Vesztegetési ügy az Agrárminisztériumban: százmilliót is kaszálhatott a bűnös cég

Vesztegetési ügy az Agrárminisztériumban: százmilliót is kaszálhatott a bűnös cég

agrarszektor.hu
Önkormányzati és állami cégeknek is dolgozik a korrupciós ügybe keveredett helyettes államtitkár vállalkozása, amely brutális bevételeket produkált az elmúlt években. Orbán Viktor miniszterelnök a napokban menesztette Nagy Jánost, miután kiderült, hivatali vesztegetés miatt nyomoznak ellene.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ügyészség gyanúja szerint 2020 nyarán egy vállalkozó 5%-os tulajdonrészt ajánlott az agrárminisztériumi tisztségviselőnek egy újonnan alapított cégben, ha Nagy segít megnyerni annak a vállalkozásnak egy több száz millió forintos, vissza nem térítendő támogatást, írta meg a Blikk. Nagy János az ajánlatot elfogadta, az ígért tulajdonrészt is megkapta, ám lebukott, majd bilincsben vitték el a rendőrök, jelenleg pedig házi őrizetben van. Az ügyről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vállalkozó szintén gyanúsított. A cégadatok és az ügyészségi dokumentumok alapján ez a személy vagy egy volt polgármester, vagy egy kistelepülés önkormányzati képviselője. Mindketten tagjai annak a cégnek, amelynek Nagy János "segített".

Nagy János az egyik cégét társával 2018-ban alapította, abban az évben, amikor helyettes államtitkár lett. A cég igen sikeres volt: már az első évben 45 millió forint adózott eredményt produkált, tavaly pedig ez az összeg már 144 millióra kúszott fel. A honlapján "legmagasabb diszkréciót" ígérő cég tevékenysége módfelett széles skálán mozog, a vezetői tréningektől és a földügyeket érintő tanácsadástól egészen az adatvédelmi tisztviselő szolgáltatásig. Utóbbi területen Belváros-Lipótváros is alkalmazza a céget: az önkormányzat közterület-felügyeletének és szociális intézményeinek honlapján is Nagy János az üzlettársa, illetve közös cégük szerepel adatvédelmi tisztviselőként.

A jogász- és közgazdász- végzettségű Nagy János 2005-ben kezdett dolgozni birtokügyi referensként az akkori Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban, ezt követően végigjárta a szamárlétrát. 2010-től a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője volt, négy évvel később pedig főosztályvezetővé léptették elő a földművelésügyi tárcánál. Végül a negyedik Orbán-kormány alatt lett az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58