A makói hagymatermelés újraéledése a kormánytól függ

agrarszektor.hu
150-ről 1000 hektárra emelkedhetne a Makó környéki vöröshagyma termőterülete, amennyiben a kormány elfogadja azt a makói hagymatermesztés újraélesztését célzó programot, ami a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiájának része - írja a napi.hu.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A program munkát adhatna a rendszerváltás óta munkanélkülivé vált közel 10 ezer embernek. Első elemeként a 45 magánszemély termelő és öt környékbeli vállalkozás is szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy megfelelő támogatás mellett anyagilag és a termőterület bővítésével is hozzájárul a Makói Hagymaszövetkezet létrehozásához − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Mágori Józsefné, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

A program legfontosabb célkitűzése egy nagyobb kapacitású hagymaszárító üzem megépítése (várhatóan már nyáron), amihez a helyi termelők készek előállítani a szükséges hagymamennyiséget. A szárítót létre lehetne hozni kisebb költségvetésből, a régi makói szárító felújításával, illetve egy körülbelül 2 milliárd forintos beruházással 40 százalékos önerővel, zöldmezős beruházásként.

A makói hagymatermesztés hanyatlását a fogyasztók ízlésbeli változása, továbbá az import térnyerése, ezen felül pedig a magas önköltség okozta. Jelenlegi cél régi-új fajták meghonosítása.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?