Internetes aláírásgyűjtés a földért, a pálinkáért és az akácért (2.)

agrarszektor.hu
Így védené meg a magyar érdekeket az unióval szemben a Fidesz.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Internetes aláírásgyűjtést indított a Fidesz a magyar föld, a szabad pálinkafőzés és a magyar akác megvédése érdekében - jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Szerinte uniós szervezetek többfrontos támadást indítottak Magyarország ellen.

"Egy tapodtat sem engedünk a magyar földtörvény szigorából, megvédjük a magyar földet, megvédjük az akácot és a pálinkát" - fogalmazott az MTI szerint a miniszter. Az európai parlamenti választások közeledtével jól látható, hogy az unió egyes szervezetei több fronton is támadást indítottak az ország és a magyar érdekek ellen - tette hozzá.

Kijelentette: a hamarosan megalakuló új kormány megvívja a szükséges küzdelmeket.

Több fronton folyik a harc

Mint ismert, a májustól hatályos új földforgalmi törvényt számos bírálat éri uniós körökből, a pálinkával kapcsolatban pedig az Európai Bíróság a közelmúltban döntött úgy, hogy nem tartható fenn a házi párlatkészítés és a bérfőzetés adómentessége. Magyar értelmezések szerint Brüsszel határozottan támadja a méhészet szempontjából fontos akácot is, ezért Orbán Viktor miniszterelnök "kegyelmet kért" a növény számára José Manuel Barrosótól, az Európai Bizottság elnökétől.

Fazekas Sándor kifejtette: a szabad pálinkafőzés miatt kötelezettségszegési eljárás zajlik az ország ellen, a magyar akác ügyében egy rendeletalkotás körüli küzdelmet vív az ország, és a földügyekkel kapcsolatban is "hirtelen kötözködni kezdett Brüsszel" - fogalmazott. Mint mondta, nem hagyható, hogy brüsszeli bürokraták beleszóljanak, miképpen főzzék a magyarok a pálinkát, milyen fákat ültessenek és hogy a magyar földtörvény milyen garanciákat tartalmazzon.

Még vannak fegyvereink földügyben

Azt mondta: a magyar földtörvény Európa egyik legerősebbje, de ha kifogások érik, még több garancia építhető bele annak érdekében, hogy a magyar földet magyar gazdák vásárolhassák meg. Közölte, kifogás a földbizottságokkal kapcsolatban fogalmazódott meg. Az adott településen, a helyi közösség érdekeit megjelenítő, a gazdák által megválasztott testület vétójoggal rendelkezik bizonyos kérdésekben.

A magyar akácot hungarikumnak tekinti a kormány, a táj elválaszthatatlan részének. "Nem osztjuk azt a véleményt, ami a balliberális oldalon megfogalmazódik, hogy Észak-Amerikából behurcolt özönnövény lenne az akác" - fogalmazott. Mint mondta, az értékes épület- és tűzifa nélkül elképzelhetetlen a magyar méhészet, az erdőállomány harmadát alkotó akác a mézmennyiség mintegy felének megtermeléséhez járul hozzá. Mintegy 19 ezer méhészet van Magyarországon és csaknem 90 ezer ember megélhetése függ a hazai méztől, amely a világon a legnagyobb sűrűségű.

Keresik a jogi megoldásokat a pálinkafőzésre

A pálinkafőzéssel kapcsolatban kijelentette, itt is megtalálják a jogi megoldást arra, hogy hungarikumunk a pálinka megmaradjon. A kormány a tervei szerint a következő tíz évben elérné, hogy a pálinka világmárkává váljon, olyan nemzeti italként jelenjen meg külföldön, amely erősíti az ország hírnevét.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?