Gigaberuházás Szenttamáson: több milliárdos tejüzemet épített a magyar cég

Gigaberuházás Szenttamáson: több milliárdos tejüzemet épített a magyar cég

MTI
A Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében a kormány 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással segítette a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. csaknem 5 milliárd forintos fejlesztését - mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára Szenttamáson, a társaság új tejüzemének átadásán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az államtitkár kiemelte, hogy a tejüzem hozzájárul a vállalat kapacitásainak bővüléséhez, és ahhoz, hogy egyre több magyar ember asztalára juthasson el a jó minőségű törökszentmiklósi tej. Rákossy Balázs kitért arra is, hogy a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-nél a beruházásnak köszönhetően 15 új munkahely jön létre.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a magyar gazdaság 2021-ben az elmúlt 30 év legnagyobb növekedését érte el, éves szinten 7,1%-kal erősödött. A magyar gazdaság már érdemben, 3,4%-kal haladta meg a járvány kitörése előtti szintjét - közölte Rákossy Balázs. A gazdaság eredményeiből számos szektor, így az élelmiszeripar is kivette a részét: 2010-óta 46%-kal bővült az ágazat. Az élelmiszeripar mára meghaladta a válság előtti, 2020. januári értékét, 6,5%-kal - ismertette az államtitkár.

Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere elmondta, hogy minél több, a TM Zrt. beruházásához hasonló fejlesztésre van szükség. Ezáltal a munkahelyek teremtésén túl az önkormányzatok is többlet adóbevételhez jutnak, amelyekből további beruházásokat tudnak megvalósítani - közölte. Horváth László, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosa elmondta, hogy az új tejüzemben a teljesen robotizált rendszer lehetővé teszi, hogy a szomszédos, felújított szarvasmarha telepen élő tehenek által termelt tej egy csővezetéken keresztül kerüljön a tejüzembe. Ott automatizált gépek végzik a tej feldolgozását, így emberi kéz érintése nélkül kerül a kiváló minőségű magyar tej és tejtermék a végső felhasználóhoz.

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a zöldmezős beruházással létesült komplex tejfeldolgozó üzem napi 30 ezer liter, évi 10-11 millió liter tehéntej feldolgozását teszi lehetővé. Az üzemelés első szakaszában a vállalat saját, holstein fríz állománya által termelt 15 ezer liter tejet kívánja feldolgozni - közölték. A cég sajátmárkás tejtermékekei a Szenttamási Tej nevet viselik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?