Elstartolt a Vidékfejlesztési Program - Fontos változások jönnek

agrarszektor.hu
Az életképes élelmiszer-előállítás, a fenntartható gazdálkodás, illetve a vidéki területek kiegyensúlyozott fejlődése is célja az uniós agrárpolitikának - jelentette ki Hubai Imre, a Nemzeti Agrárkamara vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke. A 2014-2020 közötti időszakban ezért Brüsszel az uniós költségvetés mintegy 38 százalékát fordítja a Közös Agrárpolitika (KAP) támogatására.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hubai Imre szerint az előző támogatási ciklushoz viszonyítva változás, hogy a támogatások megszerzésének és felhasználásának feltételeit nem jogcímrendeletek, hanem a pályázat hivatalos oldalán meghirdetett pályázati felhívások határozzák meg. Emellett a támogatási kérelmet kizárólag a felhívásban meghatározott elektronikus alkalmazással lehet elkészíteni, amelyet az ügyfélkapun, vagy a már említett hivatalos oldalon lehet benyújtani.


A támogatások nem közigazgatási hatósági eljárással, hanem - polgári jogi alapon - támogatói okirat kibocsátásával, vagy támogatási szerződéssel ítélhetők oda, ráadásul a támogatást csak akkor fizethetik ki, ha a tervezett tevékenységek megvalósultak és a hozzájuk kapcsolódó költségek tényleg felmerültek. E szabály alól mentesülnek az átalánytámogatások kifizetései.


Ábra: Mezőgazdasági termelés és élelmiszer-feldolgozás, környezetgazdálkodás (Hubai Imre, agrárszektor.hu)

Fókuszban az új pályázati források
Az új vidékfejlesztési programról és a tejágazatot sújtó problémákról és megoldási lehetőségekről adtak áttekintést vállalatvezetők, gazdálkodók, a szakpolitika és a finanszírozói oldal képviselői a Portfolio és agrárszektor.hu közös szakmai konferenciáján Karcagon. A vidéki agrár-rendezvénysorozat első állomásán kiemelt figyelmet kaptak az új pályázati források, az ezekhez kapcsolódó finanszírozási és üzleti lehetőségek, valamint a régió mezőgazdaságát és feldolgozóiparát érintő kérdések is.

 

Merre tovább tejágazat?

A rendezvény második részét Fórián Zoltán előadása nyitotta. A Takarék Agrár Központ vezető agrárszakértője a tejpiaci krízis hátteréről, lehetséges feloldásáról beszélt. Kiemelte, a tejszektor fokozódó nemzetközi árfüggése miatt értenünk és figyelnünk kell a világpiaci eseményeket. Anélkül, hogy megértenénk a piaci ár mozgatóit, hatásait nem tudjuk kezelni. A nemzetközi hatások ugyan mindenhová begyűrűznek, de nem villámcsapásszerűen, hanem előre jelezhetően. Az elmúlt év februárja óta tartó áreséshez az alacsony kínai kereslet mellett az orosz embargó meghosszabbítása és az erős dollár is hozzájárult.

A tejtermékek világpiacának nagy exportőrei ezek hatására nem növelik ebben az évben tovább a termelésüket. A Takarék Agrár Központ egyik legfontosabb feladata éppen az, hogy ne csak a takarékszövetkezeti munkatársaknak, hanem ügyfeleiknek is segítségükre legyenek e folyamatok megértésében és a hatások kezelésében. Előrejelzésük szerint, a tejárcsökkenés leghamarabb a jövő év elején, tavaszán vehet érdemi fordulatot, és számítani kell arra, hogy nem ez volt az utolsó hasonló piaci probléma.


Ábra: A tehéntej termelői átlagára (Forrás: KSH-AKI)

Az Európai Unió beavatkozási terveivel kapcsolatban Fórián Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösség híján van a hatékony eszközöknek. A tejkvóta igen hosszú, a 2003-as döntés óta tudható kivezetési folyamata ugyanakkor igen szerencsétlen időpontban, a világpiaci kereslet növekedésének megtorpanása és a kínálat egyidejű emelkedésekor teljesült be. A tagállamok felkészülési folyamatát mutatja, hogy míg az utolsó előtti kvótaévben 7, addig az utolsóban már 13 tagállam lépte túl a kvótáját.


Ábra: Tejtermékek átlagárai az unióban 2013-2015 (Forrás: KSH)

A felvezető előadást követő kerekasztal beszélgetésen résztvevő tejtermelők súlyos nehézségekről számoltak be, de üdvözölték, hogy elkezdődött a termelők és feldolgozók régóta várt közös gondolkodása. Miközben hallanak tevékenységükkel felhagyni készülőkről, maguk inkább a további hatékonyság-növelésben, a fejlesztésekben látják a jövőt.


A képen (balról jobbra): Lendvai Csaba, Szinyákovics Pál, Nyakas András, Fülöp Gáborné

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?