Áll a bál a németeknél: elfajulhat a helyzet, az utcára vonulnak a gazdák

Áll a bál a németeknél: elfajulhat a helyzet, az utcára vonulnak a gazdák

agrarszektor.hu
Áll a bál Németországban, hiszen a mezőgazdaságnak járó adókedvezmények sokakat felháborító eltörlése nem egy csapásra, hanem fokozatosan fog megtörténni a német kormány szerint. A gazdákat ez viszont nem nyugtatta meg, akik szerint a lépést csak a Scholz-kabinet pénzszórása tette szükségessé.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdaságban használt gázolajra vonatkozó adókedvezmények eltörlését Olaf Scholz kancellár kormánykoalíciója még december közepén jelentette be, felháborítva az ország földműveseit, akik több tüntetést is rendeztek Berlinben, és több utcát is lezártak a munkagépeikkel. A forró hangulatot a kormány most azzal próbálta meg lehűteni, hogy ez a folyamat több évig fog tartani, és a gazdáknak nem kellene azonnal megemelkedett költségekkel számolniuk - írja a Világgazdaság a Reuters alapján. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A bejelentés szerint a kedvezményeket idén 40, 2025-ben és 2026-ban pedig 30 százalékkal csökkentenék, ezzel teljesen elvéve a mezőgazdasági támogatásokat. Ám ez csak egy megszorítás a sok közül, amiket a kormány a 2024-es költségvetési hiány miatt jelentett be. Erre pedig azért volt szükség, mert a büdzsét a pandémiás segélyekből próbálták meg befoltozni, de ezt az alkotmánybíróság elutasította, a pénzügyminisztérium pedig rendkívüli kiadási stopot rendelt el. A mezőgazdaságban dolgozóknak tehát az energiaválság után most ismét magas üzemanyagárakkal kell majd szembenézniük.

A német mezőgazdasági szakszervezet, a DBV pedig bejelentette, hogy újabb tüntetéseket fognak szervezni a döntés ellen. A kedvezmények elvétele azonban nem csak a földműveseket érintené, az állami támogatásokra épülő mezőgazdasági rendszer felborítása ugyanis súlyos élelmiszerár-emelkedéshez vezethet, tovább terhelve a megélhetési válságtól szenvedő lakosságot

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?