Kiderült az igazság a csomagolt burgonyákról: ezt jobb, ha minden vásárló tudja

Kiderült az igazság a csomagolt burgonyákról: ezt jobb, ha minden vásárló tudja

agrarszektor.hu
A Szupermenta program legújabb tesztjében csomagolt burgonyákat vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, többek között csaknem 8000 laboratóriumi paraméter mérésével. Ellenőrizték például a növényvédőszer-maradék és a nehézfémek esetleges jelenlétét, valamint sor került a penész és GMO vizsgálatra is. A teszt megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis mindent rendben találtak az ellenőrök.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Nébih szakemberei szeptember elején 27 különböző - köztük 2 bio - csomagolt burgonyát gyűjtöttek be a kereskedelmi áruházláncok polcairól - írja a Nébih. Az 1 és 3 kg közötti kiszerelésű termékek közül, származásuk szerint, 13 magyar, 7 francia, 4 szlovák, 2 horvát és 1 osztrák volt. Felhasználásukat tekintve 6 „A”, azaz salátának való, 16 „B”, főzni való és 5 „C”, sütni való típusú burgonya szerepelt a tesztben.

A laboratóriumban sor került többek között a penész és GMO vizsgálatra, de a szakemberek ellenőrizték a növényvédőszer-maradék és a nehézfémek esetleges jelenlétét is, valamint megmérték a termékek keményítő- és fehérjetartalmát. Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált burgonyák beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak. A hatósági felügyelők a jelölésvizsgálat során ellenőrizték, hogy a kötelező elemek - például a fajtanév, vagy a felhasználást segítő főzési típus - szerepelnek-e és megfelelő formában a címkéken. E téren sem tártak fel hiányosságokat, mindent rendben találtak. A kedveltségi vizsgálaton szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a sorrend a következőképpen alakult:

„A” típusú, azaz salátának való burgonyák:

  • Sissi, sárga, Étkezési burgonya, salátának való (Tesco finest)
  • Cherie, piros, Salátaburgonya (Príma)
  • Cherie, piros, Golden Burg Burgonya salátákhoz (Spar)

„B” típusú, azaz főzni való burgonyák:

  • Red Fantasy, piros, Bio Organic Burgonya (Lidl Piac)
  • Ditta, sárga, Bio étkezési burgonya (Aldi)
  • Red Fantasy, piros, Golden Burg Burgonya, főzni való (Penny)

„C” típusú, azaz sütni való burgonyák:

  • Megan, sárga, Étkezési burgonya, sütni való (Tesco)
  • Wega, sárga, Golden Burg Burgonya sütéshez (Spar)
  • Belami, sárga, Burgonya, sütni való (Lidl Piac)

További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/27-csomagolt-burgonyat-teszteltunk-megnyugtato-hogy-az-osszes-termek-biztonsaggal-fogyaszthato/

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 24. 15:32