Drága, külföldi vörös rózsa: még mindig ez a legkapósabb

agrarszektor.hu
Az utóbbi években február 14-e környékén a vörös rózsa mellett egyre több fogy a piros, pink és bordó színűből, illetve divatba jött a nárcisz és a jácint is. A magyar virágüzletek forgalma a Valentin-napi időszakban rendszert megduplázódik, de még az azt követő pár napban is erős. Habár még mindig a vörös rózsa a piacvezető, február közepén a keresletet szinte teljes mértékben import áruból elégítik ki a kereskedők, ráadásul az árak is jelentősen megugranak ilyenkor.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az idei Valentin-naphoz közeledve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Flora Hungaria Nagybani Virágpiaccal és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületével együttműködve készített piaci körképet. Az elmúlt években folyamatosan növekedett a forgalom a magyar virágpiacon Valentin-nap környékén. Ugyanakkor a nemzetközi piacon a várható nagy kereslet miatt február 14-e előtt másfél-két héttel jelentősen megugrik a rózsa nagykereskedelmi ára, ami a virágüzletekben is megjelenik majd - írja közleményében a kamara.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Hagyományosan a vörös rózsa a piacvezető Valentin-napkor, a vásárlók 80 százaléka ugyanis ezt veszi. Február közepén a rózsakeresletet szinte teljes mértékben import áruból tudják kielégíteni a kereskedők, de az utóbbi években egyre jobban divatba jöttek a tavaszi hagymások (nárcisz, jácint). Ezek előnye az, hogy javarészt hazai termesztésűek, frissen kerülnek a virágüzletek polcaira, nem mellékesen alacsonyabb áron. Illetve a rózsa ugyanebbe a színkörbe tartozó, más-más színvariánsait: a bordót, a pirosat, a lilát és a pinket is sokan veszik. A kék, fekete rózsa, az extrémebb színek nem jellemzőek ilyenkor, ahogy a cserepes növények ajándékozása, illetve a szegfű sem.

Idén csütörtökre esik a Valentin-nap, ezért - az utóbbi évek tapasztalata szerint - várhatóan még pénteken és a hétvégén is erős forgalom lesz a virágüzletekben. A virágpiac szempontjából a Valentin-nap az év első kiugró eseménye, amit három hét múlva egy még nagyobb dömping, a Nőnap követ.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?