesaw Wojciechowski. Az Európai Bizottság lengyel származású agrárbiztosa rövid előadásában jelezte, hogy még decemberben ajánlásokat ad ki a testület minden tagállam számára a klímavédelmi törekvésekkel összefüggésben. Emellett többször is hangsúlyosan beszélt az élelmiszerbiztonság és a rövidülő ellátási láncok fontosságáról, valamint arról, hogy mind a gazdáknak, mind az ellátási lánc összes szereplőjének kiemelt szerepe van a KAP végrehajtása során abban, hogy hozzájáruljon a klímavédelmi és biodiverzitási célok eléréséhez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt években már két alkalommal volt példa arra, hogy az Európai Bizottság agrárügyekért felelős tagja, Phil Hogan videóüzenetet küldött a december eleji nagy agrárkonferenciánkra, most pedig sikerült elérni, hogy a Portfolio Agrárszektor 2020 Konferenciára élőben jelentkezzen be Brüsszelből Janusz Czesaw Wojciechowski - írja a Portfolio. A lengyel agrárbiztos rövid előadásának néhány fontosabb üzenete:

  • Mindig is stratégiai prioritás lesz az Európai Bizottság számára az élelmiszerek biztonságos előállítása és a fogyasztókhoz eljuttatása, amely téma fontosságára most a koronavírus-válság még inkább ráerősített. A járvány által kiváltott nehézségek rávilágítottak arra is, hogy a fogyasztókhoz közelebbi és biztonságosabb, azaz rövidebb ellátási láncok mennyire fontosak.
  • Az uniós biztos megállapította, hogy az állam- és kormányfők által nyáron elfogadott 2021-2027-es uniós keretköltségvetés segíti az agrárgazdaság stratégiai céljainak elérését és egyúttal reményének adott hangot, hogy a most zajló vétóvita mellett is időben elfogadják a 2021-2027-es büdzsé végső kereteit, így késlekedés nélkül meg tud indulni a pénzek kifizetése is a Közös Agrárpolitika mindkét pilléréből.
  • Amint a lehetséges forgatókönyveket összefoglaló ma reggeli cikkünkben megírtuk: ha jövő hétfőig (december 7-ig) nincs változás a magyar-lengyel vétó kérdésében, akkor 2021 elejétől csak a KAP első pillérében a közvetlen kifizetések tudnak elindulni, a második pillérbeli vidékfejlesztési kifizetések egyelőre nem. (Ezzel együtt persze itthon még lehetséges, hogy a 2014-2020-as pályázatok ugyanúgy haladnak és az új ciklus pályázatait is ugyanúgy meghirdetik, csak egyelőre Brüsszelből nem tudja lehívni mögé a forrásokat a kormány).
  • Különösen hangsúlyozta az uniós biztos azt, hogy "fenntarthatónak kell lennie a mezőgazdasági gazdálkodásnak" klíma- és környezetvédelmi szempontból is, mert csak így tud hozzájárulni az ágazat az uniós klímavédelmi törekvésekhez is és lényegében a Földünk legfontosabb kihívásához, a globális felmelegedés fékezéséhez. Hozzátette: ezzel együtt a termelés fenntarthatósága is kiemelten lényeges, az élelmiszerek minőségére is oda kell ennek mentén figyelni.
  • Bejelentette, hogy még decemberben minden tagállam számára kiad az Európai Bizottság stratégiai ajánlásokat, hogy az új KAP tervezése, összeállítása során hol, milyen területen tegyenek lépéseket az egyes tagállamok. Jelezte: számos fontos uniós cél elérése terén lesznek ajánlások a tagállamok felé (pl. Európai Zöld Megállapodás, vegyi anyagok és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése a gazdálkodás, földművelés terén).
  • Az EU készül 40%-ról 55%-ra megemelni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentési célját 2030-ra az 1990-es szinthez képest (erről a jövő heti EU-csúcson születhet döntés). Erre utalt az uniós biztos akkor, amikor azt hangsúlyozta, hogy "többet kell tenni a közös célok elérése érdekében", magasabb célokat kel elérni a KAP terén is amellett, hogy törekszenek az ágazati szereplők a minőségi élelmiszer előállításra és a biodiverzitás védésére is.
  • Az agrárbiztos rámutatott: a megemelt uniós klímavédelmi célokat nem tudják csupán úgy elérni, hogy a gazdákat ösztönzik a termelési módszerek változtatására, hanem az ellátási lánc összes szereplőjére hatni kell, mert nekik is hozzá kell járulnia az uniós célok elérhetőségéhez. Megjegyezte: ehhez ambiciózus ökorendszerek kellenek, és ehhez az is szükséges, hogy a gazdák megfelelő támogatásban részesüljenek.
  • Rámutatott, hogy a 2014-2020-as KAP után lesz egy 2 éves átmeneti időszak (erről novemberben született meg az intézményközi megállapodás), ami bár hosszú időszaknak tűnik, de ez mégsem lesz az, mert folytatni kell az erőfeszítéseket ahhoz, hogy időben megszülessen a megreformált KAP, ami aztán majd 2022-től el tud indulni. Emlékeztetett rá, hogy ehhez az új KAP-hoz a klímavédelemmel összefüggő célok már adottak és most az a feladat, hogy ezek tükrében hogyan lehet a fenntartható gazdálkodást, ellátási láncokat értelmesen, átgondoltan működtetni.
  • A pénzügyi kérdések kapcsán felhívta a tagállamok figyelmét arra, hogy bátran használják a vidékfejlesztési (KAP második pillér) és az Új Nemzedék EU (Next Generation EU, helyreállítási alap) forrásait is a klímavédelmi kihívások kezelésére és az életminőség javítására. Megállapította, hogy összességében több pénz van így a 2021-2027-es büdzsében és a NextGenerationEU-ban az agrárügyi célkitűzések megvalósítására, de ehhez az kell, hogy minél előbb megszülessenek a szükséges megállapodások magában a 7 éves keretköltségvetésben és a KAP reformjáról is.

A Portfolio Agrárszektor 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Fotó: Mónus Márton

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?