A New Holland traktoroknál az állandó változás 128 éve egyenlő a folyamatos fejlődéssel

A New Holland traktoroknál az állandó változás 128 éve egyenlő a folyamatos fejlődéssel (x)

PR
A vetőmagokhoz és az inputanyagokhoz hasonlóan a bőség zavara az erőgépek mezőnyében is elérte a gazdákat. A hazai mezőgépek esetében ugyanis ma már nem csak az egyre nagyobb motorerő a trend – 2023-ra például megduplázódott a 260 LE kategóriában értékesített gépek száma –, de a precíziós gazdálkodás robbanása miatt is olyan széles technológiai kínálat alakult ki a nagy márkáknál, amiben könnyen eltévedhet a gazda. Kivéve, és ezt már Molnár István a New Holland márkakereskedő termékmenedzsere teszi hozzá a gondolathoz, ha „a kéket választjuk”.

Az AGROTEC Magyarország Kft. New Holland termékmenedzserét a változásokkal dacoló fejlesztésekről, a legnépszerűbb traktorcsaládok aktuális újdonságairól kérdeztük, illetve arról, hogyan lesz egy márkánál versenyelőny 128 éven át az állandó változás.

New Holland kezdetek: egy változó világban is tervezhetővé teszik a szezonális mezőgazdasági munkákat már 128 éve

Talán meglepő, de a mezőgazdasági gépesítésből ma ismert összkerékhajtású, kabinos traktorok mindössze az 1960-as évek óta vannak velünk. Megalkotásukhoz ráadásul sok-sok évtized mérnöki fejlesztéseire és olyan kivételes szakemberek összeadott munkájára volt szükség, mint Henry Ford, a Fiat vállalat alapítója, Giovanni Angelli vagy a Pennsylvania államban magát a New Holland Machine vállalatot megalapító Abe Zimmermann.

„A New Holland sok tekintetben egyet jelent a mezőgazdasági erőgépek fejlődésével. Abe Zimmermann 1895-ben azzal tűnt ki a tömegből, hogy a helyi gazdálkodók igényeire szabott gépeket kezdett el tervezni és javítani, Henry Ford 1917-ben a traktorok világába is elhozta a sorozatgyártást, és ezzel a megfizethetőséget a gazdáknak, egy évvel később Giovanni Angelli a legendás 702-es erőgéppel megmutatta, hogyan lehet a traktorokat a szélsőségesebb európai talajviszonyok között is hatékonnyá tenni. Ma a New Holland mindezt az örökséget együttesen képviseli, hiszen mind a Ford, mind a Fiat Trattori beleolvadt a CNH Industrialba, amely 100 különféle termékcsaláddal, több mint 400 különböző modellel áll a gazdálkodók szolgálatában a világ 180 országában” – meséli a kezdetekről Molnár István.

A márkával 2005 óta együtt dolgozó szakember szerint az éghajlatváltozás miatt lerövidült művelési időablakokkal dacoló gépekhez roppant kutatás-fejlesztési és gyártói kapacitások kellenek. Ehhez a New Holland magabiztosságot sugárzó 42 gyáregységgel és 30 kutató-fejlesztő központtal, valamint egy 37 700 fős alkalmazotti bázissal rendelkezik. Azonban Molnár István szerint ahhoz, hogy ne csak új, de megbízható mezőgazdasági gépeink legyenek, kellettek a stabil alapok is. A New Hollandban egyesülő cégeknél ehhez legendás traktorokból sincs hiány.

„A legelső összkerékhajtású erőgépek megjelenése az 1960-as évek első felére tehető, ekkor még zömében kabin nélküli kivitelű gépekről volt szó, mint például az angliai basildoni gyáregységében 1964-től gyártott 2000-, 3000-, 4000- és 5000-es szériájú, 37-65 LE közötti motorteljesítményű Ford traktorok. Néhány évvel később, 1968-tól már megjelentek a kabinos változatok is, amelyek nagyobb motorerővel és hidraulikus teljesítménnyel álltak rendelkezésre. 1971-ben bemutatták a világ első turbófeltöltős motorral szerelt traktorát, a Ford 7000-es modellt. A fejlődés innentől kezdve töretlen és igen dinamikus volt a 80-as és 90-es évek során. A 1990-es években ismerhettek és kedvelhettek meg először a magyar gazdák is olyan kiváló, a saját koruk legfejlettebb technológiáját képviselő erőgépeket, mint a Ford 8970-es modellt vagy a FIAT G-szériás nehézszántóföldi traktorokat, a Fiat 110-90-es és M160-as középkategóriás géptípusokat, vagy a későbbiekben a Fiat TS/TL kompakt szántóföldi vagy a TN-F/N/V szűkített nyomtávú szériák különféle modelljeit. Ezek közül a legtöbb mind a mai napig használatban van hazánkban, ezzel is szimbolizálva és megmutatva a New Holland tiszteletre méltó hagyományait és szakértelmét.”

New Holland plusz AGROTEC Magyarország Kft. – a nyertes páros!

A szilárd műszaki alapok a New Hollandnál kellettek is, hiszen a márkák a 2000-es évek elejétől a traktoroknál robbanásszerű fejlesztésekkel igyekeztek a változó éghajlat és a precíziós gazdálkodás igényeinek megfelelni.

„A New Holland pontosan az ezredfordulón, 2000-ben, a TM traktorszériával mutatta be először a rugózott első hidat és a rugózott kabint, valamint a Full-PowerShift sebességváltót. A gyár 2002-ben építette be első „PowerBoost”-tal, vagyis teljesítménytartalékkal rendelkező erőforrásait, amelyekkel a környezeti kihívásokból fakadó plusz terhelést végre könnyedén tudták többletteljesítménnyel lereagálni az erőgépek. 2003-ban, az akkori TS-A traktorokon mutatkozott be az első négy tartóoszloppal szerelt HorizonTM kabin, amely minden irányban nagyban javította a gépkezelő kilátását a fülkéből. 2007-ben debütáltak az első 165-220 LE közötti teljesítményű T7000-es traktorok, amelyek az elődjei voltak a jelenleg legnépesebb T7-es (150-340 LE) traktorcsaládnak. Nem sokkal később, 2009-ben került gyártósorra az első fokozatmentes sebességváltóval szerelt T7000-es traktor. Azóta a fokozatmentes váltók kínálata is kibővült, hiszen napjainkban különféle változatait már beépítik T5/T6/T7 és T8-as modellekbe is 100 és 435 LE motorteljesítmény között.”

A változás motor- és hidraulikus teljesítményben, komfortfokozatokban, vezérlésekben, ISOBUS és GPS technológiákban olyan jelentős és dinamikus, hogy önmagukban a gazdák sokszor nehezebben tudták megtalálni a legmegfelelőbb utat. Ez az, amit a New Holland is idejekorán felismert, a márkakereskedőitől megkövetelt magas elvárásokkal pedig sikeresen előzött meg.

„Mára olyan széles körű traktorkínálat alakult ki, hogy a gazdák sokszor eltévedhetnek a lóerők, a vezérlések, különböző felszereltségi lehetőségek, tengelytávok és hasmagasságok tengerében, ha nem a megfelelő partnertől szerzik be a gépet. Ezen a ponton válik fontossá a márkakereskedői és háttértámogatói mérnökökből álló csapat, hiszen hozzáértés és naprakész tudás kell hozzá, hogy azt a gépet ajánljuk ki, amire szükség van. Az AGROTEC Magyarország Kft. hivatalos márkakereskedőként ezért képzi itthon és külföldön is munkatársait, próbáljuk ki magunk is a gépeket a bemutatók/demók alkalmával. Első kézből kell ismernünk a technológiai megoldásokat, a komfortfokozatok tartalmát, mindez elengedhetetlen ahhoz a New Holland márkaélményhez, amit a megtérülő megbízhatóságként ismernek ma a gazdák.”

A hagyományostól az ultramodernig – átalakulások a legfontosabb New Holland traktorcsaládoknál

A New Holland traktorok esetében nem csak a múlt izgalmas. Legyen szó szűkített nyomtávú ültetvény traktorokról, univerzális mindenes erőgépekről vagy nehéz talajmunkákat is könnyedén végző vezérgépekről, a márka mérnökei folyamatos fejlesztésekkel őrzik gépeik versenyelőnyét. A fejlesztések többségét évről évre nemzetközi- és hazai szakmai díjakkal honorálják a legfontosabb mezőgazdasági kiállításokon.

1., New Holland T4 ültetvény traktorok – egy állandóan megújuló piacvezető

A mai napig páratlan fordulékonyság amit a 76 fokos befordulási szöget biztosító SuperSteer kormányzású első híd biztosít, terepviszonyoktól független stabilitás a nagyobb tengelytávolságnak köszönhetően, a növényvédelmi munkákat biztonságossá tevő túlnyomásos, karbonszűrőkkel ellátott kabin, kiváló hidraulikarendszer. A New Holland T4 F-, N-, V-szériás ültetvény traktorok nem véletlenül írnak sikertörténetet az 1990-es években történt bemutatkozásuk óta. A gyártó nem pihent a babérjain az elmúlt 25 évben sem, 2023-ra például 5 új modellel bővült a kínálat 80-120 LE között. Ennek keretében a szőlőkben és ültetvényekben ideális gépekben megjelentek a nagyobb szántóföldi traktoroknál megszokott 4 oszlopos, síkpadlós kabinok. Ezekben a fülkékben a kezelő dolgát radikálisan egyszerűsíti, hogy a piac legalacsonyabb motorháztető-magasságával a kilátás kiváló. A koncentrációt javítja, hogy az új VisionView fülkék zajszintje is meglepően alacsony – mindössze 71 dB. Mindezt Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíjjal is elismerték a 2023-as AGROmashEXPO-n „Gépesítés” kategóriában.

„Sok olyan szőlősgazda van hazánkban, aki immár több mint 30 éve letette a voksát a New Holland ültetvényes traktorok mellett, és túlnyomó többségük azóta is márkahű maradt. Napjaink kiélezett piaci versenyében csak olyan géppel elképzelhető, ami a tudásának és az üzemben tartást segítő háttérnek köszönhetően képes egy lépéssel a versenytársak előtt járni.”

2., New Holland T5 és T6 traktorok – minden korban a legkeresettebb 100-150 LE-s teljesítménykategória legjava

Bár az elmúlt években mintegy 5 - 6%-ot emelkedtek az értékesített géptípusok lóerő-értékei, azonban továbbra is a 100-150 LE tartományú erőgépekből fogy a hazai gazdaságokban a legtöbb. Ezen a téren pedig nem véletlenül jelentik az egyik legnépszerűbb választást a „nagytraktoros tudás a kompakt traktorok árszínvonalán” elvet követő New Holland T5 és T6 modellek.

A New Holland géppalettájáról az elmúlt években az egyik legtöbb fejlesztésen az univerzális New Holland T5 traktorcsalád esett át. Elsőként a nagy testvér New Holland T6-széria Electro Command váltóműve érkezett meg a gépekbe, majd a fejlődésben ezt a dupla kuplungos csoport PowerShift Dynamic Command, majd a fokozatmentes AutoCommand váltómű is követte. Amennyiben az új T5 DC/AC típustokban elérhető masszív teljesítményt biztosító Stage V kompatibilis 4,5 literes NEF motorblokkokra pillantunk, a ma már a T6-os széria tágasabb kabinjaival készülő erőgépeknél nem túlzás azt állítani, új etalon született az alsó-középkategóriás univerzális traktorok mezőnyében az évek során.

A New Holland kínálatában a permetezéstől kezdve a műtrágyaszóráson át a vetésig, könnyebb talajmunkáktól a szállítási feladatokig befogható mindenest a T6-os traktorcsalád modelljei jelentik. A gépcsalád folyamatos megújulással maradt évtizedek óta a kategória állócsillaga.

„A nagyobb motorerőnek és a jobb felszereltségnek köszönhetően kibővült feladatkör még kényelmesebb környezetben. A New Holland T6-széria az évek során sokat változott előnyére, de az átalakulások közül mindenképp érdemes kiemelni, hogy 2020 óta immár kettő géptípus a T6.180 és a T6.160 traktor érhető el a családban 6 hengeres erőforrással szerelt kivitelben, amely ebben a méretkategóriában piaci versenyelőnyt jelent a gyártónak. Az igényeket maximálisan kiszolgáló ülésválaszték áll rendelkezésre ezekben a traktorokban, a Comfort üléstől a fűthető Dynamic Comfort opción át a legfelsőbb kategóriát képviselő Auto Comfort alternatíváig, amely beépített szellőztető rendszerrel és fűtéssel is rendelkezik. Itt már gyakorlatilag olyan a vezetői élmény, mintha egy prémium kategóriás személyautóban foglalnánk helyet.”

3., Királykategória teljesítményben és fülkén belüli felszereltség terén is: New Holland T7 és T8 traktorok

Nem véletlen, hogy a New Holland a nagy teljesítményű szántóföldi traktorok mezőnyében is előkelő helyet foglal el az értékesítési dobogón. A New Holland T7 hosszú tengelytávú traktorcsalád (max. 230-300 LE) valamint a T7 Heavy Duty (max. 290-340 LE) erőgépszéria, valamint a maga nemében legnagyobb New Holland T8 Genesis traktorok (max. 410 és 435 LE) ugyanis kedvező fogyasztás mellett ötvözik a precíziós gazdálkodáshoz lényeges centiméteres pontosságot a maximális vonóerővel.

„A New Holland T7 és T8 mindig ott van az első ötletek között, ha egy gazda nagytraktort keres. Lenyűgöző motor- és hidraulikateljesítményt kínálnak kedvező üzemanyag-fogyasztás és hosszú szervizintervallumok társaságában, a sorba pedig a New Holland T8 esetében pedig a listához piacvezető tengelytáv (3450 mm) jelentette kimagasló stabilitás is tartozik. Manőverezőképességük ezeket a gépeket nemcsak szántóföldi munkákhoz teszik kifogástalanná, de könnyebb szántóföldi munkálatokkal vagy országúti vontatással is kiválóan elboldogulnak.”

A lépéselőnyt az utóbbi időszak fülkén belüli fejlesztései is támogatják.

„A megújult Horizon™ Ultra kabin kényelme fontos plusz a kezelőknek, hiszen tovább csökkentett, mindössze 66 dB-s zajszintet, jobb térérzékelést, rálátást, egyben nagyobb komfortérzetet biztosít. Előnyt biztosító fejlesztések közé tartozik a T8 Genesis és T7 HD modellek után az új T7 LWB PLMi traktorokban is elérhetővé vált SideWinder Ultra kezelői kartámasz. A kezelőszerv 11 gomb testreszabását teszi lehetővé. Ezek közül egy van a többfunkciós irányítókaron, kettő a CommandGrip joystickon és a fő billentyűzeten, négy a hátsó billentyűzeten, és egy vagy kettő a motorfordulatszám/sebességváltó billentyűzeten. A kezelő beállíthatja a gyakran használt funkciókat a saját logikája szerint, az új, többfunkciós karral ugyanakkor szabályozhatja a sebességet, irányt, beállíthatja a robotkormányzást, de akár az első-hátsó 3. pont függesztést is, miközben a hidraulikaszelepek vezérlését is beállíthatja a konfigurálható gomb segítségével.”

Molnár István szerint olyan fejlesztésekről beszélünk, amelyek nélkülözhetetlenek a nyereséges munkához felértékelődött precíziós gazdálkodásra gondolva.

„A kezelőszervekkel, illetve az új 12 collos érintőkijelző segítségével a New Holland precíziós gazdálkodási rendszerének minden eleme elérhető és kiaknázható egy új modern erőgéppel. A PLM Intelligence precíziós gazdálkodási szoftvercsomagja maga is fontos fejlesztés volt az elmúlt években. A flottakövetési, telematika és mezőgazdasági térinformatikai feladatokat lefedő rendszer tudását máshol milliós árcédula alatt kínálnák, az új New Holland traktorgenerációkkal mindez egy emailes regisztrációért cserében ingyenesen használható. A rendszer képes hozamadatokat beolvasni, egyeneseket, nyomvonalakat, táblákat rajzolhatunk szerkeszthetünk a segítségével, de a szervizcsapat is rálát a rendszerben regisztrált gép teljesítményadataira. Mindez azért lényeges, mert ezzel valóság, hogy távolról is tudunk végre valós időben segíteni a partnereknek, ami a mezőgazdasági munka egy új, fontos területe lesz a továbbiakban. Gépek terén a gyár folyamatosan finomítja a kínálatot a piaci igények mentén, 2023-tól a New Holland T7 hosszú tengelytávú traktorcsalád (max. 230-300 LE) valamint a T7 Heavy Duty (max. 290-340 LE) erőgépszéria modellkínálata is új taggal bővült. A precíziós technológiákhoz így egyre pontosabb, személyre szabott modellpalettáról választhatnak gépeket a gazdák.”

A jövő környezettudatos megoldásai a New Hollandtól

Ahhoz, hogy a jövőben gazdálkodók további generációit tudják kiszolgálni, a New Hollandnál is szem előtt kell tartani a fenntarthatóságot. Ehhez mint környezettudatos világmárka kiveszi a részét a CO2  lábnyom csökkentéséből, valamint megalkotta saját energiafüggetlen farm modelljét (Energy-Independent Farm), amely egy zártláncú CO2-semleges termelési rendszer. Megvalósításához pedig kertészeti, univerzális és nagytraktoros szegmensben is lefejlesztett egy-egy CO2-semleges erőgépet is!

„A munka első mérföldköve a 2015-ös milánói világkiállítás idejére tehető, amikor is az első kísérleti metánhajtású T6000-es koncepciótraktort tekinthette meg a nagyközönség. A szántóföldi vizsgálatok, tesztek mostanra befejeződtek, a hosszas és fáradhatatlan fejlesztői munka gyümölcseként a New Holland büszkén mutatta be T6.180 Methane Powert, a világ első 100%-os metánhajtású erőgépét, melynek sorozatgyártása 2021-ben elkezdődött. A hatékonyságnövelés érdekében a New Holland egy immár cseppfolyósított földgáz (LNG) erőforrást is kifejlesztett, aminek teljesítménytöbblete végre a nagytraktoros mezőnyben is elhozta a fenntarthatóságot. Idén mutatkozik be a nagyközönségnek a New Holland T7 Methane Power LNG, amely a teljesen elektromos New Holland T4 Electric Power ültetvénytraktor társaságában egyaránt ezüstérmet nyert az Agritechnica mezőnyében.”

www.agrotec.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 10. 11:02