Szegfű

A szegfű a szegfűvirágúak rendjébe, ezen belül a szegfűfélék családjába tartozó nemzetség. A szegfű nemzetség igen népes, számos faj tartozik ide.

A szegfű jellemzői

A szegfű nemzetség fajai főleg az északi félgömb mérsékelt övi területein terjedt el. Valamennyi szegfűre jellemző a forrt, cső alakú, sokerű csésze, legfeljebb a cső közepéig érő 5 cimpával, alján pedig pikkelyszerű fellevelekkel. Általában fénykedvelők. A szegfű egyébként már az ókorban is népszerű volt, a Római Birodalomban Jupiter virágát tisztelték benne. Spanyolország nemzeti virága, a Baleár-szigeteken az autonóm tartomány jelképe. Portugáliában pedig az 1974-es vértelen hatalomátvétel névadójává vált.

A szegfűfélék családjába nyolcvannál is több növénynemzetség és körülbelül 2000 faj tartozik. A legismertebbnek a szegfű (Dianthus), a kakukkszegfű (Lychnis) és a habszegfű (Silene) nemzetség számít, e három növénynemzetség fajaival a kertészetekben dísznövényként találkozhatunk. A szegfűfélék között egynyári és évelő növényeket találunk, többségük a Mediterráneum területén, valamint Európa és Ázsiai környező vidékeink őshonos.

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon