Életveszélyesek az élőállat-piacok

MTI
A madárinfluenza-vírus gyűjtőhelyei Kínában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A madárinfluenza-vírus gyűjtőhelyei lehetnek a kínai élőállat-piacok. Ahol a piacokat bezárták, 97 százalékkal csökkent a kórokozó miatti új megbetegedések száma. Eddig 45 halálesetet hoztak összefüggésbe a H7N9-es vírussal.

Az élőállat-piacok ezeréves hagyományának jövőjét újra kell értékelni, mert a vásárok a vírus hatalmas gyűjtőhelyei lehetnek - idézi a BBC News a Lancet orvosi hetilapban megjelent tanulmányt. Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) eddig 137 olyan fertőzést és 45 olyan halálozást jelentettek, amelyeket a H7N9 elnevezésű új madárinfluenza-vírus okozott.

Az élő szárnyasokat árusító piacokat azonnal összefüggésbe hozták a járvány kitörésével, majd Sanghaj, Hangcsou, Hucso és Nancsing térségében közel nyolcszáz piacot zártak be. A Hongkongi Egyetem kutatói azt elemezték, milyen szerepet játszottak az élőállat-piacok a vírus terjedésében.

Benjamin Cowling, a tanulmány egyik készítője elmondta: eredményeik igazolták, hogy a piacbezárás az emberi megbetegedések megelőzésének és a közegészség megóvásának igen hatékony eszköze. Októberben, öt hónappal a járvány kitörése után két újabb H7N9-vírus okozta megbetegedést jelentettek. Cowling elmondta: ezek az idei ősz első laboratóriumi teszttel igazolt esetei. Hozzátette: a két új fertőzés aggodalomra ad okot, mert azt jelenti, a kórokozó továbbra is terjed, és a téli influenzaszezon idején lehetséges, hogy új járványt idéz elő.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?