Pénzcunami az agráriumban: ezek az új pályázatok jönnek a követező hónapokban

Pénzcunami az agráriumban: ezek az új pályázatok jönnek a követező hónapokban

agrarszektor.hu
A programozási időszakok közötti két átmeneti év lehetőséget biztosít arra, hogy a jelenlegi jogszabályi háttérrel a következő hét éves költségvetési ciklus terhére jelentős mértékű fejlesztési támogatásokat vegyünk igénybe. Az elkövetkező időszakban 13 darab új felhívás megjelenése is várható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Vidékfejlesztési Program éves fejlesztési kerete módosításra került. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összegyűjtötte ennek a legfontosabb pontjait.

Májusban jelenik meg az "Élelmiszeripari üzemek fejlesztése" című pályázat. A felhívás keretében a technológiai fejlesztéseket, továbbá a környezeti erőforrás-hatékonyságot célzó beruházásokat szeretnék támogatni. A várható forráskeret 50 milliárd forintos lesz, míg az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege igénylőnként maximum 100 millió Ft. Az 1. célterületen belül az élelmiszer feldolgozó üzemek, míg a 2. célterületen belül a borászati üzemek fejlesztésére pályázhatnak.

Számos felhívás nyílik meg a nyár elején. Júniusban jelenik meg a "Kertészeti üzemek megújításának támogatása", ahol a támogatható tevékenységek várhatóan az építéssel nem járó kertészeti eszközök beszerzései lesznek. Az 50 milliárd forintos pénzügyi keretre a mezőgazdasági termelők, fiatal mezőgazdasági termelők, illetve a mezőgazdasági termelők csoportjai pályázhatnak.

Júniusra tervezik kiírni az "Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése" című pályázatot 5 milliárd forintos támogatási összegig. A megjelenő nagyobb volumenű pályázatok megvalósításával szeretnék elősegíteni az importkiváltást. A célterületek várhatóan hasonlóak lesznek, mint az "Élelmiszeripari üzemek fejlesztése" című felhívásban, azonban a komplex üzemfejlesztésből adódóan a minimális támogatási összeg vélhetően jóval magasabb léptékű lesz.

Június 7. napjától adható be a "Külterületi helyi közutak fejlesztése" című pályázat 50 milliárd forintos kerettel. A felhívás célja az önkormányzati tulajdonú, vagy önkormányzati vagyonkezelésben levő külterületi helyi közutak fejlesztése. Az érintett területeken lehetőség nyílik majd a külterületeken található helyrajzi számmal ellátott földutak fejlesztésére és a szilárd burkolatú helyi közutak felújítására. Támogatható lesz az önkormányzati tulajdonú vagy önkormányzati vagyonkezelésben lévő, külterületi, már meglévő földutak stabilizálása és/vagy alépítményének és szilárd burkolatának kialakítása, illetve a szilárd burkolattal rendelkező helyi közutak alépítményének és szilárd burkolatának felújítása és/vagy szélesítése, korszerűsítése. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege maximum 300 millió Ft lesz. A támogatási intenzitás a 95%-ot is elérheti.

Júniusra várható a "Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása" című pályázat. A intézkedés alapvető célja a szántóföldi növénytermesztés, illetve a kertészeti ágazat versenyképességének, hozzáadott érték termelésének fokozása az új digitális szántóföldi és kertészeti technológiák és termesztési módok elterjesztésének támogatása révén. A támogatható tevékenységek között fognak szerepelni az új munkagépek, speciális betakarítógépek, korszerű palántázógépek, eszközök és berendezések beszerzése, illetve a meglévő gépek helyspecifikus művelésre való alkalmassá tétele, eszközök, berendezések, technológiák modernizálása, felújítása, infokommunikációs eszközök beszerzése, műholdas és földközeli távérzékelési adatok vásárlása és elemzése. A forrás keretösszegét előzetesen 100 milliárd forintra tervezik, míg a vissza nem térítendő támogatás összege igénylőnként maximum 500 millió Ft lesz.

2021. július 15. napjától nyújtható be a "Tojótyúktartó telepek támogatása" című pályázat. Az importkiváltás és a komplex ágazati fejlesztés érdekében 500 millió forintban határozzák meg a minimum támogatási összeget. Új tojótyúktartó telepek fejlesztését is támogatják a pályázatból. Az ágazatban gazdálkodó kisebb piaci szereplők a 2020. végén megjelent "Állattartó telepek fejlesztésének" támogatása című pályázatból igényelhettek, valamint a 2021. május 12. napjától benyújtható "Állattartó telepek megújításának támogatása" című felhívásból igényelhetnek beruházási támogatást.

A terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása augusztus 2. napjától igényelhető. A felhívás hasonló a 2016-ban megjelent pályázathoz, azonban az újabb támogatásban nem szeretnék méretbeli keretek közé szorítani a beruházásokat, így a címből is lemaradt a "kisméretű" szó. A Kiíró számára fontos, hogy ne csak tároló létesüljön, hanem komplex technológiával felszerelt környezetbarát üzem jöjjön létre. Ebből adódóan, várhatóan önállóan nem lesz támogatható a terménytároló létesítése, hanem szükséges lesz mellé terménytisztító, terményszárító létesítése vagy a meglévő terménytárolók technológiai korszerűsítése. Az "Állattartó telepek megújításának támogatása" című pályázatból lesz lehetőség a terménytárolók létesítésére, ugyanis ott nem határoznak meg százalékos korlátot, így akár alomszalma tárolót is létesíthetnek a pályázók. Az előző éves fejlesztési keretben még a vetőmag előállító üzemek fejlesztését is ebből a pályázatból szerették volna összevontan megvalósítani, azonban ez módosult, így egy későbbi időpontban komplexebb pályázat keretében támogatják majd a vetőmag előállító üzemeket.

A nagy volumenű "Gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatását" az év második felében írják ki. A felhívás támogatást biztosít a komposzt előállító- és gombatermesztő kapacitás növeléséhez, továbbá új, innovatív és környezetbarát technológiák és termesztési módok alkalmazásához járul hozzá. Támogatják a gombatermesztéshez kapcsolódó létesítmények energiafelhasználás hatékonyságának javítását, a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazását és a kertészeti ágazat által okozott környezetterhelés csökkentését. Vélhetően 5 milliárd forint támogatási összegig lehet majd pályázni.

2021. októberére tervezték kiírni a "Krízisbiztosítási rendszer működésének támogatását". A felhívás által támogatott rendszer kompenzációt nyújt azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akiknek a jövedelme a tárgyévben a referenciajövedelmükhöz képest több mint 30%-kal visszaesett. A kifizethető kompenzáció 30%-a az alap saját forrása, melyhez 70% támogatás kapcsolódik.

Természetesen az előző ÉFK-ban már megjelent "Kertészet - ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása" című felhívásra is lehet pályázni 2021. május 24-től. Az "Állattartó telepek megújításának támogatását" május 12-től, a "Kisüzemes" pályázatok második körét április 6. napjától lehet beadni, míg a "Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége" című felhívás megjelenését júniusra módosították. Fontos, hogy a cikkben bemutatott időpontok a pályázatokhoz szükséges VP módosítások függvényében még változhatnak. Még nyitott a már januárban megjelent "Öntözési közösségek támogatása" című felhívás, amely ezen az oldalon érhető el.

Aktualitásként elmondható, hogy a "Kisüzemek fejlesztésének a támogatására" rendkívül nagy forrásemelést terveznek, így hosszú távon - akár 2022. nyaráig - elérhető lesz ez a támogatási lehetőség. A 2020. július 23-án felfüggesztett "Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése" című pályázat várhatóan még az idén ismételten megnyitásra kerül. A "Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései" című felhívás benyújtási határidejét pedig meghosszabbítják.

A fentiekből is jól látható, hogy a 2020 őszén elinduló pályázati dömping, az idei évben még erőteljesebben folytatódik. A Kormány 2022 végéig több, mint 1500 milliárd forintnyi fejlesztési forrást biztosít a gazdálkodó szervezetek számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06