Eget veri a repce ára az EU-ban és Kanadában is

Eget veri a repce ára az EU-ban és Kanadában is

Takarék Agrár24
460 euró/tonnás repceárakat - Matif, 2021.02.15. - utoljára több mint hét évvel ezelőtt, 2013 márciusában láthattunk Európában, de Kanadában is az égig nőttek. 738 CAD/tonnás (482 EUR/t) repceárakat ott sem láttak - 13 éve - 2008 márciusa óta. Ez egyértelműen mutatja az extrém hiányt Kanadában, ami még a kimondottan szűkös európai ellátási szinten is túlmutat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rövid áttekintés:

- 6 hónappal az új betakarítás előtt szinte üresek a kanadai raktárak, a magas árak miatt a gazdák a szokásosnál korábban és több repcemagot adtak el.

- Elemzői vélemények szerint a rally még nem ért véget, ami jól látszik az új termés tekintetében lekötött határidős pozíciókból (2021. november).

- A 2021-es aratás európai termőterülete alig nagyobb, mint a tavalyi, ugyanakkor a sok téli csapadék és kemény fagyok sem támogatják jelenleg a nagyobb termést így idén sem számíthatunk az tavalyinál számottevően nagyobb termésre, ezért a készletek várhatóan alacsony szintre fognak beállni.

- Strategy Grains az EU és Nagy-Britannia 2020/21-es repcetermését 18,3 millió tonnára becsüli, ami szerény növekedés a tavalyi évhez képest, az átmenő készletek növekedését nem tudja támogatni ez a termésmennyiség.

Forrás: https://www.zmp.de/en/exchanges/matif/matif-rapeseed_future

Az okok

Egyrészt a repce követi a szójabab árfolyamát, amely az összes olajos magot húzza magával.

Másrészt az európai repcepiac majdnem ugyanolyan szűkös készletekkel rendelkezik, mint a világ legnagyobb termelője és exportőre, Kanada, ahol az ó termés már majdnem kifogyott a raktárakból, 6 hónappal az új termés előtt.

A nemzetközi árak másik, a szójajegyzések melletti mozgatórugója a globális készletek meredek csökkenése. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) legfrissebb becslései szerint ezek a legalacsonyabbak az elmúlt 5 évben.

Kanadában a legutóbbi öt év legkisebb termése volt a tavalyi, ennek ellenére Kína decemberben több mint kétszeresére - 1,2 millió tonnára - növelte vásárlásait. 2021 kezdete óta a kanadai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint az repceexport majd egy harmadával haladta meg az előző évek átlagát.

Mindezek következtében a repce határidős jegyzései (2021. május) a héten 738 CAD/tonnára (482 Euto/tonna), 13 éves csúcsra emelkedtek, és elérték a nyersanyagok 2008-as rekordboomja óta nem látott szintet. A repceolaj iránti erős kereslet arra késztette a kanadai növényiolaj gyártókat, hogy nagyobb mennyiségeket dolgozzanak fel belföldön, ami tovább szűkíti a kínálatot. A kanadai statisztikai hivatal a jelenlegi szezon végi kanadai készleteket 1,2 millió tonnára becsülte, szemben az előző évi 3,5 millió tonnával.

A Strategy Grains európai elemzőcég februári becslése szerint az Európai Unió és Nagy-Britannia új termése meghaladhatja a 18 millió tonnát (a rekord 20 millió tonna), ami körülbelül egy millió tonnával több a tavalyi termésnél. Mindazonáltal a vetés körüli kedvezőtlen - aszály - körülményeknek köszönhetően a termőterület az átlagosnak megfelelő 5,5 millió hektár körül alakul. Egyelőre még az sem világos, hogy az Európát a télen kétszer is sújtó hidegbetörések (ez most az amerikai búzaállományokban is komoly károkat okozhat) mennyire károsíthatták az állományokat. Mindenesetre a jelenlegi áremelkedésben az északi féltekét sújtó hidegbetörések okozta aggodalom is jócskán benne lehet.

Elemzői vélekedések szerint, a repce iránti kimondottan erős globális kereslet, az EU-t is komoly versenyre készteti - beszerzései kapcsán - más importáló országokkal, mint Kína, Mexikó, vagy Japán. Ez észrevehetően korlátozza az EU importlehetőségeit is.

A szűkös kínálat a repceárakat valószínűleg a szezon hátralévő részében is magasan tartja, bár a várva várt dél-amerikai szójabab betakarítás valószínűleg némileg mérsékelheti az árak dinamikáját. Ugyanakkor tudjuk, hogy Dél-Amerikában a betakarítás meglehetősen vonatottan indult és folyik, ami jelenleg a szója jegyzéseket is a magasban - hét és fél éves csúcson - tartja.

Források:https://www.agrarheute.com/, https://www.raiffeisen.com/https://www.zmp.de/, https://www.proplanta.de/, https://www.rapool.de/ 

Írta: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?