Súlyos gondok vannak a magyar agráriumban: rengeteg cég került szorult helyzetbe

Súlyos gondok vannak a magyar agráriumban: rengeteg cég került szorult helyzetbe

MTI
Szorosan felzárkózott az alapanyaghiány a munkaerőhiány mögé a cégek működését akadályozó tényezők között, az előbbivel a kis- és középvállalkozások (kkv-k) 26 százaléka, utóbbival 33 százaléka küzdött az idén az év első három hónapjában - derült ki a K&H kkv bizalmi index első negyedéves eredményeiből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A felmérésben 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóit kérdezték. A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt vizsgálták, köztük a vevői és a szállítói kapcsolatokat, a munkaerőt, a vállalat pénzügyeit.

A közleményben Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője egyértelmű trendnek nevezte, hogy az alapanyagok beszerzése egyre több gondot okoz a kkv-knak. Eközben a cégek működését leginkább akadályozó tényezők közül a munkaerőhiány 5 százalékponttal kevesebb cégnek jelent problémát. Ha a tendencia folytatódik, az anyaghiány az év második felére akár a munkaerőhiánynál is súlyosabb akadályozó tényezővé válhat - tette hozzá a szakember. A felmérésben arra is rámutattak, hogy a harmadik legtöbb kihívást okozó tényező az árfolyamváltozás, amely már a megkérdezettek 24 százalékánál jelentkezik, szemben 2021 utolsó negyedévével, amikor arányuk 2 százalékponttal kisebb volt.

Közölték, az ellátási láncokban jelentkező problémák 2020 negyedik negyedévére csaknem megháromszorozták az ezzel küzdő vállalkozások arányát. Mivel a szállítási gondok továbbra sem enyhültek, egy újabb év alatt ez az érték is megduplázódott. Az orosz-ukrán konfliktus elhúzódása és az ezzel összefüggő gazdasági intézkedések pedig még tovább erősíthetik ezt a folyamatot. A kereskedőknél a cégek 42 százaléka küzd termékhiánnyal, az iparban, építőiparban a vállalkozások 40 százaléka. Ez a két szektor számos alapanyaggal, késztermékkel dolgozik, ezért okozzák nekik a legnagyobb gondot az ellátásilánc-problémák. Az agráriumban 16 százalék, a szolgáltatóknál pedig 12 százalék az ellátási nehézségekkel küzdő kkv-k aránya.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?