Szója tápanyagellátása a Timac Agro technológiai ajánlásával

Szója tápanyagellátása a Timac Agro technológiai ajánlásával (x)

PR
Magyarországon a szója termőterületének aránya az elmúlt 10 évben növekvő tendenciát mutat. A KSH adatai alapján 2013-ban 42 ezer hektáron termesztettek szóját, majd 2022-re ez 66 ezer hektárra nőtt. Hazánk éghajlata egyre inkább optimálissá válik a termesztésére, hiszen hőigényes növényként a nyári egyenletes meleg szinte minden évben adott, a klímaváltozás tagadhatatlan hatásának köszönhetően. A magas hőigény mellett a csapadékra is kifejezetten érzékeny a szója, tenyészidőben átlagosan 300–350 mm mennyiséget igényel. A tavalyi 2023-as szezon is jócskán bővelkedett a tavaszi és nyári csapadékban és remélhetőleg idén sem lesz probléma a vízellátottsággal, a szója vetéséig legalábbis biztosan nem.

Milyen tényezők is befolyásolják a sikeres szójatermesztést az említett környezeti faktorok mellett? Fontosnak tartjuk a megfelelő tenyészidejű fajta megválasztását, a gyomirtás sikerességét, valamint az optimális tápanyagellátást is. A TIMAC AGRO nemzetközi szinten, közel 60 éves szakmai múlttal áll a meglévő és leendő szójater­mesztők rendelkezésére.

A szója fajlagos tápanyagigénye 1 tonna termésre vonatkoztatva 62 kg nitrogén, 37 kg foszfor, 51 kg kálium, 42 kg kalcium és 9 kg magnézium. Vitatott kérdés a szója termesztése során, hogy a növény feltétlenül igényel-e nitrogénműtrágyát, hiszen a gyökérgümő baktériumok szimbiotikus tevékenységük által képesek a talaj légköri nitrogénjét megkötni és a növény rendelkezésére bocsátani, cukorért és energiáért cserébe. A természet harmonikus működése tiszteletre méltó a TIMAC AGRO számára is, azonban mi olyan növényközpontú és környezettudatos nitrogénmenedzsment technológiát ajánlunk, ahol mind a baktériumok, mind a növény energia- és tápanyag­ellátási folyamatait támogatni tudjuk.

A fokozatos nitrogénellátást a szabályozott hatásmechanizmusú, N-PROCESS biostimulátor tartalommal tudjuk megvalósítani, ami a SULFAMMO termékeinkben található meg, melyeket a levélfejlődés végétől a mellékhajtások növekedése alatti időszakra pozicionálunk. Használatukkal csökkenthető a nitrogénfelhalmozódás, -kimosódás vagy az elillanás kockázata.

A foszfor elérhető formában, a kezdeti növekedésben és a terméshozásban tudja támogatni az állományokat. A TIMAC AGRO egyedi innovációja a TOP-PHOS technológia, mely szerves makromolekula révén, bármilyen kémhatáson hasznosul a növény számára. A tápelem így az egész tenyészidőszak alatt, különösen a kezdeti gyökérnövekedésben, valamint az elhúzódó virágzási időszakban rendelkezésre áll. A foszforhiányos területeken lehetőség van foszforfeltöltésre is P36 TOP termékünkkel, amely 36%-ban tartalmaz foszfort TOP-PHOS formában, kénnel és kalciummal kiegészítve. A foszfor a gyökérgümők számát is növeli, energiaforrásként segít a cukrok, szénhidrátok bioszintézisében.

Amennyiben komplex, NP vagy NPS termékben gondolkodunk vetés előtt, két termékcsalád termékei közül választhatunk, talajadottságaink függvényében. Az EUROFERTIL TOP termékek savanyú talajon nyújtanak megoldást, a DUOFERTIL TOP termékek pedig lúgos talajokra lettek pozicionálva.

Termőterületeink kémhatása tábláról táblára, sőt sokszor adott táblán belül is változó. A szója 6,4–6,8 pH között termeszthető a legeredményesebben, eltérő esetben azonban, a talajvizsgálati eredmények függvényében, szükség lehet talajkondicionáló készítmény használatára. Ahol pH-eltolódás van, ott a szerkezeti leromlás is megindul. Az optimális, aprómorzsás talajszerkezet kialakításáért jól tudjuk, hogy a kalcium felel. A talajállapot javításához a TIMAC AGRO a PHYSIO PRO biostimulátorral és MESCAL speciális hatóanyaggal járul hozzá. A PHYSIO PRO serkenti a gyökérnövekedést a kalcium beépülésének támogatásával, gyökérszőrök képzésével. A MESCAL egy finomőrlésű tengeri mészforrás, amely gyors pH-korrekciót és könnyű kijuttathatóságot biztosít.

Vetéssel egy menetben foszfor- vagy kéntúlsúlyos mikrogranulált készítményeket ajánlunk a gyökeresedés, gümőképzés (GREENSTART) vagy fehérje- és zsírsavszintézis (PHYSIOSTART) korai támogatására.

Szilárd termékeinkkel gyakorlatilag teljes egészében le tudjuk fedni a szója tápelemigényét, a talajfeltöltéstől kezdve a csírázás és szikleveles állapotig. Emellett azonban a vegetáció későbbi szakaszaira is vannak megoldásaink. Gyökérstimulátor oldataink pár leveles kortól alkalmazhatóak, melyek FERTIACTYL® biostimulátort tartalmaznak. A mikroelemes biostimulátor oldataink tápelemkomplexei mellett pedig a SEACTIV biostimulátor támogatja a növény vegetációs életfolyamatait.

Termékeink eredményességét igyekszünk tényszerű referenciaadatokkal alátámasztani. Nézzünk erre egy konkrét példát Zala vármegyéből, a 2020-as termőévből. Partnerünk Sand községben gazdálkodik, barna erdőtalajon. A választott fajta: GK BAHIA, középérésű hibrid. A TIMAC AGRO alaptechnológia: 150 kg/ha EUROFERTIL TOP 38 NP + 14 kg/ha PHYSIOSTART vetéssel egy menetben kijuttatva. Egy másik tábla azonban, ezenfelül még egy 2 l/ha-os FERTIACTYL® ALLEGRO kezelést is kapott 3-4 leveles korban. Az alaptechnológiát kapott tábla terméshozama 3,5 t/ha lett. A gyökérstimulátor oldattal kiegészített táblán 3,6 t/ha hozammal zárult a betakarítás.

Keressen minket bizalommal, ha a tudatos és profitorientált gazdálkodás mellett dönt!

A TIMAC AGRO az Ön partnere a szója táp­anyag-utánpótlásában is!

Tudjon meg többet az idén 10 éves YIELD SERVICE tápanyag-utánpótlási szolgáltatásunkról is!

hu.timacagro.com
Facebook
Instagram
Youtube

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?