Vadonatúj segítséget kapnak a magyar gazdák: itt vannak a friss részletek

Vadonatúj segítséget kapnak a magyar gazdák: itt vannak a friss részletek

agrarszektor.hu
a hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak bevezetéséről szóló 292/2022. (VIII. 8.) Korm. rendelet értelmében módosításra került az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló átmeneti intézkedésekről szóló 2020. évi CVII. törvény (a továbbiakban: Törvény), aminek következtében a Gazdák fizetési moratóriumban részesülhetnek. Az alábbi cikkben az ezzel kapcsolatos legfontosabb részleteket mutatjuk. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mire vonatkozik a moratórium?

A Törvényben meghatározott hitelező által üzletszerűen nyújtott hitel, és kölcsönszerződés, illetve pénzügyi lízingszerződés vonatkozásában felmerülő tőke, kamat, illetve díjfizetésre: tehát aki részt vesz a moratóriumban, az ezen fizetési kötelezettségei alól mentesül, továbbá, ezek vonatkozásában felmerülő tartozása alapján a hitelező a szerződését nem szüntetheti meg - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

Vonatkozik a moratórium a hitelszerződés mellékkötelezettségeire?

Igen, a moratórium Törvényben rögzítettek szerint kiterjed ezen kötelezettségekre is, tehát szerződés teljesítési határidejének módosulása a szerződést biztosító járulékos és nem járulékos mellékkötelezettségeket - ide értve a garanciaszerződést, illetve a garanciavállaló nyilatkozatot - is módosítja.

Hogyan lehet részt venni a moratóriumban?

A hiteltörlesztési moratórium igénybevételéhez alkalmazandó kérelemről szóló 23/2022. (VIII. 8.) AM rendelete 2. számú melléklete kitöltése szükséges (tehát nem automatikus a kérelem) hozzá, amit 2022. szeptember 15-ig (a határidő jogvesztő) személyesen a hitelező bankfiókjában vagy online formában kell megtenni.

Mely gazdálkodókra vonatkozik a moratórium?

A növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás és kapcsolódó szolgáltatások (TEÁOR: 01 és ÖVTJ: 01), erdőgazdálkodás (TEÁOR: 02 és ÖVTJ: 02), halászat, halgazdálkodás (TEÁOR: 03 és ÖVTJ: 03) szakágazatból származó 2021. évi - az eladott áruk beszerzési értéke nélkül számított - nettó árbevétele eléri a 2021. évi nettó árbevételének 50%-át, vagy ha a hitel célja megfelel ezen szakágazatok közül valamelyiknek: tehát a részvétel az árbevételhez, vagy a hitel céljához kötött.

Teljesítheti-e az adós a fizetési kötelezettségét a moratórium alatt?

Igen, a moratóriumban való részvétel nem zárja ki, hogy az adós az eredeti szerződési feltételek szerint teljesítsen.

Meddig tart a moratórium?

2023. december 31. napjáig.

Mi történik a moratórium lejártát követően?

  • A futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét.
  • A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni.
  • A tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29