Nehéz idők várnak a magyar gazdákra: nincs mese, erre fel kell készülni

Nehéz idők várnak a magyar gazdákra: nincs mese, erre fel kell készülni

MTI
Bár a kihívások évek óta egyre sokasodnak, a gazdák összetartása minden nehézségen átsegíti a magyar vidéket - mondta az agrárminiszter a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) hétfői közgyűlésén Gödöllőn, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen (MATE).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy István hangsúlyozta, hogy az összefogásra a kormány is nyitott, és történelmi jelentőségű támogatást biztosít a gazdáknak az uniós vidékfejlesztési támogatásokhoz kapcsolódó költségvetési hozzájárulással. A soha nem látott mértékű nemzeti társfinanszírozás nemzedékek óta nem látott esélyt ad arra, hogy nemzetközi szinten is versenyképes mezőgazdaság és élelmiszeripar épüljön ki Magyarországon - tette hozzá. Az agrárminiszter szerint a támogatások éppoly fontosak, mint a gazdaképviseletek együttműködése, hiszen az éghajlatváltozás miatt hagyományos módszerekkel ma már nincs versenyképes mezőgazdaság. A magyar agrárium erősödik, de a világ szűk esztendők előtt áll, az élelmiszerválság következményei beláthatatlanok. A hatékonyság mellett a gyorsaság ugyancsak felértékelődik.

A tárcavezető az uniós támogatásokkal kapcsolatban kifejtette, fontosnak tekinti, hogy a fenntarthatósági követelmények ne terheljék fölöslegesen a termelőket, de valóban javítsák a környezet állapotát, valamint azt, hogy a támogatások segítsék a nemzedékváltást a gazdatársadalomban, a legsérülékenyebb gazdaságok pedig fokozott támogatásra számíthassanak. Magyarország az EU-n belül az egyik legnagyobb arányban csoportosít át forrásokat a kistermelőknek, akik kiegészítő jövedelemtámogatás formájában új, hektáralapú kifizetési lehetőséghez jutnak - közölte Nagy István.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szintén az összefogás jelentőségét emelte ki, mert szerinte az időjárási szélsőségekkel, az ukrajnai háború következményeivel, az emberre és állatra veszélyes járványokkal csak így lehet megbirkózni. A agrárkamara vezetője szerint a helyzetet nehezíti, hogy a mostani kihívások közepette a gazdáknak szinte lehetetlen tervezniük, miközben a költséges korszerűsítések nem állhatnak le. Szükség lesz ezért minden támogatásra, a NAK pedig maga is segíteni akar azokon, akik nehéz helyzetbe jutottak - tette hozzá. Ha a szervezet közgyűlése elfogadja, az idén az árbevétel alapján fizető aszálykárosultak tagdíjkedvezményt kaphatnak az Agrárkamarától.

A MATE rektora a világszintű kihívások miatt különösen fontosnak tekinti, hogy az egyetem részt vegyen a Magosz és a NAK együttműködéseiben. Gyuricza Csaba hangsúlyozta, hogy az egyetem ma már sokkal több, mint felsőoktatási intézmény, hiszen országos hálózat áll mögötte, kutatások és innovációk fontos résztvevője. A mezőgazdászoknak kulcsszerepük lesz a jövő alakításában, így az agrárszakemberek képzése is egyre fontosabb - tette hozzá.

Jakab István, a Magosz elnöke közgyűlési beszámolójában a közelmúlt és a következő évek kihívásairól beszélt. Kiemelte, hogy a gazdák számára sosem volt home office, a kötelességüket a legnehezebb időkben is teljesítették, de folyton újabb és újabb kihívásokkal szembesülnek. A Magosz vezetője egyetértett az agrárminiszterrel abban, hogy az összefogás sok nehézségen átsegíti a termelőket, de ettől függetlenül úgy véli, hogy Magyarországnak meg kell kapnia a neki járó uniós forrásokat, hiszen csak az aszály csaknem 1000 milliárd forintos kiesést okozott. A gazdáknak ezen felül be kell szerezniük a termeléshez szükséges, de rohamosan dráguló alapanyagokat, eszközöket, de cserébe értékes segítséget nyújthatnak például a szárazság elleni infrastruktúrafejlesztésekben, környezetvédelmi együttműködésekben.

A Magosz a tisztújító közgyűlést követően közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a szövetség újabb négy évre Jakab Istvánt választotta meg a Magosz elnökének. A főtitkár Cseh Tibor András lett. A közgyűlés 11 alelnököt és 19 tagú elnökséget választott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?