Gyümölcs soralj művelő

A soralj művelő gépeket a gyümölcsösök talajművelésére szolgálnak. Ezeket használják az ültetvényes gyümölcstermesztésben a gyümölcsfák közötti terület gondozására.

A soralj művelő a gyümölcsösök talajművelését kiszolgálni hivatott gépek közé tartozik, amelyet az ültetvényes gyümölcstermesztésben a gyümölcsfák közötti terület gondozására használják. A növények közötti részek gyommentesítése és gondozása nehézkes, mivel a hagyományos vontatott jellegű sorközművelő gépek munkaszélessége nem mindig engedi meg a gyümölcsfák tőközeinek gazmentesítését és tisztán tartását, ezért ennek a feladatnak az ellátására a soraljművelők vannak használatban mintegy speciális géptípusként.

A géptípusnál többféle műszaki megoldás ismert, vannak például tárcsás, kapás, ujjas, pálcás megoldások, sőt alternatívaként oldalazó talajmarókat is előszeretettel használnak a tőközök művelésére. A vontatott soraljművelők működtetése általában valamilyen hidraulikus rendszer segítségével történik. Léteznek olyan megoldások is, ahol a fák soraljainak és sorközeinek művelése egy menetben történik, mivel az adott célgép mindkét feladat ellátására fel van készítve, az ilyen gépek professzionális ültetvény sorköz- és soraljművelő eszköznek tekinthetőek.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!