Heti fókusz: Gombaölő védekezés kalászosban, ha a maximális hozamra törekszünk

Heti fókusz: Gombaölő védekezés kalászosban, ha a maximális hozamra törekszünk (x)

PR
Minden kalászos kultúra esetében, ha kórokozók elleni védelemről beszélünk a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt. Sokkal nagyobb hatékonysággal tudjuk felvenni ugyanis a küzdelmet a kórokozókkal szemben, ha korai szakaszban történik a kezelés. A maximális hozamra való törekvés mellett ne feledjük, csak magas minőségű terménnyel rúghatunk labdába!  A javaslatokért kattintson a hozzászólók nevére!
Lakatos Réka - Bayer Crop Science, Molnár Szabolcs - Nufarm, Varga Zoltán - SyngentaLakatos Réka - Bayer Crop Science, Molnár Szabolcs - Nufarm, Varga Zoltán - Syngenta

Lakatos Réka, Bayer Crop Science

Kalászos kultúrákban a termelők leggyakrabban két gombaölő szeres védekezést terveznek. Átlagos termesztési körülményekhez és átlagos termésszinthez a legtöbb évjáratban ez elegendő is lehet. Mit tudunk azonban tenni növényvédelmi szempontból, ha a hozamokat maximális szintre szeretnénk emelni? 

Olyan kihívásokkal teli évben, mint amilyen 2023 volt, és amire 2024-ben is számíthatunk, az intenzív gazdálkodást folytató termelők is igyekeznek a költségeiket optimalizálni. A másik oldalon viszont rég látott kórokozónyomást tapasztaltunk a tavalyi évben, és egyelőre az idei év első két hónapja is bővelkedik csapadékban, mindamallett az időjárás is az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb. Ezek a körülmények pedig óvatosságra intenek bennünket. A bokrosodás végétől a zászlóslevél kiterüléséig megjelenő levélemeletek legalább 80%-ban járulnak hozzá a termésképződéshez.

Ha maximális hozamot szeretnénk elérni, preventív jelleggel érdemes megfontolni egy ún. T1-es gombaölő szeres védekezést. Hogy miért? A legsúlyosabb terméskiesést okozó fertőzések lappangási ideje 3, de akár 4 hét is lehet. Tehát egy szeptóriás levélfoltosság már a bokrosodás végén megfertőzheti a leveleket, a látható tünetek azonban jóval később jelennek meg, és olyankor már a fungicidek esetében elsősorban a kuratív hatásra számíthatunk.

A megfelelő időzítéssel kijuttatott készítmények hatékonyan képesek preventív módon megvédeni a zászlóslevél alatti 2-3 levélemeletet, amelyek együttesen a termésképződés nagyjából 40%-áért felelősek. Egy jól megválasztott készítménnyel a T1  kezelésünkkel a termésünk akár 20-30%-át vagyunk képesek megvédeni. A Falcon Pro egy univerzális készítmény, amely a fungicid technológia program bármely elemébe beilleszthető, ebben az ajánlásban mi T1 kezelésre javasoljuk széles spektruma és hosszú hatástartama miatt.

Ábra: az egyes levélemeletek hozzájárulása a termésképződéshezÁbra: az egyes levélemeletek hozzájárulása a termésképződéshez

A zászlóslevél önmagában a legfontosabb termésképző levélemelet. Ilyenkor történik meg a tápanyagok beépülése a szemekbe, így ez az időszak mind a hozamot, mind a minőséget befolyásolja. Ebben az időszakban javasolt egy olyan prémium készítmény kijuttatása, amely zöldítő hatással is rendelkezik. A Zantara egy jól ismert DMI és SDHI hatóanyag kombinációjú termék, amelyet magas hozamelváráshoz javaslunk termelőink számára. A készítményben található bixafén zöldítő hatása mellett a fokozott asszimiláció hatására a zászlóslevelek hossza és szélessége is szignifikánsan nő, így juttatja a növényt nagyobb terméspotenciálhoz.

A fungicid technológia zárásként a kalászvédelem is kiemelten fontos szereppel bír. A búza a kalászolás kezdetétől a viaszérésig fogékony a kalászfuzáriózisra, de a legkritikusabb a virágzás időszaka, így a sikeres védekezés érdekében a T3 gombaölő szeres kezelést erre az időszakra kell időzítenünk. Az elsődleges cél ebben az érési szakaszban a kalászfuzáriózis megelőzése. Az Inputot tavaly már kipróbálhatták a termelők, az idei évtől szóló termékként kapható. A benne található protiokonazol kiváló hatékonyságot nyújt a kalászfuzárium ellen, a spiroxamin pedig amellett, hogy hozzájárul a protiokonazol felszívódását, hatékonyan csökkenti a később megjelenő levélbetegségek tüneteit is. Kalászvédelemben az engedélyezett legmagasabb dózist alkalmazzuk, ami az Input esetében 1,25 l/ha.

Molnár Szabolcs, Nufarm

A fejlettebb, korai vetésű őszibúza-állományokban, az alsó leveleken kutakodva, azok alsó harmadán már most rátalálhatunk a vörösrozsda első tüneteire (1. kép). A vörösrozsda mellett egyre gyakrabban bukkannak fel a szeptória tünetei (2. kép), és persze jelen van az elmaradhatatlan lisztharmat is (3. kép). De az ősziárpa-vetéseket is érdemes már most megszemlézni, hiszen ott szintén „zajlik az élet” (4. kép).

1. kép: Vörösrozsda tünete őszi búza levelén, 2024. január 31., Miske1. kép: Vörösrozsda tünete őszi búza levelén, 2024. január 31., Miske
2. kép: Szeptóriafertőzés tünetei őszi búza levelén, 2024. február 6., Hajós2. kép: Szeptóriafertőzés tünetei őszi búza levelén, 2024. február 6., Hajós
3. kép: Lisztharmatfertőzés tünetei őszi búza levelén, 2024. január 31., Miske3. kép: Lisztharmatfertőzés tünetei őszi búza levelén, 2024. január 31., Miske
4. kép: Törperozsda, lisztharmat és kezdődő hálózatos levélfoltosság tünetei őszi árpa levelén, 2024. január 31. Hajós4. kép: Törperozsda, lisztharmat és kezdődő hálózatos levélfoltosság tünetei őszi árpa levelén, 2024. január 31., Hajós

A tünetek azt mutatják, hogy az első fertőzések már ott vannak az állományokban. A sárgarozsda még nem mutatta meg magát, de jelen helyzetben ez csak idő kérdése. És hogy mire lehet számítani a későbbiekben? Ez továbbra is a csapadék és a hőmérséklet alakulásától függ. Előre tekintve az időjárás-előrejelzések nem mutatnak nagyobb lehűléseket, tehát a fagyok segítségére már nem számíthatunk. Amennyiben a kora tavaszi, tavaszi időszak (március–április) nem vált át csapadékmentes, hirtelen felmelegedő szakaszba, akkor fel kell készülnünk a gombák elleni védekezésre, akár már a gyomirtásokkal egy menetben.

És hogyan tud segíteni ebben a Nufarm? A gombák elleni védelemre a korai időszakban nagyon jó hatékonyságú és pénztárcakímélő megoldás a tebukonazol hatóanyagot tartalmazó Orius 20 EW gombaölő szer 1,0–1,2 l/ha adagban kipermetezve, ami a fent említett kórokozókkal szemben kellő védelmet biztosít. Erős lisztharmatfertőzés esetén, különösen őszi árpában, a Flosullal kiegészítve jelentősen növelhető a hatékonyság a lisztharmat ellen, köszönhetően a készítmény kén hatóanyagának.

A gombák elleni védelem legfontosabb időszaka a zászlóslevél védelme, hiszen a termés mennyisége leginkább ennek a levélnek az állapotától függ. A kezelést akkor célszerű elvégezni, amikor a zászlóslevél már teljes mértékben kiterült, esetleg a kalász csúcsa is látható. A Tazer Kombi technikai csomag hatóanyagai (Tazer – azoxistrobin és Mystic 250 EW – tebukonazol) egymást segítve komplex védelmet biztosítanak az ebben az időszakban támadó gombák ellen.

A Nufarm kalászos gombaölő szer palettája 2024 tavaszán egy új termékkel bővül. A Veldig Xpro egy SDHI (bixafen) és egy azol (protiokonazol) hatóanyag gyári kombinációja. A bixafen hatóanyag a gombákban a sejtlégzés leállításával, míg a protiokonazol a membránképződés blokkolásával fejti ki a gombaölő hatást. A két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag szinergista hatással működik együtt, és a kalászosok valamennyi fontos gombabetegsége ellen hatékony. SDHI hatóanyagának köszönhetően kiemelkedő hatékonysággal bír a hálózatos levélfoltosság ellen, ezért az őszi árpát termesztők számára különösen nagy segítség lehet. Mint minden gombaölő szert, a Veldig Xprót is célszerű megelőző módon, még a fertőzések megtörténte előtt használni, hiszen ekkor adja a legjobb hatékonyságot. Amennyiben a fertőzések már megtörténtek, a protiokonazol hatóanyag blokkoló hatásának köszönhetően a készítmény azonnal leállítja a további fertőzéseket.

A gombaölő hatás mellett az SDHI hatóanyagokra is jellemző a strobilurinok esetében már jól ismert kedvező élettani hatás. Ennek alapja, hogy ezen hatóanyagok elősegítik a növényekben a nitrát-reduktáz enzim működését, amely fokozza a nitrogén-monoxid termelését. A nitrogén-monoxid molekulának számos pozitív hatása van a növényekre: antioxidáns hatásának köszönhetően növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállóságot, száraz körülmények között csökkenti a gázcserenyílások átmérőjét, így csökken a transzspiráció, vagyis mérsékli a szárazság okozta stressz káros hatásait, az etiléntermelés csökkentésével lassítja az öregedést, valamint a fotoszintézis hatékonyságának javításával fokozott lesz a tápanyag-beépülés, így magasabb lesz a termés.

Varga Zoltán, Syngenta

Az őszi időjárás részben kedvezett, részben nem a kalászos kultúráknak, hiszen aki időben el tudta vetni az őszi árpát, vagy az őszi búzát az időjárásnak köszönhetően megfelelő fejlettséggel vágott neki a télnek. Az ország nagy részén az őszi gyomirtást nem sikerült elvégezni, ezért tavasszal mindenképpen meg kell oldani a felmerülő gyomproblémákat, ugyanakkor ez lehetőséget ad nekünk arra is, hogy az esetleges kórokozók okozta problémákat is megoldjuk. Az őszi időjárás, kedvező volt az őszi árpa kórokozóinak és előfordult, hogy egy-egy helyen védekezni is kellett, de a téli időjárás egyelőre úgy néz ki, hogy a segítségünkre lehet, és valamelyest gátolhatja a gombakórokozók áttelelését.

DE! Nem lehetünk biztosak abban, hogy nem tapasztalunk majd hasonló helyzetet mint 2023 tavaszán amennyiben a körülmények kedvezőbbre fordulnak a kórokozó gombák számára. Tavaly a kora tavaszi időszakban az árpán gyakorlatilag minden ismert kórokozó egyszerre lehetett jelen az állományokban. Ennyiféle kórokozó ellen pedig komplex védelemre volt szükség. A búza állományok kezdetben átlagos képet mutattak, bizonyos fajtákban megjelentek olyan kórokozók, amikre az adott fajták érzékenyek voltak. Utána érkezett meg a sárgarozsda, ami ismét indokolttá tette a növényvédelmi kezeléseket.

Minden kalászos kultúra esetében, ha kórokozók elleni védelemről beszélünk a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt. Sokkal nagyobb hatékonysággal tudjuk felvenni a küzdelmet a kórokozókkal szemben bármilyen hatóanyagról is beszélünk akkor, ha a fertőzés kialakulása vagy korai szakaszában történik a kezelés. Ha megtörtént a fertőzés, nagyon ritkán fordul elő, hogy nem tapasztalható sejtkárosodás, de a gyógyító jellegű kezelések esetén az időzítésnek is kulcsszerepe van.

Őszi árpában az ősszel súlyos lisztharmat és hálózatos levélfoltosság tüneteket figyelhettünk meg az állományokban. Ha nem történt védekezés az első permetező feltöltéssel mindenképpen az árpa táblákra kell kimenni, hogy minél előbb megszüntessük a súlyos fertőzések kialakulását. A fungicides védekezés esetén mindenképpen olyan készítményt válasszunk, ami hatékony a komplex fertőzések ellen. Nagyon kevés olyan készítmény van, ami kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik az őszi árpa legnagyobb kárt okozó betegségeivel szemben (pl.: hálózatos levélfoltosság). Az őszi árpában korai kezelésre, a lehető legjobb megoldást javasoljuk, ami az Elatus Era. A gyári kombináció biztosítja a legjobb hatékonyságot, széles hatásspektrumával egyszerre tudunk védekezni az árpában megtalálható korán fellépő kórokozók ellen. Hosszú hatástartamot biztosít és komplex védelmet nyújt. Korai kezelésre a fertőzési nyomástól függően válasszunk dózist. A készítmény engedélye lehetővé teszi a rugalmasságot, hiszen 0,5-1 l/ha dózisban alkalmazható.

Hálózatos levélfoltosság és lisztharmatHálózatos levélfoltosság és lisztharmat árpában

Az őszi búza esetében, ha korai vetésről beszélünk a legfontosabb betegségek, mint a lisztharmat, már ősszel is megjelent a fogékony fajtákban. Jelenleg még nehéz megjósolni, hogy a kórokozók milyen mértékben teleltek át, de a cél ahogy korábban említettük a fertőzés kialakulásának a megelőzése, nem a probléma orvoslása.

Erős lisztharmat fertőzés őszi búzábanErős lisztharmat fertőzés őszi búzában

A búza esetében korai védekezésre a Syngenta javaslatában két jól ismert ajánlat szerepel. Az Amistar család két tagja az Amistar Prime és az Amistar Era található a technológiai ajánlatunkban. A Prime egy triazol mentes megoldás, ami elsősorban ideális választás a búza levélbetegségei ellen. A morfolin és a strobilurin csoportba tartozó hatóanyagai (azoxistrobin, fenpropidin) jól kiegészítik egymást, és korai védekezésre megfelelő választás. Az Amistar Era kereskedelmi és technológiai ajánlat egyesíti az egyik legjobb strobilurint, az Amistar-ból jól ismert azoxistrobint és az egyik legszélesebb hatásspektrumú triazolt a protiokonazolt. Az Amistar Prime ajánlatunk 20-25 hektár kezelését teszi lehetővé, míg az Amistar Era 10-13 hektár védelmére alkalmazható.

Ha különböző kalászos kultúrák elleni technológiai ajánlatot szeretne keresse fel a kalászos szerválasztó oldalunkat

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?