Elkészült a friss elemzés: kiderült, milyen évet zárt 2020-ban a magyar mezőgazdaság

Elkészült a friss elemzés: kiderült, milyen évet zárt 2020-ban a magyar mezőgazdaság

agrarszektor.hu
A hazai mezőgazdasági termelésre és az élelmiszeripari termék-előállításra is hatott a koronavírus-járvány, de összességében átlagos évet zárt az agrárium. Az ágazat a tavalyi, rendkívüli időjárási körülményekkel és állatbetegségekkel is nehezített évben is jól reagált a pandémia gazdasági és társadalmi hatásaira - állapítható meg az OTP Agrár szakértőinek legutóbbi elemzése alapján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Logisztikai problémák, szigorúbb biztonsági előírások, esetenként pénzügyi nehézségek, vagy munkaerő-hiány - a mezőgazdasági és élelmiszeripari társaságok sem kerülhették el a járvány következményeit az elmúlt évben. Igaz, emellett lehetőségeket is tartogatott számukra ez az időszak: ilyen volt a magasabb feldolgozottságú élelmiszerek iránti kereslet növekedése, vagy az online megoldások és a digitalizáció térnyerése. Összességében járvány negatív hatásainak ellenére mégis átlagos évet zárt az agrárium, még úgy is, hogy időjárási szempontból a 2020-as év jóval kedvezőtlenebb volt a 2019-esnél - tudhattuk meg az OTP Bank közleményéből.

A Mezőgazdasági Számlarendszer előzetes eredményei alapján a mezőgazdaság teljes kibocsátásának folyó alapáron számított értéke 4,8%-kal haladta meg a 2019. évi eredményt. A növekedés elsősorban áremelkedés következménye, a mezőgazdasági termelői árak 7,2%-kal haladták meg a 2019. évit, amihez a növénytermesztési és kertészeti termékek 10,2%-kal, az élő állatok és állati termékek pedig 3,2%-kal járultak hozzá. A kibocsátás volumene a 2019. évi 0,4%-os növekedés után 2020-ban 2,2%-kal csökkent. Ezen belül a növényi termékek mennyisége 3,3%-kal lett kevesebb, míg az állatok és állati termékek termelésének volumene 1,3%-kal mérséklődött. A termelés költségei összességében 1,3%-kal emelkedtek, így a bruttó hozzáadott érték 9,9%-kal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 17%-kal volt magasabb 2020-ban a 2019. évinél.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Tesztüzemi adatbázison alapuló modelljének előrejelzése szerint a magyar mezőgazdaság bruttó termelési értéke 2%-os, nettó hozzáadott értéke 12%-os, adózás előtti eredménye pedig 9%-os növekedést ért el 2020-ban. Eközben az agrár- és vidékfejlesztési támogatások összege 2020-ban 10,8%-kal, 918,9 milliárd forintra nőtt a megelőző évihez képest, és az agrárium hitelállománya is nőtt. A mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni gazdaságok hitelállománya ugyan csak mérsékelten gyarapodott - 2020 végére 365,8 milliárd forintot ért el -, ám a társas vállalkozások hitelállománya csaknem ötödével, 446,2 milliárd forintra nőtt. Az élelmiszeripar hitelállománya 13,1%-kal, 616,5 milliárd forintra bővült 2020-ban. Az OTP Agrár szakértőinek részletes elemzése itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?