Heti fókusz Plusz: Pillantsunk rá a repcékre!

Heti fókusz Plusz: Pillantsunk rá a repcékre! (x)

PR
Kismányoky András és Szemerits Balázs kalauzol bennünket az idén rendkívül korán virágzó repce állományokban.
Kismányoky András
KWS
Szemerits Balázs
RAGT


Kismányoky András, KWS

Az őszi káposztarepce állományok egyedfejlődésük során az egyik legszebb stádiumába léptek. Megkezdődött és vannak országrészek, ahol már előrehaladott állapotban van a virágzás. A sziromlevelek a főhajtás és oldalelágazások virágzatában folyamatosan nyílnak. A repce kezdeti fejlődése az ország számos területén nehezen indult. Száraz, meleg szeptemberi időjárásban elvetett repcék nehezen tudtak kikelni, valamint az országban rég nem látott mezei pocok invázió is komoly nyomott hagyott a repce táblákon. Az enyhe csapadékos telet, valamint az első fejtrágyázást követően a repce állományok gyors fejlődésnek indultak. A vontatott kelésből és pocok kártételből adódó heterogén területrészeket a repce kiváló fejlődési erélye mérsékelte, azonban az ország bizonyos régiói között jelentős különbségeket lehet tapasztalni. Az ország nyugati részén jellemzően erőteljes repcéket találunk, míg az Alföldi régiókban a mérsékeltebb tavaszi csapadék mennyiség miatt nem ez az általános. Összességében elmondható, hogy az idei repce állományok közel két héttel előrébb vannak, mint a megelőző években. A szokásosnál melegebb és szárazabb időjárás rövidebb virágzást vetít előre.

A 2024-es vetési szezonban kerül bevezetésre a KWS MIKADOS hibridünk, melyre az állomány szemlék során kivételes figyelmet fordítunk. A hibrid most Magyarország számos pontján nagyüzemi körülmények között vizsgázik, hogy a lehető legszélesebb körű tapasztalattal álljunk rendelkezésre erről a kiemelkedő tudású ÚJ KWS repcehibridről! Az egyre változékonyabb termesztési körülmények alkalmazkodó hibrideket kívánnak. A hibrid dinamikus őszi fejlődése és intenzív tavaszi regenerálódása biztosítja, hogy a fejlődés során fellépő kedvezőtlen időszakokat átvészelje. Robosztus habitusa már a virágzás kezdeti stádiumában is egyértelműen kivehető. A KWS MIKADOS kiváló nitrogén tápanyag felvétellel és hasznosítással rendelkezik. A repce nitrogén felvétele a tavaszi vegetáció megindulásától folyamatosan növekszik, majd a virágzás során éri el csúcsát. A tápanyag felvételét fejlett gyökérzete, raktározását erőteljes zöld tömege biztosítja. Nitrogénhatékony repcehibridjeinket a Best4N! jelölés különbözteti meg kínálatunkban. A nitrogénhatékony KWS hibridek vetésével a termőhely terméspotenciálja még a nem megfelelő nitrogénellátási körülmények között is kihasználható.

Állomány szemlénk során a KWS GRANOS hibridünk is erőteljes képet mutat. KWS GRANOS virágzása kezdődik meg legelőbb a hibridjeink közül. Termőhelyi alkalmazkodó képességét az idei évben is bizonyítja. HANNELI és UMBERTO KWS hibridek egységes állomány képet mutatnak. A csúcsvirágzat bimbói már láthatóvá váltak. Oldalelágazások nagy száma jelzi az intenzív fejlődési időszakot. Az UMBERTO KWS virágzása indul meg legkésőbb hibridjeink közül. Az olykor fellépő késői fagyok ellen nyújt ez a tulajdonsága védelmet a biztos termékenyüléshez.

A repce állományokban a növényvédelmi beavatkozások célirányos és jól időzített műveletei vannak hátra, melyek támogatják a repce termés kifejlődését.


Szemerits Balázs, RAGT

Az idei év a repcetermesztők számára sokszínű és izgalmas kihívásokat hozott a mezőkre.

Az ország különböző részein nagyon változatos a helyzete az őszi káposztarepce állományoknak. Hazánk nyugati részén többnyire a túlzott csapadék, míg a dél-keleti megyékben a rágcsáló és csapadékhiány okozott komoly problémát. A mezőgazdaságban a szélsőségek leküzdése kulcsfontosságú feladat, amelyre a nemesítés is nagy figyelmet fordít. A modern őszi káposztarepce hibridei olyan genetikai tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy a környezeti változásokhoz a lehető legjobban alkalmazkodjanak és stabil terméshez vezessenek. A legkiemelkedőbb eredmények és a legbiztonságosabb terméshozamok azokon a területeken érhetők el, ahol az innovatív Secure Install® és Gene Care® technológiák kerülnek alkalmazásra.

A Secure Install® jelöléssel ellátott repcék a tél beállta előtt akár +12 %-kal több biomasszát tudnak előállítani, továbbá a jobb őszi fejlődési erélyüknek köszönhetően akár 3,5 %-kal nagyobb hozamra is képesek. Az innováció egyik fő képviselője az RGT CADRAN, amelyet a 2023-as szezonban üzemi szinten Szerencsen 4,4 t/ha-ral, Nagyhegyesen 4,6 t/ha-ral, míg Lőkösházán 40 hektár átlagában 4,57 t/ha-t takarították be. A dinamikus fejlődésnek és kiemelkedő nitrogénhasznosításának köszönhetően még a legkésőbbi vetésekhez is kiválóan alkalmazkodik. A tavaszi intenzív növekedése és a hosszan tartó virágzása, lehetővé teszi a csapadék és a talajból felvehető tápanyagok hatékony felhasználását. Fómával szembeni ellenállóságát tekinte Rlm 7-es rezisztenicát képvisel.

Az RGT BLACKMOON az új generációs betegségtűrő hibridek között kiemelkedő középérésű hibrid. A teljes tenyészidőszakában jelentős biomassza tömeget képez, amely erős, dús levelű megjelenést biztosít számára. A magas fotoszintetikus kapacitás erős növekedést támogat, miközben a hibrid a környezeti szélsőségekkel szemben ellenálló marad. A kiváló állóképesség mellett terméshozama minden termesztési helyzetben magas. A Gene Care® repce technológia révén kivételesen magas toleranciát képvisel a Tarlórépa sárgaság vírussal szemben, ezáltal átlagosan +4,2%-kal jobb terméseket eredményezve a többi hibridhez képest. Az alacsony fóma és szklerotínia érzékenység mellett a becők kipergésellenállósága rendkívül magas szintet képvisel. A tavalyi év tapasztalatai alapján több nagyüzem döntött úgy, hogy nagyobb volumenben alkalmazza ezt a hibridet. Léh környékén 4,85 t/ha-os, Nagyhegyesen 4,51 t/ha-os terméseredményt ért el.

Az RGT PARADIZZE csakúgy, mint az RGT CADRAN mind a két innivációt képviseli, ugyanakor érésidőben már hosszabb annál. Emellett a fóma toleranciája nem csak kvantitatív, hanem tartalmazza az Rlm7 rezisztenciát is. Az RAGT 2023-as fejlesztői kísérleteiben Bólyban 6,01 t/ha-t, Kéthelyen 4.04 t/ha-t, Szerencsen 3,75 t/ha-t ért el, amelyel országos átlaga 4,6 t/ha volt. A közepes érésidőben egy stabilan magas olajtartalommal rendelkező hibrid az RGT AMAZZONITE. Ezt a hibridet extenzív és intenzív körülmények közé egyaránt ajánljuk. 2023-ban a hirid 5,18 t/ha-t ért el Madocsán. A közép-kései éréscsoportban az RGT GAZZETTA egy robosztus termetű, nagy termőképességű repce. Késői virágzásának köszönhetően nagyobb eséllyel elkerülheti a kora tavaszi fagyokat és jól tudja hasznosítani a későn jövő csapadékot. Tiszafüreden 4,2 t/ha-ral, Füzesabonyban 4,44 t/ha-ral, míg Taktaszadán 4,5 t/ha-ral takarították be az idei szezonban. A közép-kései éréscsoportban kiváló alternatívát jelent az RGT Gazzetta mellett az RGT AZURITE. Kezdeti fejlődése kifejezetten erőteljes. Vastag szárat fejleszt, amelyen látványosan sok az elágazás. Magas kipergésellenállósági és Tarlórépa sárgaság vírus elleni toleranciával rendelkezik. Minden termőhelyre bátran javasoljuk. Az idei évben üzemi szinten 4,45 t/ha-ral végzett Léhen, 4,3 t/ha-ral Debrecenben, míg Taktaszadán az 5 t/ha-t is elérte. Az RGT TREZZOR rendkívül jól alkalmazkodik a termőhelyi és évjárati különbségekhez. Egyöntetű, egészséges megjelenés, hosszantartó virágzás és magas becőszám jellemzi. Kitűnő kezdeti fejlődése miatt akár a megkésett vetésekre is alkalmas. A Clearfield® technológiában az RGT NIZZA CL az egyik legalacsonyabb, ugyankkor az egyik legstabilabb hibrid az RAGT portfóliójában.

Az idei évben a repcetáblák sokszínűsége és a genetikai háttér jelentősége új szintet ért el a mezőgazdaságban. Az innováció és a biztonságos termesztés iránti elkötelezettségünk új mérföldköveket állít fel a repcetermesztés területén, és reményeink szerint további fejlődést és sikereket hoz partnereink számára a jövőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?