Óriási beruházás: több száz millióból fejlesztett a magyar zöldséges cég

Óriási beruházás: több száz millióból fejlesztett a magyar zöldséges cég

MTI
Mintegy 340 millió forintból eszközök beszerzésével, valamint csarnoképíttetéssel korszerűsítette és bővítette kapacitását két telephelyén a főként zöldségfeldolgozással és -tartósítással foglalkozó HFI Kft. - közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel. Molnár Csaba elmondta: a beruházást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) elnyert több mint 200 millió forint európai uniós támogatással valósították meg.  

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fejlesztés során a pusztaszeri telephelyen megépült egy 836 négyzetméteres üzemcsarnok, amely részben a termelési, részben pedig a raktározási kapacitást bővíti. Elkészült továbbá egy hídmérleg, amely 18 méter hosszú, ezáltal gyorsult az áru átadás-átvétele, pontos és hiteles méréssel. Beszereztek mindemellett egy úgynevezett gőz-blanchírt, amelynek segítségével magasabb minőségű és akár új termék előállítására is lehetőségük nyílik. A Csongrád-Csanád vármegyei telephelyre telepítettek egy új porító üzemrészt. A berendezés egy duplikált elrendezésű verőcsapos daráló, korszerű, pormentes beadagoló garattal, amely már lehetővé teszi a big-bag zsákból történő beadagolást. Mind a gőz-blanchír, mind a porító eszköz kapacitásbővítést szolgál, ezáltal munkahelymegtartó szerepet is betölt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A projekt részeként a Bács-Kiskun vármegyei Mélykútra egy optikai válogató berendezést szereztek be, amelyhez korszerű fémkiválasztó egységet is vásároltak, hogy az ott előállított termék minősége a lehető legmagasabb legyen. A pusztaszerihez hasonló robotizált polcrendszert is telepítettek. Mindkét telephelyre vásároltak továbbá új elektromos targoncákat és konténerbillentőket. Az ügyvezető elmondta: a 2001-ben alapított cégük mélykúti, pusztaszeri és szajoli telephelyéről évente több mint háromezer tonna szárított fűszert, zöldséget és gyümölcsöt szállít belföldi és nemzetközi partnereinek. A feldolgozott termékek húzó terméke a borsó, a petrezselyemlevél, a kapor, a fűszerpaprika és a spenót, de feldolgoznak édesburgonyát, céklát, tormát és brokkolit is kisebb mennyiségben.

A korszerűsítésekkel és bővítésekkel a következő három évben évi 10-15 százalékos árbevétel-növekedésre számítanak - tette hozzá. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a jelenleg 148 embert foglalkoztató HFI Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban 3,4 milliárd forint, míg 2021-ben mintegy 4,2 milliárd forint volt. A társaság árbevételének több mint 90 százaléka származik exportértékesítésből. Termékeit a cég Németországon, Hollandián és Olaszországon kívül az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába, Ausztráliába és Japánba szállítja, több mint 25 országban van jelen a Magyarországon előállított termékekkel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?