
Itt a háború váratlan hatása: ez óriási változásokat hozhat Magyarországon
Komoly átalakulásokat hozhat az orosz-ukrán háború, és annak kimenetele az európai takarmánygyártásban és hústermelésben.
A metélőhagyma vagy snidling a hagymaformák legkisebb méretű faja. A Földközi-tenger vidékéről származik. Magyarországon igen elterjedt és népszerű.
A metélőhagyma jellemzői és felhasználása
Népies nevei: pázsithagyma, pázsitfű, valamint a német nevéből: snidling, snittling. Évelő növény, magassága 20-50 cm, levelei karcsúak, henger alakúak és üregesek. Virágai rózsaszínűek, kerek ernyőben nyílnak, és nagyon kis kocsányuk van. A friss metélőhagyma gyorsan elfonnyad, és kellemetlen, keserű íze lesz, a szárított viszont hosszú ideig fogyasztható. A metélőhagyma egy erős aromájú fűszernövény, de azt tartsuk szem előtt, hogy lehetőleg ne nagyon főzzük, inkább közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.
A metélőhagymának két fajtája létezik, beltérben mindkettő tavasztól késő őszig hozza a leveleit. Nyáron gyakran locsoljuk, és tartsuk a növényt hűvösben, hogy ne magozzon fel. A kerti metélőhagyma vékonyszárú leveleinek enyhe hagymaízük van, és tavasz végén hozzák rózsaszín, pompomszerű ehető virágaikat. A fokhagyma metélőhagyma vastagabb szárú, és az íze is erőteljesebb, mint a kerti metélőhagymáé. A metélőhagymát akkor vághatjuk, ha már nagyobb mennyiség áll rendelkezésre, és egyszerre csak pár szálat vágjunk le, hogy a növény meg tudjon újulni.
Metélőhagyma termesztése
A metélőhagyma igen kevés helyet vesz igénybe, amit nemcsak veteményeskertben termelhetjük, hanem a kertnek jobban szem előtt levő helyein is. Így felhasználhatjuk például az egynyári virágágyak szegélyezésére, de beültethetjük az évelőágyakba is, hiszen tavasztól őszig szép, üde zöld, és június elején csinos gömbvirágzatot is fejlesztenek, amelyben hosszan nyíló kékeslila virágok ülnek. Ezeket a méhek is szívesen felkeresik. A magok június végére érnek be annyira, hogy össze lehessen gyűjteni őket a kővetkező évi vetés céljára. A metélőhagyma keskeny levelei sokféle vitamint és az emberi szervezet számára értékes ásványi anyagot, továbbá illat- és zamatanyagokat tartalmaznak. A metélőhagyma hidegtűrő növény, amely még a kemény teleken sem károsodik számottevően. Tavasztól őszig a kisebb árnyékot is elviseli, ezért nyugodtan ültethetjük a fiatal gyümölcsfák közé is. Gondozott, mélyen felásott talajba vessük, mert mélyen helyezkednek el a gyökerei. A vetés után csak 3-4 hét múlva látjuk az első, vékony szikleveleket. A csírázás és a kelés idején bőséges vízellátást és sok tápanyagot igényel.
Komoly átalakulásokat hozhat az orosz-ukrán háború, és annak kimenetele az európai takarmánygyártásban és hústermelésben.
Az öt év átlagát tekintve az 52 százalékot is meghaladta a kukorica termésmennyiségének visszaesése Magyarországon.
Modernizáció és robotizáció nélkül a magyar élelmiszeripar nem tud versenyképes lenni.
A napenergia még jobban felértékelődhet az agráriumban, ráadásul a földterületek kettős célú hasznosításával diverzifikált árbevételre lehet szert tenni.
Elképesztően fontos és szükséges a versenyképesség növelése az élelmiszeriparban Magyarországon, hatalmas szerepet kaphat a digitalizáció.