Madárinfluenza: 44 embert ölt meg a H7N9

agrarszektor.hu
Egyszerre támadja az orrot és a tüdőt a tavasszal megjelent új vírusváltozat. Kínában szigorítottak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyszerre fertőzi az orrot és a tüdőt a Kínában felbukkant H7N9 madárinfluenza-vírus - mutatta ki a kórokozó új, egyedülálló jellemzőjét egy holland tanulmány. Tavasz óta 44-en haltak meg, de a kínai élőbaromfi-piacok szabályozása fékezi a terjedést.

A H7N9 madárinfluenza tavaszi megjelenése óta eddig 135 embert fertőzött meg, közülük 44-nek okozta a halálát. A kínai élőbaromfi-piacok szigorú szabályozása azonban nagy mértékben visszaszorította terjedését.

A holland Erasmus Egyetem Orvosi karának kutatói azt vizsgálták meg, hogy az emberi test mely részeiben képes megtelepedni és fertőzni a vírus - idézi a BBC hírszolgálata az American Journal of Pathology című szaklapban megjelent új tanulmányt.

A közönséges nátha vírusaihoz hasonló kórokozók azért terjednek könnyen, mert a felső légutakban, az orrban és a torokban telepednek meg, tehát tüsszentéskor nagy mennyiségű kerül belőlük a levegőbe. Más veszélyesebb vírusok, mint a H5N1 madárinfluenza a légutak alsó szakaszát támadják meg, ahol halálos tüdőgyulladást okozhatnak. Az új vírus egyszerre képes mindkettőre.

"Ezt korábban nem mutatták ki ezen kórokozóról. A tanulmány azt a tényt emeli ki, hogy ez a vírus egyszerre képes emberről emberre terjedni és tüdőgyulladást okozni" - magyarázta Thijs Kuiken, a kutatás egyik résztvevője.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?