Óriási változás jöhet az EU-ban: teljesen átalakulhat az agrártámogatási rendszer

Óriási változás jöhet az EU-ban: teljesen átalakulhat az agrártámogatási rendszer

MTI
Az Európai Bizottság bejelentette, hogy nyilvántartásba veszi a "Vessünk véget az állatok levágásának!" (End The Slaughter Age) elnevezésű, állatvédelemre, illetve a mezőgazdasági támogatás uniós rendszerének reformjára vonatkozó európai polgári kezdeményezést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kezdeményezés szervezői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő olyan javaslatot uniós jogszabály elfogadására, amely kizárja az állattenyésztést a mezőgazdasági támogatásra jogosult tevékenységek köréből. A kezdeményezők emellett arra kérik a brüsszeli testületet, hogy vezessen be etikus és környezetbarát alternatívákat, például a sejttenyésztést és a növényi fehérjéken alapuló gazdálkodást. El kívánják érni továbbá, hogy az Európai Bizottság vezessen be ösztönzőket a növényi alapú és celluláris mezőgazdasági termékek előállításához és értékesítéséhez.

Közleményében az Európai Bizottság arról tájékoztatott, hogy az európai polgári kezdeményezésre irányuló kérelem megfelel a vonatkozó jogszabályokban szereplő feltételeknek, jogilag elfogadható. A kezdeményezés tartalmát az uniós bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta. A regisztrációt követően a szervezők megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, melyre egy év áll a rendelkezésükre. A szabályok értelmében, ha egy európai polgári kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a testületnek reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja. A Bizottságnak a döntését mindkét esetben meg kell indokolnia. Az európai polgári kezdeményezés kritériuma, hogy nem eshet a Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, nem lehet nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és nem lehet ellentétes az Európai Unió értékeivel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?