Meglepő eredményt hozott a dísznövények GMO-vizsgálata: erre a Nébih sem számított

Meglepő eredményt hozott a dísznövények GMO-vizsgálata: erre a Nébih sem számított

agrarszektor.hu
Néhány éve a dísznövény szaporítóanyagok GMO-vizsgálata is része a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) országos mintavételi tervének. Az új vizsgálati szempont rendszeresítése azután vált indokolttá, hogy 2017-ben az Európai Uniós piacokon genetikai eljárással módosított petúnia fajtákat zártak ki a forgalomból, ami hazánkban termesztett növényeket is érintett.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az éves mintavételi terv összeállításakor a legfontosabb szempont a vizsgált faj, növénycsoport kijelölése, amit kockázatértékelés alapján, a rendelkezésre álló releváns ismeretekre, a szakirodalomra és a GMO-adatbázisokra támaszkodva végeznek a Nébih szakemberei. A 2020-as GMO-vizsgálatok "célkeresztjébe" a cserepes szegfű (fajtól függetlenül) került. A döntésnél az alábbi szempontokat vették figyelembe a szakemberek:

  • a vágott szegfűnél (Dianthus caryophyllus) már ismert genetikai módosítás,
  • a cserepes szegfű fajták termesztésben elérhető jelentős száma és változatossága, illetve az utóbbi időben megnövekedett nemesítési eredmények nagy száma miatt fennáll a nemesítések között előforduló genetikai módosítás esélye.
December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Az ellenőrzés-sorozatba öt megyei kormányhivatal munkatársai kapcsolódtak be, akik 2020. január 15-től február 26-ig mintegy 95 mintát (81 fajtából) vettek. A mintákat a Nébih laboratóriuma vizsgálta.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A mintavételek helye

A cserepes szegfű szaporítóanyagok palántáját alapvetően a magyar dísznövény szaporítóanyag-forgalmazók egy szűk köre hozza be Nyugat-Európából. A mintavételnél ezekre a nagykereskedőkre koncentráltak a szakemberek. A vizsgált 10 üzem közül 7 nagykereskedő, 3 termesztő volt. A mintavételek tehát az összes olyan helyet lefedték, ahonnan GMO-s szaporítóanyag érkezhet hazánkba.

Egy-egy mintavételi helyen, a fellelhető fajták mennyiségének arányában, a felügyelők 5-21 db mintát vettek. A származást igazoló úgynevezett Szaporítóanyag-kísérő okmányokból megállapítható, hogy az összes, az adott időszakban hazánkba beérkező cserepes szegfű palánta a Dümen Gmbh (DE), a Selecta Klemm GmbH & Co. Kb. (DE), a Syngenta Seed BV (NL), és az Elsner pac Vertiebsgessellschaft mbH (DE)-től, azaz Németországból és Hollandiából származott.

A vizsgálatok

A laboratóriumban a mintákat PCR-vizsgálatnak vetették alá, a szegfűnél eddig ismert módszertani elemek és nemzetközi segédletek alapján. (A vizsgálatok eredménye kizárólag a vizsgálatban elvégzett paraméterekre vonatkozik.) A Nébih 2020-as cserepes szegfű GMO-vizsgálata - mindenki számára megnyugtatóan - minden mintánál negtív eredménnyel zárult. Az ellenőrzött üzemeket a Nébih tájékoztatta.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?