Természet- és Vadvédelmi Kompetencia Központot hozott létre a SOE és a MATE

Természet- és Vadvédelmi Kompetencia Központot hozott létre a SOE és a MATE

agrarszektor.hu
Az agrároktatás és kutatás összehangolása érdekében együttműködés jött létre a Soproni Egyetem (SOE) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) között. A kölcsönös előnyökön alapuló megállapodás a vadbiológiai és vadgazdálkodási, továbbá a természetvédelmi képzésekre, valamint az ezekhez kapcsolódó kutatásokra terjed ki - tudhattuk meg a MATE közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Soproni Egyetem és a Magyar Agár- és Élettudományi Egyetem 2021. június 10-én együttműködési megállapodást kötött. A szerződést a SOE részéről prof. Dr. Fábián Attila rektor, valamint a MATE részéről prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor látta el kézjegyével.

Dr. Gyuricza Csaba elmondta, hogy a vadbiológiai és vadgazdálkodási képzések, valamint kutatások vonatkozásában a felsőoktatási intézmények létrehozták a Természet- és Vadvédelmi Kompetencia Központot, melynek keretén belül többek között a szakmai K+F források közös megpályázását, azok Kompetencia Központon keresztül való felhasználásának kidolgozását, továbbá egyéb innovációs hazai és nemzetközi pályázati források megcélzását is vállalták. A MATE rektora hozzátette, hogy a Soproni Egyetemmel közösen kezdeményezték, hogy Magyarországon állami támogatással vadgazda mérnök képzést kizárólag a MATE és a SOE indíthasson.

Dr. Fábián Attila és Dr. Gyuricza Csaba (Fotó: Balázs Gusztáv)

Dr. Fábián Attila rektor kijelentette, hogy a természetvédelmi képzés és kutatás kapcsán megállapodtak abban, hogy a kutatási tevékenységüket a természetvédelem területén összehangolják, ennek érdekében közös kutatásokat indítanak, közös országos természetvédelmi monitoringrendszert alakítanak ki. A SOE rektora beszélt arról is, hogy kölcsönösen törekednek arra, hogy a nemzeti park igazgatóságoknál, a kormányhivataloknál és a releváns kormányzati szerveknél egyes munkaköröket csak természetvédelmi mérnöki végzettséggel lehessen betölteni a jövőben.

Az egyezmény kitér a szakdolgozati, diplomatervi, TDK-témák kiajánlására a másik fél számára. Az összefogás értelmében a két felsőoktatási intézmény kölcsönösen elismeri egymás önállóságát, tiszteletben tartják egymás képzési portfólióját, ugyanakkor kinyilvánítják egymást közti együttműködési szándékukat, a szakmai és szakmapolitikai célok közös elérése érdekében, az egyes szakmai közösségek önállóságának megtartásával.

A címlapképet Balázs Gusztáv készítette.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58