Szigorú ellenőrzés vár ezekre a magyar laborokra: bármikor lecsaphat a hatóság

Szigorú ellenőrzés vár ezekre a magyar laborokra: bármikor lecsaphat a hatóság

agrarszektor.hu
Az idén márciusban megjelent 8/2021. (III.10.) AM rendelet szabályozza, hogy a nem állami laboratóriumoknak milyen feltételeknek kell megfelelniük működésük során. A jogszabály arról is rendelkezik, hogy mi a teendő, ha a vizsgált minták nem megfelelőséget mutatnak, továbbá az engedélyezett laboratóriumok tevékenységét ellenőrző hatóságként a Nébih-et jelöli ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A csapadékosabb időjárás a határérték feletti mikotoxin szennyezettség veszélyét is magával hozza - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ennek megfelelően a Nébih ősszel a nem állami laboratóriumok kontrollja során kiemelt figyelmet fordít a mikotoxinokat vizsgáló egységek tevékenységére, eredményeire. A szakemberek többek között működési és vizsgálati dokumentumok- és a helyszínen folytatott ellenőrzés során tárják fel az esetleges hiányosságokat. Emellett az ellenőrzések felügyelik az eseti és a jövő évtől esedékes éves adatszolgáltatás megbízhatóságát. Ennek érdekében a hatóság külön figyelmet fordít a rendelet 11-13.§-a által meghatározott eseti bejelentési kötelezettség betartására. A nem állami laboratóriumokban végzett vizsgálatok adatai hozzájárulnak a hatósági ellenőrzési rendszer hatékony tervezéséhez, amely folyamatnak feltétele a megbízható vizsgálati háttér működése.

A Nébih célja a jelentési és a hatósági monitoring rendszerrel, hogy a termelőket és forgalmazókat a lehető leghamarabb figyelmeztethesse, ha regionális vagy országos szinten mikotoxin jelenlétét tapasztalják a termékekben. Ezáltal az érintett szereplők - a hatósággal együttműködve - hatékonyan tudják értesíteni a fogyasztókat, egyúttal gyorsabban intézkedhetnek a szennyezett tételekkel kapcsolatban. Az együttműködés fentieken kívül kiegészül a 2021. október 13-án megalakult Mikotoxin Platformmal, melynek célja a mikotoxinok hazai előfordulásának feltérképezése a bevitel csökkentése érdekében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?