Most kiderül az igazság!- Bacon vagy szalonna?

agrarszektor.hu
Bőrös, császár, toka vagy hasaalja?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár az olvasóink zömének valószínűleg nem kell bemutatni a húsipari termékeket, nem szakmabeli olvasóink számára talán hasznos lehet az alábbi "eligazítás".

A bacon szó magyarul szalonnát jelent, ám számos alkalommal használjuk a bacon szalonna kifejezést. A fogyasztása és különböző ételekben való felhasználása hazánkban is mindennapossá vált, ám mégsem olyan egyszerű pontosan meghatározni, hogy mi is az eltérés a hagyományos szalonna és a bacon között. Bár ízben és küllemben nem sok különbséget tapasztalhatunk, vásárlás során mégis érdemes odafigyelnünk arra, hogy melyik fajta is kerüljön a kosarunkba.

A legfontosabb különbségek

A Bonafarm Hús Mestere, Katona Gergő elmondása szerint a szalonna lehet bőrös, bőrnélküli, illetve jellegzetes alakúra formázott. A sertés bőre alatti elzsírosodott kötőszövetet hívjuk hivatalosan szalonnának, mely önmagában vagy húsréteggel együtt különböző élelmiszertechnológiai folyamatok eredményeként válik étkezésre alkalmassá. "Fogyasztói szempontból az egyik leglényegesebb szempont, hogy az adott szalonna húsos vagy hús nélküli. Ezt vásárláskor szemrevételezéssel egyszerűen meg tudjuk állapítani. Hasonlóan egyszerű megkülönböztetési módszer, hogy az adott szalonna ízesített-e (pl. pirospaprikával vagy fokhagymás páclével) vagy sem. Általában az ételkészítés szempontjából a fűszerezés nélküli szalonnák a népszerűbbek" - mondta a Katona.

A császár szalonna a sertés oldalszalonnából készülő pácolt sült, füstölt vagy füstölt-főtt bőrős, húsos szalonna. Táblás és darabolt kiszerelésben, valamint csíkozva és szeletelve is kapható. "A bacon szalonna megegyezik a császár szalonnával, vagyis szintén oldalszalonnából készül, azonban bőr nélküli és általában vékonyabb"- tette hozzá Katona Gergely. Rendszerint szeletelt változatban lehet megvásárolni a bacon szalonnát, de táblás, darabolt és kockázott kiszerelésekben is kapható. A bacon-t, más európai kultúrákkal szemben, hazánkban általában nem magában fogyasztják (pl. reggelihez), hanem valamilyen készétel előállításához használják fel, jellemzően. húst göngyölnek bele, kockázva kerül az ételbe, vagy csak íz fokozásához használják fel.

A szalonnák megkülönböztethetőek testtáj szerint: toka (csécsi szalonna), hasaalja szalonna (erdélyi szalonna), háta szalonna (kenyér szalonna) és oldalszalonna (bacon, kolozsvári szalonna).

A korábban hatályos Élelmiszerkönyv meghatározása szerint az alábbi módon különböztethettük meg a szalonnatípusokat:

• Sózott szalonna: száraz sózással (konyhasóval) készülő szalonnák, amik általában nem tartalmaznak húsréteget.
• Pácolt füstölt szalonna: sózáson kívül kiegészítő pácolással is készülhetnek, füstöléssel tartósítják, és ennek köszönhetően kap színt a felületük.
• Pácolt füstölt-főtt szalonna: sózáson kívül kiegészítő pácolással is készülnek és a füstölés mellett meg is főzik.
• Sült szalonna: zsírban vagy forró levegőn sütött sózott, pácolt szalonnák.

Az új Élelmiszerkönyv szerinti meghatározás már nem definiálja az étkezési szalonnákat, csak a pácolás módja szerint tesz különbséget. A hagyományos pácolás során a húskészítményt tartósítják, íz- és megfelelő szín elérése céljából étkezési sót, nitriteket vagy nitrátokat és más összetevőket tartalmazó oldatba merítik, vagy felületüket ezen anyagok keverékével bedörzsölik és pácérettségig érlelik. A gyorspácolás abban különbözik a hagyományos páctól, hogy itt a húskészítmény egyes alapanyagaiba, szöveti részekbe a páclevet vákuum alatt, vagy fecskendezéssel juttatják be.

"Akár főételhez, akár friss pékáru mellé választjuk a szalonnát, ügyeljünk, hogy csak is kiváló és megbízható minőségű termék kerüljön kosarunkba és azt otthon a megfelelő (általában +1 - +5 ̊C közötti, hagyományos sózási eljárással kezelt húsok esetében pedig maximum 12-16 °C) hőmérsékleten tároljuk"- mondta a Hús Mester.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?