JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Világszerte csaknem minden nyolcadik ember alultáplált az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legfrissebb becslése szerint. A globális élelmiszerbiztonság megoldása továbbra is az egyik legégetőbb problémának számít, a Millenniumi Fejlesztési Célok között az első helyen szerepel az éhezők és a mélyszegénységben élők számának felére csökkentése 2015-ig. Az élelmezésügyi szervezet legfrissebb adatai szerint ez a célkitűzés megvalósítható, de komoly kockázatot jelent a világ élelmezésbiztonságára a kistermelők magas fokú kiszolgáltatottsága. A szervezet prognózisa szerint a jövőben növekszik a kistermelők szerepe az élelmiszertermelésben, ezért az agrárpolitika fontos feladata a kistermelők szövetkezeteken keresztül történő megerősítése. A FAO kutatásai és a tapasztalatok szerint a mezőgazdasági szövetkezetek kiszámíthatóbbá teszik a termelést és jobb helyzetet biztosítanak tagjaik számára.
"Számos példát ismerünk arra vonatkozóan, hogy a szövetkezetek elősegítik a mezőgazdasági termelésből, halászatból, erdészetből, állattartásból élő emberek együttes fellépését, érdekképviseletét. Többször hangsúlyoztuk már, hogy megvannak az eszközök az éhezés megszüntetésére. Amire szükség van, az egy olyan támogató környezet megteremtése, amely a kistermelők számára is lehetőségeket teremt. Az erős szövetkezetek és termelői közösségek alapvető elemei ennek a kedvező környezetnek."- mondta el Fernanda Guerrieri.
Az eseményen a Vidékfejlesztési Minisztérium képviseletében részt vevő Feldman Zsolt helyettes államtitkár nyilatkozatában elmondta: "Magyarországon a rendszerváltást, valamint hazánk európai uniós csatlakozását követően a termelői szervezetek fejlődésnek indultak, melynek eredményeképpen jelenleg 248 termelői csoport működik az országban. Ugyanakkor a történelmi hagyományokból adódó gyenge szövetkezési hajlam miatt ma még nem elégséges mértékű a termelői összefogás, és a szövetkezetek munkájából kimaradó kisgazdaságok kiszolgáltatottsága jelentős. Az agrárpolitika kulcsterülete egy új, korszerű szövetkezési mozgalom indítása, amely a nemzetközi szövetkezeti értékekre építve a gazdálkodók minél szélesebb körét képes összefogni, így képes megszervezni a beszerzést, a termelést, a feldolgozást és a piacra jutást."
Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke szerint szövetkezésre van szükség az élelmiszerfeleslegek csökkentése érdekében is, mivel a megtermelt, de fel nem használt élelmiszereknek már a fele is elegendő lenne az éhezés megszüntetéséhez. A hatékonyabb "élelmiszermentés" érdekében a mezőgazdasági, élelmiszeripari, kereskedelmi és vendéglátó vállalatoknak, kormányzati és non-profit szervezeteknek közösen kell keresniük a megoldásokat. Az Élelmiszerbank évente 1000 tonnányi élelmiszert ment meg, változtat át potenciális hulladékot elfogyasztott étellé, de a rendszerben ennek még legalább ötven-százszorosa fellelhető.