Babérmeggy

Örökzöld cserje vagy kisebb fa. Nevének „babér-” előtagját azért kapta, mert fényes felületű, bőrszerű levelei a babéréhoz hasonlítanak. Minden része erősen mérgező!

A babérmeggy jellemzői

A közönséges babérmeggy esetében a kisebb levelű, alacsonyabb termetű változatok hazája a Balkán-félsziget, a magasabb és nagyobb levelű változatoké pedig Kis-Ázsia és a Kaukázus. Déli típusai nagy termetűek és nagy levelűek, míg északi áreahatár felé (a Balkánon) termete és levele egyre kisebb lesz, és a növény az erdők árnyékába húzódik. A sok szerves anyagot tartalmazó talajt kedveli, félárnyékos, széltől védett fekvést igényel. A tűző nap árt neki, és csak mérsékelten fagytűrő; általánosságban elmondható, hogy a nagyobb termetű fajták érzékenyebbek, a kisebbek szívósabbak.

Örökzöld cserje, mely sűrű ágrendszere miatt kiválóan alkalmas sövénynek. Levele fényes, bőrszerű, élénkzöld színű. Bogyója a madarak számára ehető, de nagyon fontos, hogy ránk nézve a növény minden része mérgező! Egyes fajtái gyorsan nőnek, és terebélyes, 5-6 méter széles és magas bokorrá fejlődnek. A babérmeggyfa kiválóan alkalmas előkertek díszítésére. Virágzása késő tavaszra esik, virágai fehérek, fürtökben állnak és erősen illatoznak. Virágaiból nyár végén termések fejlődnek, melyek először pirosak, majd fekete színűre változnak.

A babérmeggy termesztése

A babérmeggy fényigénye nagy, napon és félárnyékban egyaránt szépen fejlődik, viszont, ha egész nap tűző napsütés éri, megperzselődhetnek a levelei. Az árnyékot ugyan elviseli, de ilyen helyeken nem lesz tömött, dús bokor. Lehetőleg nedves helyre ültessük, mert különböző betegségek megtámadhatják. A talajt tekintve nincsenek túl nagy igényei, egyedül a túl meszes talajokat nem kedveli igazán. Vízigénye közepesnek mondható, a fiatal növényeket az ültetést követő két évben rendszeresen locsoljuk, kerülve a túlöntözést. Tápanyagigénye szintén közepes, ültetésnél és utána minden tavasszal keverjünk a földjéhez néhány marék érett istállótrágyát vagy komposztot. Télálló, a több éves növényt fagyás nem veszélyezteti túlzottan.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.