Itt a bejelentés: így adóznak Magyarországon a gabonaágazatban dolgozók 2022-től

Itt a bejelentés: így adóznak Magyarországon a gabonaágazatban dolgozók 2022-től

MTI
2022-ben és utána is érvényes marad a fordított adózás a gabonafélék esetében. Az áfaszabályok módosítására a miatt is szükség volt, hogy jelentősen bővülhessen a vállalkozásoknak nyújtott adóhivatali szolgáltatási repertoár. A cél ugyanis az, hogy az Európai Unió tagállamai közül néhány éven belül Magyarországon legyen a legkisebb az adó-adminisztráció - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a legújabb adót érintő kormányrendelet kapcsán kiemelte, hogy a gabonaágazat minden piaci szereplőjének igényét kielégítve, jövőre is marad a fordított adózás. 2012. július 1-je óta a gabona-kereskedők fordítottan fizetik az áfát - emlékeztetett Izer Norbert. Az online gazdaságfehérítő magyar találmányok - mint például az online számla, a pénztárgép és az ekáer (elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer) - mellett a csalás elleni küzdelem egyik hatékony eszköze a fordított adózás, szögezte le az államtitkár, aki azt is felidézte, hogy rögtön a fordított adózás bevezetését követően, 2012. júliusában a gabonaszállítmányok forgalma több határszakasz közelében (például Ártánd, Csengersima) 70%-kal esett vissza. Mindez jól szemlélteti a csalások nagyságrendjét és azt, hogy a tisztességes piaci szereplők mennyit nyerhettek eddig, és a fordított adózás meghosszabbítása révén mennyit nyernek majd a jövőben is - magyarázta Izer Norbert.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Az államtitkár elmondta, hogy 2017 óta az adóhivatal mintegy 5,5 millió magánszemélynek készíti el a bevallási tervezetet, 2022-ben pedig már a cégek esetében is jelentősen csökkenhet az adminisztráció. Így egyre közelebb kerülhetünk ahhoz a kitűzött célhoz, hogy az Európai Unióban a magyar vállalkozásoknak kelljen az egyik legkevesebb időt és legkisebb költséget fordítani az adóügyeikre.

A piaci szereplők zökkenőmentes átállása érdekében az e-áfa rendszerre vonatkozó jelenlegi szabályokat a most megjelent kormányrendelet felfüggeszti, így az áfabevallási tervezetek kiajánlása több lépcsőben valósul meg - ismertette az államtitkár, aki azt is elmondta, hogy a bevallások elkészítéséhez már most nagy segítséget nyújt az adóhivatal, hiszen a bevallás alapjául szolgáló legfontosabb adatokat már most is a vállalkozások rendelkezésére bocsátja. Az online pénztárgép és az online számla adatok letölthetősége jelentős könnyebbséget jelent a vállalkozásoknak, az adózók egyre gyakrabban élnek is ezzel a lehetőséggel.

A következő lépcső az áfabevallási-tervezetek NAV általi elkészítése lesz, amely az eredetileg tervezetthez képest lényegesen komplexebb szolgáltatást nyújthat majd az érintetteknek. Az adóhivatalnak a tervezet elkészítése mellett ugyanis olyan további szolgáltatásokat kell beépítenie a rendszerbe, amely a vállalkozások ügyviteli folyamatait is képes támogatni - magyarázta az államtitkár. Nagy az igény a gép-gép kapcsolati kommunikáció erősítésére, az adóhivatalnál meglévő adatok gépi letöltésére, továbbá az online pénztárgépek naplóállományának lekérdezhetőségére. A legújabb fejlesztések megvalósulásával a jövőben az Európai Unió egyik leghatékonyabb és legsokoldalúbb szolgáltatását nyújthatja a vállalkozásoknak az adóhivatal - húzta alá Izer Norbert. A veszélyhelyzetre tekintettel egyes általános forgalmi adóval összefüggő szabályok megállapításáról szóló kormányrendelet a 2021. évi 201. számú Magyar Közlönyben érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14