Így lesz az állandó változás a növényvédelemben versenyelőny az IKR Agrárral!

Így lesz az állandó változás a növényvédelemben versenyelőny az IKR Agrárral! (x)

PR
Többet termelni kevesebből, ráadásul fenntarthatóan – a hatékony mezőgazdaság olyan kihívása, ami elképzelhetetlen naprakész növényvédelem nélkül. A változó klímával ugyanis szaporodnak a kártevők, új fajok jelennek meg, nem beszélve az átalakuló gyomflóráról, ami a károsítókhoz hasonlóan egyre jobban ellenáll a hatóanyagoknak. A vízért, fényért, tápanyagokért folytatott versengésben tét nagy, a termés 10-50%-a is múlik a jó választáson – és nem csak permetszerek tekintetében! Fontos, hogy partnerünk inputanyagok vonatkozásában az állandó változásban épp úgy lássa lehetőséget, mint kihívásokat.

Ezt vallja Dr. Márton Lénárd, az IKR Agrár Kft. növényvédelmi üzletágának igazgatója, aki szerint itthon talajadottságokkal jól állunk, így, ha a nehéz körülmények között olyan technológiát alkalmazunk, amellyel lehetőségeinket a versenytársaknál jobban használjuk ki, akkor egy nehéz évjárat után is biztos lesz a folytatás.

Arra voltunk kíváncsiak, miként tesztelik és választják ki azokat a készítményeket, amikkel a magyar gazdák többet termelhetnek.

A kényszer hasznos tanítómester a növényvédelemben is

Itthon nemcsak a klímaváltozás, de a növényvédőszer-piac is hihetetlenül felgyorsult. Ez részben az Európai Unió Green Deal programjának a következménye, amely a károsodott ökoszisztémák helyreállítása érdekében 50%-os csökkentést ír elő a növényvédő szerek használatában 2030-ra, sorra vonja ki a piacról a hatóanyagokat. Az új hatóanyagok viszont jóval alacsonyabb számban jelennek meg a piacon, hiszen fejlesztésük rendkívül költséges és hosszú időt vesz igénybe. Ehhez adódik hozzá a klíma átalakulása, az egyre enyhébb teleknek köszönhetően ugyanis kártevőkből is egyre több van, a forróság miatt pedig a gyomok levélzete is úgy módosult, hogy azok kevésbé érzékenyek a növényvédő szerekre. A felsoroltak önmagukban is nehezítő tényezők, azonban Dr. Márton Lénárd, az IKR Agrár növényvédelmi üzletágának vezetője szerint ennél is nagyobb kihívás a termelőknek a „bőség zavara”, amivel a gyártók lereagálják az átalakulásokat.

„Az éghajlattal együtt változó kártevő- és gyomösszetétel komoly tehertétel a növényvédelemben a gazdáknak, de az is probléma, hogy elárasztják a piacot az új fejlesztésű innovatív termékek. Nehéz ilyen körülmények között, a helyi viszonyokhoz igazodva jól választani, majd jól időzíteni, követni az alkalmazástechnikai előírásokat, ezek nélkül azonban nem térül meg a befektetés. Mi azért vagyunk, hogy a döntés terhét levegyük a gazdákról. Folyamatosan megújítjuk a termékkínálatunkat, teszteljük azok hatékonyságát, hogy az IKR Agrár növényvédő szerek olyan bizalmi termékeket jelentsenek a gazdáknak, amelyeknek az ára is kiváló. Ez hatalmas feladat és felelősség is, de minden munkafolyamatot úgy építünk fel, hogy ennek megfeleljünk.”

Ehhez jelentős előny, hogy az IKR Agrár Kft. egy olyan mezőgazdasági cégcsoport tagja, amely testvércégein keresztül nemcsak részt vesz az agráriumban, de saját műtrágyagyártó-kapacitásaival formálja is a piacot.

Az AGROFERT csoport 18 országban van jelen a mezőgazdaságban, ami szinte korlátlan forrást jelent a költséghatékony termékek felkutatásához és teszteléséhez, ahogy az is fontos előny, hogy a céggel azt a hatalmas tudásbázist is elérhetővé tesszük, amit 33 ezer munkatársunk birtokol a kontinensen. Ezeknek együttesen is köszönhető, hogy cégünk részesedése a magyar növényvédelmi piacon 20 % körüli.”

Hogyan képes folyamatosan megújulni az IKR Agrár növényvédőszer-kínálata, hogy költséghatékonyan állja a versenyt változó időjárással, átalakuló gyomflórával és új kártevőfajokkal?

Dr. Márton Lénárd szerint az IKR Agrár évtizedes sikerreceptjét három erősség kombinációja jelenti a növényvédelem terén.

1., Az IKR Agrár logisztika: országos lefedettség és gyors növényvédőszer-kiszállítás 24 órán belül

"A precíziós szolgáltatásokhoz, tápanyagokhoz vagy épp a terménykereskedelemhez hasonlóan a növényvédelemi üzletág is folyamatos fejlődésben van az új cégháttér 2013-as kiépülése óta. Évről évre modernizáljuk a telephelyeinket, jelenleg 16 területi növényvédőszer-raktárral rendelkezünk, összesen közel 10 ezer négyzetméteres alapterülettel. A növényvédelemben is igaz, hogy kétszer ad, aki gyorsan ad, a kezelések sikere ugyanis legalább annyira múlik az időzítésen, mint az összetételen. A kiszállítás hatékonyságát épp ezért esztendőről esztendőre javítjuk. Állandó fuvarozópartnerekkel dolgozunk, akik folyamatosan szállítanak ki a Nagyigmándban található központi növényvédőszer-raktárunkból, illetve a Füzesabonyban és Kecskeméten található elosztó raktárakból. Saját fuvarkapacitásunk segítségével pedig a területi raktárakból szállítjuk a növényvédő szert a partnereink részére. Ennek köszönhetően ha ma egy termelőnek a termékkínálatunkból szüksége van egy növényvédő szerre, akkor az 100%-os biztonsággal ott lesz 24 órán belül a legközelebbi területi központunkban vagy országosan a telephelyén. A következő lépcsőfokot a saját szoftveres háttér jelenti majd, azon dolgozunk, hogy a digitalizációval tovább javítsuk a folyamatok nyomon követhetőségét.”

2., Folyamatosan fejlesztett termékkínálat, ami lépést tart az EU előírásaival

2023-ban is közel 30 növényvédőszer-, technológiai vagy szakmai csomag volt elérhető az IKR Agrár Kft. kínálatában a kizárólagosan forgalmazott termékek tekintetében. Ez közel 100%-ban lefedi a négy fő szántóföldi növénykultúra igényeit, de kiterjed egészen a szőlő, gyümölcs és kertészeti szegmensekre is. Szerénytelenség nélkül állítom, hogy mind kiváló termékek, amelyek kiemelkedő ár-érték arányukkal még a mostani, kihívásokkal teli világban is fenntarthatóvá teszik a munkát. Esetünkben fontos hangsúlyozni, hogy itthon is kiválóan képzett csapattal dolgozunk, a munkatársak több mint 50%-a növényvédelmi szakmérnöki vagy növényorvosi végzettséggel rendelkezik, akiktől növényvédelmi szaktanácsadást is kérhetnek a termelők. Naprakész ismereteink vannak az előírt és jövőbeni uniós hatóanyag-kivonásokról, így időben megtaláljuk a megfelelő helyettesítő szert a feladatra.”

3., Hazai kisparcellás kísérletek IKR Agrár növényvédő szerekkel: biztos hatás és megtérülés

„Az IKR Agrár Kft. célja, hogy kiváló hatásfokú növényvédő szerekkel kisebb ráfordítással juttassa az év végén plusz bevételhez a gazdákat. Ezt nem bízhatjuk a véletlenre, növényvédő szereinkre is igaz, hogy azok között csak olyan készítmények szerepelhetnek, amelyek hatásfokáról, biztonságáról itthon végzett kísérletek során is megbizonyosodtunk. Ilyen céllal elismert kísérletek végzésére szakosodott cégek felügyelete alatt évente több kisparcellás kísérletünk zajlik az országban. Legyen szó IKR Agrár rovarölőszerről, gyomirtóról, gombaölőről, azoknál biztosak lehetünk: keverhetőségük tökéletes, helyesen alkalmazva nem tömítik, károsítják a munkagépeket, nem okoznak fitotoxikus tüneteket a kultúrnövényekben. A gyártót, annak logisztikáját és árstabilitását is vizsgáljuk, csak az a termék kerülhet forgalomba, amely hosszú távon is megbízhatóan része lehet egy gazdaság üzemi technológiájának.”

Szélviharoknak ellenálló árpaállományok, kivédett terméscsökkenés: az IKR Agrár növényvédő szereket 2023-ban is megérte választani

Amennyiben valamit, akkor a hatékonyság és az ár-érték arány kombinációját komolyan veszik az IKR Agrár Kft.-nél. A tapasztalat ugyanis az, hogy amíg a gyenge felvásárlási árak és megugrott termelési költségek miatt több helyen a gazdák spóroltak a tápanyagpótláson és növényvédelmen, náluk azok a partnerek jártak jobban, akik az ajánlások mentén továbbra is alkalmazták a készítményeket. A siker így még olyan kritikus állományokban sem maradt el, mint a 2023-ban komoly megdőléssel, töréssel, nyaklással járó károkat elszenvedő őszi árpa.

A kihagyott tápanyagpótlással, növényvédelemmel a gazdálkodók maximum a termésen spórolnak. A vírusvektorok, levéltetvek elleni védekezés hiánya ugyanis idén is komoly terméskieséssel bosszulta meg magát. A csökkenő eredmények ezekben a gazdaságokban még kevesebbet tudnak majd 2024-ben termésnövelő technológiákra költeni” – hangsúlyozza Dr. Márton Lénárd. Mindez ráadásul könnyen elkerülhető lenne, hiszen a negatív spirál kivédéséhez kedvező árú megoldásokat is kínálnak.

„A költséghatékonyságban kiemelkedő növényvédő szereink közé tartozik például az őszi kalászosok gombaölőszeres kezelésében a hármas hatása – preventív, kuratív, eradikatív – miatt népszerű Cello. Ebben a gombaölő szerben 100 g/l protiokonazol, 250 g/l spiroxamin és 100 g/l jól bevált tebukonazol hatóanyag ereje adódik össze, így hosszú hatástartam mellett eredményesen óvja a növényeket a szártő-, levél- és kalászbetegségek kórokozóival szemben, zöldít, valamint védelmet nyújt a lisztharmattal és a rozsdabetegségekkel szemben is. A gabonák mellett a kukorica és a repce növényvédelméhez ezt egészíthetjük ki ősszel a Wizard rovarölő szerrel, amely 50 g/l eszfanvalerátot tartalmaz. Védi a kultúrnövényeket a legfontosabb kártevőktől – vetésfehérítő, kukoricamoly, ormányosbogár – de hatékonyságát szőlőben, gyümölcsösökben is dicsérik a partnerek. A készítmény hatásos levéltetvek, szőlőilonca, lombrágó hernyók, szőlő- és gyümölcsmolyokkal szemben is. A sorból a 2023-as viharos időjárás miatt ez alkalommal sem hagynám ki a Calma készítményünket, ami egy új, rugalmasan kijuttatható szárszilárdító készítmény. Hatóanyaga csökkenti a növények magasságát, az így lerövidült szár ellenállóbbá válik a környezeti stresszekkel és a betegségekkel szemben is. Őszi árpában 1-3 nóduszos állapottól alkalmazható, tavaszi árpában rozsban, zabban és tritikáléban 1-2 nóduszos állapotban érdemes elvégezni a kijuttatást.”

Az IKR Agrár szakembere hangsúlyozza, a helyesen végzett növényvédelem akár tonnákban mérhető kieséstől óvhatja meg az állományokat, így érdemes a kezeléseket kombináltan elvégezni az ősz során.

„A jövőben a bizonyított hatékonyságú, kedvező áron elérhető termékeink külön termékcsaládot alkotnak majd, ezeket 2024-től a Prime Guard brand név alatt találják meg a termelők.”

Egészségesebb növények, nagyobb termés, biztonságos kiváló ár-érték arányú növényvédő szerekkel! Válassza az IKR Agrár kínálatát! www.ikragrar.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?