Elképesztő fejlesztés a Kométánál: megduplázza kapacitásait a vállalat

Elképesztő fejlesztés a Kométánál: megduplázza kapacitásait a vállalat

MTI
Öt éven belül több mint megkétszerezi kapacitásait a kaposvári húsfeldolgozó Kometa 99 Zrt. - jelentette be a cég ügyvezető igazgatója pénteken Kaposváron, az agrárminiszter a kormány támogatásáról biztosította a fejlesztést. Giacomo Pedranzini ügyvezető a cég telephelyén tartott sajtótájékoztatón elmondta: a vállalat készen áll a jelentős fejlesztésre, amellyel több száz új munkahelyet hoznak létre. Hozzátette: a cég idén 60 milliárd forint árbevételre és pozitív eredményre számít.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István agrárminiszter közölte: Kaposváron adottak a feltételek a fejlesztés sikeréhez. A zrt. élhet a kormány támogatási lehetőségeivel, a nyitva lévő élelmiszeripari, 50 százalékos támogatási intenzitású pályázatokon akár ötmilliárd forintot lehet elnyerni komplex fejlesztések kivitelezéséhez - tette hozzá. Megjegyezte: a somogyi megyeszékhelyen működik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kampusza, amely több állattenyésztő szakot is indít.

EZ IS ÉRDEKELHET

Emlékeztetett arra, hogy az állattenyésztési telepek korszerűsítésére 50 milliárd forintos keretösszeggel írtak ki pályázatot, a keret az eredményhirdetésénél 320 milliárd forintra nőtt. Hozzátette, meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy hazai alapanyagból lehessen kielégíteni a Kometa üzemének megnövekedett kapacitását.
Szita Károly (Fidesz-KDNP), a város polgármestere arról beszélt, hogy Kaposvár céljainak elérését - a bérek emelkedését és azt, hogy mindenki dolgozhasson, akik akar - a gépipar mellett az élelmiszergazdaságra alapozták.
Gelencsér Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: Kaposváron egyfajta ipari reneszánszt igyekeznek megvalósítani, amelynek elemei többek között az ipari parkok építése, a kkv-szektor segítése és az élelmiszer-gazdaság fejlesztésének támogatása.

Prohászka Balázs, ügyvezető igazgatóhelyettes az MTI-nek elmondta, az üzem kapacitását a projekt végére heti 50 ezer sertés feldolgozására tervezik növelni, a társaság beruházásának értéke 31 milliárd forint. Az 1994-ben alapított, olasz többségi tulajdonú zrt. 2019-ben 46,5, 2020-ban 54,2 milliárd forint nettó árbevételét ért el, tavaly 886 millió forint adózott eredménnyel. A társaság mérlegbeszámolója szerint a termékeit 23 milliárd forint értékben exportálta, főbb külpiaca Olaszország, Horvátország és Szlovénia volt. Az ügyvezető-helyettes közlése szerint az árbevétel a kapacitásbővítés végére eléri a 150 milliárd forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14