Megvan, hogyan fejlesztené és egyszerűsítené a Közös Agrárpolitikát az EU

Megvan, hogyan fejlesztené és egyszerűsítené a Közös Agrárpolitikát az EU

agrarszektor.hu
Az uniós tagállamok számára rendkívül fontos, hogy információs rendszereik fejlesztése egyszerre segítse a Közös Agrárpolitika (KAP) értékelését és tervezését, a támogatások kifizetését, valamint a gazdálkodók adminisztratív terheinek csökkentését - foglalta össze a magyar álláspontot Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat szervezésében, a nemzetközi jó gyakorlatokról tartott kétnapos tanácskozáson Magyarországot az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) képviselte. Az online eseményen a tagállamok a KAP értékeléséhez használt információs rendszerek és adatkezelési gyakorlatok fejlesztéséről fejtették ki véleményüket. Mint elhangzott, a tagállamoknak folyamatosan szükségük van az adatkezelési rendszerek működésének felülvizsgálatára, az adatgyűjtés hatékonyságának növelésére, valamint az adatminőség javítására.

A konferencián bemutatták az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság felügyelete alatt megvalósított Sen4CAP (Sentinels for Common Agricultural Policy) projektet, melynek célja a Közös Agrárpolitika fejlesztése és egyszerűsítése. Emellett olyan innovatív adatkezelési és adatgyűjtési rendszerekről is tájékoztatást kaptak a résztvevők, amelyek célja a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása és a versenyképesség növelése.

Magyarországon már évekkel ezelőtt megkezdődött a felkészülés arra, hogy a hazai és az EU-s szakpolitika bővülő adatigényét úgy lehessen kiszolgálni, hogy mindez ne jelentsen adminisztrációs többletterhet a gazdálkodók számára. Ennek a folyamatnak részeként fogadta el a kormány a Digitális Agrárstratégiát és a jelenleg induló MAAP (Mezőgazdasági Adminisztratív Adatpolitika) projektben már a gyakorlati megvalósítás előkészítése zajlik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?