Elképesztő, ami a magyar erdőkben zajlik: ez mindenkire nagy hatással lehet

Elképesztő, ami a magyar erdőkben zajlik: ez mindenkire nagy hatással lehet

agrarszektor.hu
Több ezer hektárral bővült az elmúlt években a hazai erdőállomány, az erdősítést több fásítási program is segíti - hívta fel a figyelmet az agrártárca erdőkért felelős helyettes államtitkára. Szentpéteri Sándor elmondta, hogy Magyarországon nagyjából száz éve folyamatosan nő az erdőterület, a folyamatnak pedig a 2019-ben meghirdetett Országfásítási program adott újabb lendületet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szentpéteri Sándor elmondta, hogy hazánkban körülbelül egy évszázada már folyamatosan gyarapszik az erdővel borított terület nagysága, aminek a 2019-es Országfásítási program meghirdetése adott újabb lendületet. Ennek során mostanáig több mint 40 ezer hektárnyi új erdő telepítésére adtak be pályázatot a gazdák, akiknek a támogatást már meg is ítélték - írta meg az Infostart.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a pályázati úton zajló folyamatos erdőtelepítések mellett azonban az állami erdőgazdaságok is fásítottak a saját erejükből: a 2019-2020-as őszi-tavaszi szezonban több mint 500 hektárnyi, a 2020-2021-es időszakban pedig közel 700 hektárnyi területen. Ide tartozik az a több mint 3 millió facsemete is, amelyeket az Újszülöttek erdeje nevezetű program keretében ültettek el - tette hozzá az agrártárca munkatársa, megismételve, hogy folyamatosan nő az ország erdővel, illetve fával borított területe. A végső cél az, hogy 2030-ra 27%-ra növeljék ezt az arányt, ami most - kifejezetten az erdő esetében - több mint 22%, a kisebb fásított területeket is hozzávéve pedig több mint 25%.

A fentieken túl létezik az úgynevezett Településfásítási Program is, amihez, ahogyan a neve is mutatja, települések csatlakozhatnak. Szentpéteri Sándor elmondása alapján a 2020-ban indított program a mai napig nagy sikernek örvend, a két ültetési időszakban - 2020 és 2022 között - 1362 településen mintegy 36 ezer nagy méretű sorfát ültettek, illetve ültetnek el. Ez a projekt 2022 tavaszán fog lezárulni.

Szentpéteri Sándor azt is megjegyezte, hogy a fásítás mindenképp a közjót fogja szolgálni, miután arra elsősorban a közösségi tereken - játszóterek, sportpályák környezetében, iskola- és óvodaudvarokon - kerül sor, mindenhol arra törekedve, hogy jobbá tegyék a belterületen található zöldterületek állapotát, és ezáltal élhetőbb környezetet teremtsenek.

Az erdőkért felelős helyettes államtitkár arra is kitért, hogy a program során a tárca arra törekedett, a 19 választható fafajták - köztük például tölgyek, hársak, juharok és kőrisek -, őshonosak legyenek, hiszen azok alkalmazkodtak eddig is a legjobban a Kárpát-medence éghajlati viszonyaihoz, ugyanakkor figyelembe vették azt is, hogy belterületekről van szó, ahol előfordulnak közművezetékek, amik alá nem érdemes nagyra növő fákat ültetni. Utóbbira jó példa a gömb szivarfa.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?