Drasztikus lépésre készül a német kormány: érik a krízis, kifakadtak a gazdák

Drasztikus lépésre készül a német kormány: érik a krízis, kifakadtak a gazdák

agrarszektor.hu
A minimálbér emelése ellen tiltakoznak a mezőgazdasági munkáltatók Németországban, a Bundestag által tervezett emelés ugyanis óriási problémákat okozhat a német agráriumban. A német mezőgazdasági vállalkozások működését az utóbbi hetekben azinputanyagár-emelkedés már így is rendkívüli mértékben megterhelte, de a lépés különösen a munkaintenzív zöldség- és gyümölcstermesztő ágazat gazdaságos működésére jelentene komoly veszélyt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Április 29-én tartotta első vitanapját a német kormány az idei évre tervezett minimálbér-emelésről. Joachim Rukwied, a Német Gazdaszövetség (DBV, Deutschen Bauernverbandes) elnöke, és Martin Empl, a Német Mezgazdasági és Erdészeti Munkáltatók Szövetségének (GLFA, Gesamtverbandes der deutschen Land- und Forstwirtschaftlichen Arbeitgeberverbände) elnöke szerint is elfogadhatatlan az az ütemterv, hogy július 1-jével 10,45 euróra, majd október 1-jével 12 euróra emeljék az órabér alsó határát. Rukwied szerint a német mezőgazdasági vállalkozások működését az utóbbi hetekben az ukrán háború miatti inputanyagár-emelkedés már így is rendkívüli mértékben megterhelte. Különösen a munkaintenzív zöldség- és gyümölcstermesztő ágazat gazdaságos működésére jelentene komoly veszélyt egy ilyen beavatkozás - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Rukwied és Empl rendkívül aggasztónak tartja továbbá, hogy a minimálbér rendeleti úton történő emelése teljesen szembemegy az ágazatok számára a német alkotmány által garantált kollektív bérmegállapodási autonómiával. Amennyiben ez a béremelési ütemterv átmenne a Bundestagon, az még inkább az import irányába tolná el Németország zöldség- és gyümölcsellátásának egyensúlyát. Jelenleg a német órabér alsó határa 9,82 euró, azaz körülbelül 3700 Ft (2022. január 1-től). Ez egy teljes munkaidős, napi nyolc órás állás esetén 1621 eurós havi fizetést jelent, ami nagyjából 612 ezer Ft-nak felel meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?