Óvatosan a helyben járással!  Mutatjuk az utat a szójával

Óvatosan a helyben járással! Mutatjuk az utat a szójával (x)

PR
Hazánkban a kukoricát hozzávetőlegesen 750 000, a napraforgót pedig 670 000 hektáron vetettük. Bár a jövőben a kukorica és a napraforgó várhatóan megőrzi vezető pozícióját, tavaszi kultúrák esetében eltolódás várható a szója felé. A szója megkérdőjelezhetetlen teljesítménye az előző 2 évben vált a gazdák számára világossá.

Az előzmények…

Az évszázad aszályos évének is kikiáltott 2022-es év rémisztő kukorica és napraforgó terméseredményei intő jel volt a növénytermesztők számára. A szója országos átlagtermése ugyanakkor lényegesen kisebb mértékben, csupán 24%-kal csökkent. Ezzel a szója rácáfolt az „érzékeny növény” jelzőre. 2023 még nagyobb sokkot jelentett, ugyanis az elfogadható átlagtermések ellenére a nagy kultúrák ismét csalódást okoztak a növénytermesztőknek. A szójatermesztők ugyanakkor ismét elégedettek lehettek. Ők ugyanis hektáronként a számításaink alapján 200.000 Ft/ha haszonra tehettek szert.

A jelen…

A terményraktárak 10 millió tonna feletti eladatlan terménytől roskadoznak, a vevők visszafogottságát a terménylogisztikai nehézségek is tetézik. 2024 elején a gazdák elbizonytalanodtak. A némileg csökkent, viszont továbbra is magas inputanyagárak és a változatlanul alacsony terményfelvásárlási árak új utak keresésére ösztönzik a növénytermesztőket. A diverzifikáció elkerülhetetlennek látszik.

  • A TAKARÉKOSSÁG,
  • a könnyebb ÉRTÉKESÍTHETŐSÉG és a
  • nagyobb JÖVEDELEM

lettek az elmúlt 2 év hívó szavai. Ezek az aktuális szempontok befolyásolhatják a döntéshozatalt.

A jövő…

A háború és a klímaváltozás elvette tőlünk a kényelmet. A gazdáknak komoly döntést kell meghozniuk. Marad a kényelmes tétlenség, azaz változatlan területen termesztik a kukoricát és a napraforgót, vagy igent mondanak az újdonságra. Igent mondanak egy takarékosabban termeszthető, könnyebben eladható, az elmúlt években bizonyított növényre, a szójára.

A gyorsan változó körülményekhez nem alkalmazkodni annyit jelent, mint indokolatlanul kockáztatni. A Karintia Kft. igyekszik új ösvényt nyitni a gazdáknak. Ez sokak számára egyelőre egy “ismeretlen táj”, de a Karintia az országos területi szakemberei segítségével segíteni fogja Önt a szója termesztésében, a termőhely kiválasztásától a kezdve egészen a termény értékesítéséig.

SZÓJA a JÖVŐ növénye…

Ezt el kell olvasni, hogy megértsük: MIÉRT A JÖVŐ NÖVÉNYE A SZÓJA!?

Amennyiben érveink felkeltették az érdeklődését, a szója termesztéséről további érdekes információkat itt olvashat.

Tel.: 06-94/572-054

www.karintia.hu
Facebook
Instagram

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?