Megkongatták a vészharangot: kőkemény drágulást hoz 2021 a takarmánypiacon

Megkongatták a vészharangot: kőkemény drágulást hoz 2021 a takarmánypiacon

agrarszektor.hu
A 2021-es esztendő kétszeresen is fontos lesz a Vitafort Zrt. számára, hiszen a vállalat ekkor fogja ünnepelni a 40 éves fennállását, és jövő februárban, legkésőbb márciusban egy alapkőletétellel fog elindulni az egyik legfontosabb beruházásuk, amelyet egy 2 éves előkészítő-tervező munka előzött meg - tudtuk meg Kulik Zoltántól, a vállalat vezérigazgatójától az Agrárszektor 2020 Konferencián. A szakember elmondta, hogy bár a takarmánygyártás a 2020-as évet jóformán probléma nélkül vészelte át, a következő időszakban komoly költségnövekedésekre számít az ágazat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. 2021-es, 5 milliárd forintot is meghaladó beruházásáról elmondta, hogy az fontos mérföldkő lesz a cég életében. A fejlesztés a takarmánygyártás teljes vertikumát át fogja fogni, a legkisebb és legtöményebb premix-előállítástól kezdve a kész tápokig, tápszerekig. Ilyen üzemből egész Európában 2-3 van csupán, és ezek közül egy sem található Magyarország 1000 kilométeres körzetében. A szakember az Agrárszektor 2020 Konferencián beszélt arról, hogy azért csak jövőre vágnak bele a beruházásba, mert megcsúsztak a tervezéssel, de nem a koronavírus miatt. Az új üzem ugyanis olyan méretű lesz, hogy külön városfejlesztési terv kellett hozzá, és a hatósági engedélyezési eljárások meglehetősen lelassultak az utóbbi időben.

Kulik Zoltán elmondta, hogy 2020. március 3-án az Agrárszektor tavaszi konferenciáján még arról beszéltek, hogy a koronavírus milyen hatással lehet a takarmányozására. Ahogy a szakember fogalmazott, ekkor még fogalmuk se volt arról, hogy 10 nap múlva megáll az ország, és 20 nap múlva egész Európa. A takarmánygyártásnak emiatt márciusban és áprilisban nagyon komoly logisztikai és gyártási problémái voltak, de ezen közösen, egymást segítve túl tudott lendülni a szakma. Kulik Zoltán szerint azonban nem csak a gyártással volt gond, a vírus első hullámának bizonytalansága közepette a nagyfelhasználók, az óriási állattartó telepek is megpróbáltak nagyobb készleteket felhalmozni, és a gyártóknak egy-egy állattartó telepnek 2-3 havi takarmánymennyiséget kellett leszállítaniuk. Emiatt március közepétől április végéig óriási volt a hajtás az ágazatban, folyamatosan, éjjel-nappal és még hétvégénként is gyártottak, de végül minden megrendelést sikerült teljesíteniük. A nagy felpörgés után viszont egy leengedés következett, mivel több állat viszont nem lett.

Nagy összességében 2020-ban ugyanannyi takarmányt állítottunk elő, és nemcsak mi, hanem országosan többi gyártó is, mint amennyit egyébként szoktunk

- mondta Kulik Zoltán.

A járvány második hullámával kapcsolatban a szakember elmondta, hogy teljesen más problémákat vetett fel, mint az első. Ezúttal nincsenek logisztikai problémák, mindenki tud gyártani. Azonban 1,5-2 hónapja elindult egy aggasztó az alapanyagár-növekedés, ami 10-12%-kal növeli az állati termékek előállítását. Kulik Zoltán szerint ez óriási problémát fog okozni 2021-ben, legalább az év első felében. A takarmányipar nagyon komolyan import-kitett, ezért aki el akarja adna a gabonáját, annak jó a gyenge forint, az állattartóknak viszont nagyon rossz. Csak az euró-forint árfolyamát nézve van egy 9-12%-os drágulás az additívek, a vitaminok, a premixek és a foszforhordozók piacán, és ez még nem állt meg. Kulik Zoltán rámutatott, hogy az elmúlt két hónapban a takarmánygyártás teljes vertikuma drágult.

Ezzel az árnövekedéssel pedig az a baj, hogy extrém, előre nem kódolt, a koronavírushoz nem kötött, és egy része spekulatív, ami az állati termékek előállítását 8-10%-kal emeli. Erre fel kell készülnünk, és sokkal-sokkal borúsabbnak látjuk 2021 első félévét, mint a koronavírussal terhelt egész 2020-as esztendőt

- mondta Kulik Zoltán.

A szakember szerint ez az év megmutatta az árnyoldalakat, de vannak pozitívumok is. A 2008-as világválság után a 2020-as koronavírus-járvány megmutatta, hogy a mezőgazdaság az ilyen hatásokra kevésbé érzékeny, mint a többi ágazat. Ebben az ágazatban nem kellett munkavállalóktól elbúcsúzni, itt nem csökkent a teljesítmény. 2021-re viszont gyülekeznek a viharfelhők.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?