Ez a növény nagy biznisz lehetne Magyarországon: mégis, alig termesztik

Ez a növény nagy biznisz lehetne Magyarországon: mégis, alig termesztik

agrarszektor.hu
Bár az éghajlatunk koránt sem alkalmatlan a virágtermesztésre, ennek ellenére a hazai igényeket nem igazán tudják kielégíteni a termelők. Ezt jól mutatja az is, hogy Magyarországon mindössze 300-350 hektáron termesztenek virágokat jelenleg, az import pedig szép számmal áramlik be több országból, első sorban Hollandiából. Az Agrárszektor most annak járt utána, hogy vajon mi az oka annak, hogy szinte alig van magyar virág a boltokban, illetve annak is, hogy mi kellene ahhoz, hogy fellendülhessen az ágazat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ha a világ virágexportjáról beszélünk, akkor érdemes kiemelni, hogy Európa világvezető, ezen belül a piac körülbelül 50%-a Hollandiából származik, ezáltal a legnagyobb virágexportőr. Magyarországon is igen nagy számban van jelen a holland virág, amit a NAK korábbi közleménye is alátámaszt: az import virágok - főleg a klasszikus vörös rózsa - többnyire a holland virágtőzsdén keresztül kerülnek hozzánk, de akad olyan importőr is, aki közvetlenül dél-amerikai, vagy akár dél-afrikai farmoktól szerzi be a virágokat. Ilyenkor az import mennyisége elérheti a 60%-ot is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Íme, a legkelendőbb virágok itthon

Lapunk Varga Balázstól (Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezet) megtudta, hogy ma Magyarországon körülbelül 300-350 hektáron termesztenek virágokat. Ami az exportot és az importot illeti, gyakorlatilag csak importról beszélhetünk az export elhanyagolható. Az import főleg a már említett Hollandiából, Belgiumból, Dániából, Olaszországból, Németországból és Ausztriából jön - ez a cserepes növényekre és a vágott virágokra is igaz. Magyarországon a hagyományos egynyári, balkon és kétnyári növények termesztése a legjellemzőbb, aminek nagy részét a begónia, petúnia, büdöske, muskátli, árvácska és az évelők teszik ki.

Nehéz megmondani, hogy mik a legkedveltebb virágok itthon, hiszen ez régiónként és településméretenként változó. A szervezet elmondása alapján a nagyobb városok a nagy méretű, drágább, már kész virágzó növényeket keresik az azonnali látvány miatt, míg a kisebb településeken a termesztés öröme is fontos, így a kisebb, még nevelésre váró növényanyag is népszerű.

Mit tudnak a hollandok, amit mások nem?

Mindenben erősek. Hagyomány, erősen, jól szervezett a piac, gazdaságos üzemméret, jó logisztika, kedvező adórendszer, kiváló szakmai képzés. Beérhetetlen előnyük van

- emelte ki Varga Balázs.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magyar virágboltokban, kertészetekben magas számban van jelen az import áru. Kérdés, hogy vajon miért van ez így? Az általunk megkérdezett szakember szerint ki tudnánk elégíteni az igényeket magyar virágokkal is, de ehhez a hazai termesztési feltételeknek előre mutatóan, nagy mértékben meg kellene változni - ez pedig egyelőre nincsen meg. De akkor mi kellene a fellendüléshez?

Úgy gondoljuk, hogy egy megfelelő agrár adórendszer, képzés és támogatás az, ami elengedhetetlen, emellett erőteljes fejlesztés, kisebb bürokrácia, jól átgondolt működés és versenysemleges adóztatásra volna szükség. Vonzóvá tenni az ágazatot a fiataloknak, megteremteni a biztos és magas szintű jövedelmezőséget. Ezeknek a segítségével fellendíthetnék ezt az ágazatot is idehaza.

Indul a roham?

Ahogyan lapunk is beszámolt róla, a karácsonyi időszakot követően minden évben lassan növekszik a hazai virágárusok forgalma, a kereslet a március 8-án tartandó Nőnap kapcsán ugrik meg jelentősen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi szervezetének közös piaci körképe szerint a kínálat ebben az évben is széles körű lesz, a különböző vágott virágok mellett - amelyek szinte kivétel nélkül külföldről kerülnek a virágpiacra -, a cserepes növények is szép számmal megtalálhatók lesznek a boltokban. A legkelendőbbek ilyenkor a tavaszi virágok, a tulipán, a nárcisz, a jácint- akár cserepes, akár vágott formában.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?