Pálinkavédjegy a legjobbaknak

agrarszektor.hu
Mostantól védjeggyel is igazolhatják a pálinkások, hogy garantáltan jó minőségű a termékük. A Wessling Hungary Kft. tulajdonában lévő pálinkavédjegyet első körben 8 gyártó 16 terméke kapta meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kiváló minőségű pálinkák megismertetése érdekében a Pálinka Céh Egyesület kezdeményezésére a WESSLING Hungary Kft. a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen 2010-ben kezdte el kidolgozni a Pálinkavédjegy-rendszert, amelyet 2012 őszén vezettek be. A Pálinkavédjegy garancia arra, hogy a matricával ellátott palackokban laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatokkal ellenőrzött minőségű tételből származó pálinka van. Csak az előírt követelményeknek mindenben megfelelő termék kaphatja meg a védjegyet.

A Pálinkavédjegy rendszer két alappillére a laboratóriumi és az érzékszervi vizsgálat. A laboratóriumi vizsgálatok során azt vizsgáljuk, hogy a pálinka összetevői megfelelnek-e a hatályban lévő jogszabálynak, ilyenkor elemzik pl. az alkohol-tartalmat, a metanol-, és a hidrogén cianid-tartalom is.

A második pillér az érzékszervi bírálat, amelynek során a szakértők a vizsgálatot a jelenleg hatályban lévő jogszabályok szerint végzik el. A rendszer e tekintetben annyira szigorú követelményeket támaszt, hogy a védjegy-matricával jelzett palackokban csak olyan pálinka lehet, amely pálinkaversenyeken ezüst, vagy aranyérmes minősítést kapna.

A védjegymatrica egyedi kialakítású és sorszámozott így a bevizsgált tételek könnyen nyomon követhetőek akár az interneten is (www.palinkavedjegy.hu). A kiváló minőség folytonosságának biztosítéka, hogy a védjegyet elnyert pálinkatételek 20%-át évente visszaellenőrzik, és a laboratóriumi vizsgálat garantálja az összetétel ellenőrizhetőségét. A rendszer objektív működését pedig a működési szabályzat betartása biztosítja.

Az első meghirdetés után 15 pálinkagyártó pályázott a védjegyre összesen 29 termékkel, amiből 26 termék felelt meg a szigorú követelményeknek. Egyelőre 8 gyártóval kötötték meg a védjegyhasználati szerződést, melynek alapján 16 termék kapta meg a védjegymatricát.

(Élelmiszer Online)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?