Magyar Kukorica Klub – TOP 20 kísérletek KWS hibridek az élen!

Magyar Kukorica Klub – TOP 20 kísérletek KWS hibridek az élen! (x)

PR
A KWS új, modern kukoricahibridjei 2023-ban is bizonyítottak a Magyar Kukorica Klub TOP 20 kísérleteiben!
FAO 400 – Középérésű csoport KWS FORTURIO
#1. hely legmagasabb termés
FAO 300 – Korai érésű csoport KWS OLTENIO #2. hely – második legnagyobb termés

Véletlenek márpedig nincsenek.

Immáron 3. éve ad kategóriagyőztest a KWS az MKK TOP 20 kukoricahibrid kísérleteiben.

2021 FAO 300 KWS HYPOLITO #1. – legnagyobb termés
2022 FAO 400  KWS GIRO      #1. – legnagyobb termés
2023 FAO 400  KWS FORTURIO #1. – legnagyobb termés

Magyar Kukorica Klub

A KWS újgenerációs kukoricahibridjei a változó évjáratok között is a biztos kukoricatermesztés legjobb eszközei.

Az elmúlt 3 évben a kukoricatermesztést befolyásoló időjárási viszonyok igen jelentős eltérést mutattak. A Magyar Kukorica Klub országos lefedettségű TOP 20 kísérletében a nemesítőházak legjobb hibridjei mérik össze tudásukat, megmutatva termőképességük mellett alkalmazkodóképességüket. A KWS MODERN hibridjei 2021 óta bizonyítják egyedülálló képességeiket. A KWS új hibridjei rendre kategóriagyőztesként kerülnek a köztermesztésbe, biztonságot adva a változó kukoricatermesztési körülmények között.

A KWS HYPOLITO bemutatkozásának évében, 2021-ben 1. helyezést ért el a Magyar Kukorica Klub korai éréscsoportjában. A 2021-es termesztési évben igen változó körülmények között kellett bizonyítsanak a megmérettetésben részt vevő kukoricahibridek, hiszen a Kukorica Klub mért parcellái között a számos 15 t/ha eredmény mellett nagy számban adódtak a 7 t/ha alatti átlagok.

Magyar Kukorica Klub, TOP 20 Korai csoport, 2021
Magyar Kukorica Klub, TOP 20 Korai csoport, 2021

A KWS HYPOLITO rendkívüli alkalmazkodóképességének jó példája, hogy a kísérletben részt vevő erős, a versenytársak legújabb hibridjei alkotta mezőnyben a KWS HYPOLITO 12,00 t/ha átlagteljesítménye mellett 1,2 tonna terméstöbbletet adott a kíséreti átlaghoz képest. Emellett az egyetlen hibrid volt, amely meghaladta a 16 tonna eredményt (16,17 t/ha, Taktaharkány). Betakarításkori szemnedvességének átlaga 17% volt.

A KWS GIRO 2022-ben, egy országos aszály súlytotta évjáratban a 8,4 tonnás kísérleti átlagot közel egy tonnával meghaladva, 9,37 t/ha eredménnyel a középérésű csoport 1. helyezettjeként mutatkozott be.

A KWS GIRO mosonmagyaróvári kísérleti parcellájának 13,66 t/ha eredménye a teljes csoport abszolút legmagasabb termése is volt egyben! Fontos kiemelni, hogy számos középérésű hibrid esetében, stresszes körülmények között, 6 tonna alatti eredmények születtek. Ezzel szemben a KWS GIRO egyetlen kísérleti helyen sem esett a 7,5 t/ha eredmény alá!

A 2023-as MKK TOP 20 kísérletben két úJgenerációs KWS hibrid is versenyre kelt a legjobbak között, a KWS OLTENIO (korai csoport) és a KWS FORTURIO (középérésű csoport).

Az idei kukoricatermesztési évjárat kísérleti (és üzemi) eredményeit jellemzi, hogy az ország délkeleti területeit kivéve gyakran a jóval 10 t/ha termést meghaladó eredmények születtek. A Magyar Kukorica Klub TOP 20 kísérleti területei közül is mindössze egy helyszín átlagtermése alakult 7 tonna körüli szinten, ezzel szemben a kísérletek közel kétharmadában az átlag meghaladta a 13 tonnát. Magas terméspotenciálú és magas termésű tenyészidőszak volt a 2023-as év mind a korai (FAO 300), mind a középérésű (FAO 400) csoport esetében.

Forrás: Magyar Kukorica Klub
Forrás: Magyar Kukorica Klub

A KWS FORTURIO – igazi Plus4Grain karakterként megnyerte a középérésű hibridek csoportját. Átlagtermése a teljes kísérletben 13,41 t/ha volt 15,62%-os szemnedvesség mellett. Kiemelendő, hogy a kísérlet abszolút legmagasabb termését is a KWS FORTURIO adta, 18,13 t/ha eredménnyel! Teljesítménye egy a kukorica tenyész­idejét tekintve kedvező évben pontosan visszaadja a Plus4Grain hibirdekre jellemző „A legjobb termés a legjobb termőföldről” mottónkat.

A KWS OLTENIO – az igazi ClimaControl3 karakter – pedig 2. helyezést ért el a TOP 20 kísérlet korai csoportjában. A teljes kísérletben elért 13,42 t/ha eredménye 700 kg-mal magasabb volt a kísérleti átlagnál és mindössze 60 kg-mal maradt el az 1. helyezettől! Betakarításkori szemnedvességének átlaga rendkívül kedvező, 15,31% volt.

Forrás: Magyar Kukorica Klub
Forrás: Magyar Kukorica Klub

A KWS OLTENIO kiemelkedő alkalmazkodóképességét és stressztűrését jól mutatja a TOP 20 kísérlet legalacsonyabb termés­átlagú helyszínén (Lovrin, Románia, Temes megye) mutatott átlag feletti eredménye (közel 10% terméstöbblet). Ezen a helyszínen a KWS OLTENIO 1,1 tonnával előzte meg a korai csoport győztesét.

A KWS OLTENIO termésstabilitása és modern alkalmazkodóképessége biztos alap a hektikus és visszatérő stresszfaktorokkal teli kukoricatermesztési években a jövedelmező gazdálkodás biztosítására.

A KWS OLTENIO, KWS FORTURIO, KWS HYPOLITO, KWS GIRO igazi modern hibridek, melyeket a kiemelkedő terméspotenciál mellett nagyon kedvező betakarításkori szemnedveség jellemez. Figyelemre méltó, hogy gyengébb termőhelyi adottságok és kevésbé kedvező évjáratban is megbízható termést adnak.

Nagy Csaba - marketingmenedzser, KWS Magyarország Kft.

Érj el többet a KWS hibridek ÚJ generációjával!

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?