Több mint 700 millió forintból fejlesztették a magyar agráregyetem kutatóhelyeit

Több mint 700 millió forintból fejlesztették a magyar agráregyetem kutatóhelyeit

agrarszektor.hu
720 millió forint támogatással valósult meg az a beruházás, mellyel csökkenteni lehetett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szarvasi, ceglédi és gödöllői kutatóépületeinek energiafelhasználását. A szarvasi épületet ünnepélyes szalagátvágással avatták fel Dankó Béla országgyűlési képviselő jelenlétében. A KEHOP-5.2.2-16-2017-00122 azonosítószámú projekt az Európai Unió Kohéziós Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programok Irányító Hatósága támogatásával valósult meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint azt Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora kiemelte, az energiahatékonyság növelésével és a megújuló energiaforrások hasznosításával csökkent az üvegházgázok kibocsátása és a fosszilis energiahordozóktól való függőség is, az Európai Uniós irányelveknek megfelelően - írja közleményében a MATE.

A fenntarthatóság régóta kiemelten fontos szempont az egyetem életében, így a kapcsolódó tudományos és szakmai ismeretek átadására több képzésen is kiemelt hangsúlyt fektetünk, a gyakorlati tapasztalatok megosztására pedig Körforgásos Gazdaságelemző és Tudásközpontot is alapítottunk

 - tette hozzá az intézmény vezetője.

Gyuricza Csaba és Dankó Béla (Forrás: MATE)

A szarvasi épület ünnepélyes átadása alkalmából Dankó Béla országgyűlési képviselő kiemelte, az egyetem és a köré rendeződő intézmények szellemi központot biztosítanak a városnak, ami hozzájárulhat a térség fejlődéséhez és a mezőgazdaságban elengedhetetlen generációváltáshoz is. Hozzátette, a fenntartható fejlődés nemcsak korunk nagy kihívása, de a most átadott energetikai fejlesztések révén az intézmény működtetése is jelentősen gazdaságosabbá válik, ami a város energiahatékonyságát is javítja.

A beruházásban érintett szarvasi Halászati Kutatóintézet (HAKI) laborépületében három hőszivattyú beépítésével korszerűsítették a fűtési rendszert, valamint homlokzatszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével is sokat tettek az energiahatékonyság javításáért. A Ceglédi Kutatóállomáson 254 millió forint támogatással hőtermelő berendezés- és nyílászárócsere, homlokzati és padlásfödém hőszigetelés, lapostető hőszigetelés, valamint a fűtési szekunder hálózat cseréje, a gödöllői kutatóépületben pedig 304,8 millió forint támogatással homlokzatszigetelés, nyílászárócsere, a lapostető szigetelése és a fűtési rendszer korszerűsítése valósult meg.

A BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Kft. vezetésével sikerrel zárult projekt eredményeként az alábbi indikátorvállalások teljesültek:

  • a középületek éves elsődleges energiafogyasztásának csökkenése: 1.800.000 kWh/év
  • a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség: 356,400 GJ/év
  • az üvegházhatást okozó gázok éves csökkenése: 259 tonna CO2-egyenérték
  • az energiahatékonysági fejlesztések által elért primer energiafelhasználás csökkenés: 6480 GJ/év
  • további kapacitás megújuló energia előállítására: 0,090 MW
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?