Megszólalt Nagy István a Bige-ügyben: videóüzenetben reagált a műtrágya-botrányra

Megszólalt Nagy István a Bige-ügyben: videóüzenetben reagált a műtrágya-botrányra

agrarszektor.hu
"Felbecsülhetetlen kárt okozott a magyar gazdáknak és fogyasztóknak Bige László műtrágyakartellezése" - jelentette ki Nagy István agrárminiszter vasárnap a Facebook-oldalán. Videójában úgy fogalmazott, a milliárdos ellehetetleníti a magyar mezőgazdaságot, és a Nitrogénművek Zrt. piaci helyzetét kihasználva mesterségesen tartotta drágán a műtrágya árát és most korlátozná a gazdákat a hozzáférésben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárminisztérium határozott álláspontja, hogy a gazdálkodók és a magyar családok érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni a biztonságos magyarországi műtrágyaellátás kapcsán - hangsúlyozta a miniszter. Nagy István elfogadhatatlannak nevezte a termelőkön és a magyar családokon való inkorrekt nyerészkedést - írja közleményében az Agrárminisztérium.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke azt mondta: 

hangos a sajtó a műtrágyakartellezéstől". A műtrágya egy olyan imputanyag a mezőgazdaság tekintetében, ami nem megkerülhető, a növények üzemanyaga. Ez határozza meg, hogy a gazdálkodók milyen termelési eredményt érnek el, s hogy mennyibe kerülnek az élelmiszerek a fogyasztók számára. Ha ezt - a magas világpiaci árak mellett - emelik, azzal a magyar gazdálkodók és fogyasztók "zsebéből veszik ki a pénzt". A NAK üdvözli a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntését, amellyel a kartellezésben résztvevő vállalkozásokat megbüntette. Reméljük, hogy elejét tudjuk venni az ilyenfajta piaci visszaéléseknek

 - hangsúlypzta a NAK elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

A videóban egy gazdálkodó, Horváth László azt mondta: nyáron kezdődött az áremelkedés, de ilyen mértékű, 4-4,5 százalékos emelkedésre nem számítottak. Megjegyezte: ez valószínűleg az élelmiszerárakban is meg fog jelenni. A gazdálkodó úgy fogalmazott: 

a magyar műtrágyakirály elégedjen meg egy tisztességes jövedelemmel, ne akarjon többszörös extra profitot.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?