Villanypásztor

A villanypásztor a legeltető állattartás során használatos, egyfajta elektromos kerítés. Célja a legelő állatok kordában tartása, vagy akár a nemkívánatos állatok távoltartása.

A villanypásztor berendezések főként a legeltető állattartásban vannak használatban, ezekkel biztosítják azt, hogy a különböző állatok legeltetésre kiválasztott területen maradjanak. Ez a rendszer tehát az állatok kordában tartására szolgál, vagy akár a nemkívánatos állatok távoltartására. A villanypásztor tulajdonképpen egyfajta elektromos kerítés, amely elektromos impulzusok generálásának segítségével éri el az állatok kerítésen belül tartását. A villanypásztorok által előállított feszültség akár több ezer voltos, azonban az alacsony áramerősség miatt az állatokra (és az emberre) veszélytelen, bár kellemetlen, csípő érzést okoz a vezeték megérintése, ez a normál működési mechanizmus része.

Kialakításukat tekintve vannak ideiglenes és állandó villanypásztor rendszerek, erőforrásukat tekintve pedig a hálózatról működő és az akkumulátoros kivitelű rendszereket kell megkülönböztetni egymástól. A komplett kiépítésű villanypásztorok különböző részegységekből és alkatrészekből tevődnek össze: ilyen kapcsolódó alkatrészeket jelentenek a villanypásztorok táplálását kiszolgáló akkumulátorok, impulzusgenerátorok, földelések, oszlopok és karók, szigetelő egységek, villanypásztor vezetékek, rugók, kapuk, fogantyúk és csatlakozók.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!