Komoly probléma a magyar agráriumban: a generációváltás akadályait kutatják

Komoly probléma a magyar agráriumban: a generációváltás akadályait kutatják

agrarszektor.hu
A gazdatársadalom Európa-szerte elöregedőben van, és mindenütt, így hazánkban is problémát jelent az, hogy ki és hogyan veszi át a "stafétát", a gazdaságok vezetését az idősebb generációtól. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara széles körű felmérést indított a gazdálkodók körében, amely segíti az akadályok feltárását és elhárítását.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elöregedőben a gazdatársadalom

A 65 évesnél idősebb magyar gazdálkodók 51 százaléka nem tudja, vagy még nem gondolkodott azon, hogy mi történik a gazdaságával a következő években - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal 2020. évi Agrárcenzus felmérésének előzetes adataiból. A felmérés szerint 2020-ban a gazdaságok irányítóinak 35 százaléka (szemben a tíz évvel korábbi 28 százalékkal) volt 65 éves vagy annál idősebb, ugyanakkor csupán 10 százaléka 40 évnél fiatalabb. Évtizedek óta megfigyelhető, hogy a gazdaságokat irányítók átlagéletkora emelkedik. Míg 2010 és 2020 között a 34 éves és annál fiatalabb gazdálkodók aránya 2,1 százalékponttal, a 35-54 év közöttieké 5,3 százalékponttal csökkent, addig az 55 év feletti gazdálkodók aránya 7,5 százalékponttal emelkedett.

Kérdőív a generációváltás, gazdaságátadás problematikájáról

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelten fontosnak tartja a generációváltás ügyét, az Agrárcenzus 2020 előzetes összefoglalója is jól mutatja, hogy igencsak időszerű problémával áll szemben a hazai agrárium, a generációváltás sürgető kérdés, amelyre mielőbb meg kell találni a megfelelő válaszokat. A NAK a megoldási lehetőségek kidolgozása érdekében összegyűjti a generációs problémákat és az érintett szereplők álláspontját, elsődlegesen egy széles körben kiküldött online kérdőív segítségével. A kérdőív 2021. június 30-ig tölthető ki, a kamara alapvetően a gazdaságokat átadni kívánók, illetve a tervezetten átvevők válaszait várja. A kérdőív itt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03