Itt a nagy bejelentés: óriási segítséget kapnak a német gazdák a háború miatt

Itt a nagy bejelentés: óriási segítséget kapnak a német gazdák a háború miatt

agrarszektor.hu
Fontos döntést hozott a német szövetségi kormány az orosz-ukrán háború begyűrűző következményeit különösképpen megérző termelők megsegítésére: két lépcsőben indítanak szinte bürokráciamentes agrártámogatási programot a háború következményeinek enyhítésére. A program keretén belül 180 millió eurót fognak szétosztani a rászoruló gazdák és vállalkozások között.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy megkezdik az összesen 180 millió eurós úgynevezett kiigazítási támogatási csomag folyósítását azoknak a termelőknek, akiket az orosz-ukrán háború begyűrűző következményei különösen súlyosan érintenek - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Első lépésben 135 millió eurót osztanak szét a gazdálkodók között, gazdaságonként maximálisan 15 ezer euró mértékben. A támogatás igénybe vételéhez szükséges papírmunkát, jelentkezési feltételeket igyekeznek a minimális szintre csökkenteni. Az első lépcső 135 millió eurós keretösszegéből körülbelül 42 ezer agrárvállalkozás számíthat forrásokra, a fán termő gyümölcsök ágazata 4,7 millió euró, a bogyósok 2,3 millió, a spárgatermesztők 5,1 millió, az iparizöldség-termesztők 10,7 millió euró, a frisszöldség-termesztők 7,6 millió euró, míg az intenzív zöldségtermesztési ágazat 4,65 millió eurós támogatásban részesül. A támogatások kifizetését a Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL, Bundesministerium für Ernahrung und Landwirtschaft) intézi, feltétel a fenntarthatósági előírásoknak való megfelelés (ezt a 2021-ben már folyósított zöldítési komponens folyósítása igazolja).

Novembertől várhatóan megindulhat a fennmaradó 45 millió eurós keret folyósítása is, ezt a német kormány csekély összegű támogatás formájában fogja utalni, ehhez viszont - ellentétben az első lépcső 135 millió eurós keretével - uniós jóváhagyás is szükséges. Erre a támogatásra a német gazdák október 1-31. között adhatják be kérelmüket, a cél főleg az első keretből nem vagy csak kis mértékben részesülő kisgazdaságok megsegítése, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdák például csak legfeljebb 10 hektáros mérethatárig pályázhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?